Dolar

32,3615

Euro

34,9951

Altın

2.326,20

Bist

9.102,47

İşte Husiler’in, Selman’ı korkutan yeni silahları!

Suudi Arabistan ordusuna karşı savaşan İran destekli Husi güçleri, Yemen’in başkenti Sana’da düzenledikleri askeri bir sergide yeni seyir füzeleri ve uçakları tanıttı. Sergide düzenlenen sunumda, ‘Kuds’ adı verilen seyir füzesi, yeni Sammad-1 ve Sammad-3 casus uçakları dikkat çekti. Tanıtılan yeni füzeler ve İHA'lar, Suudi Arabistan ve BAE'deki bütün hedefleri vurma yeteneğine sahip.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-08 10:44:20

İşte Husiler’in, Selman’ı korkutan yeni silahları!

a3_11

Suudi Arabistan ordusuna karşı savaşan İran destekli Husi güçleri, Yemen'in başkenti Sana'da düzenledikleri askeri bir sergide yeni seyir füzeleri ve insansız hava araçlarını (İHA'ları) tanıttı.

Sergide düzenlenen sunumda, ‘Kuds' adı verilen seyir füzesi, yeni Sammad-1 ve Sammad-3 casus uçakları dikkat çekti. Tanıtılan yeni füzeler ve İHA'lar, Husiler'e Suudi Arabistan veya BAE'deki bütün hedefleri vurma yeteneği sağlıyor.

Serginin açılışında konuşan Husi bir askeri yetkili, “İstediğimiz an Suudi Arabistan ve BAE topraklarının her köşesine füze ile vurabiliriz” diyerek Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'a mesaj gönderdi.

Yemen Yüksek Siyasi Konsey başkanı Mehdi El Mashat, geçtiğimiz yıl Suudi liderliğindeki koalisyon tarafından öldürülen selefi Saleh Ali el Sammad'ın adını verdiği sergiyi açtı.

Sergiye, General Mohammed Nasser ve Savunma Bakanı da dahil olmak üzere diğer kıdemli Yemenli yetkililer katıldı.

Orgeneral Nasser El-Masirah, TV'ye verdiği demeçte, “Yemenlilerin büyük çabaları ve deneyimleri ile askeri sanayi alanında ileri bir aşamaya geldik ve bu silahlar düşmanlarımız için büyük ve daha acı verici olacak. İstediğimiz an Suudi Arabistan ve BAE topraklarının her köşesine yeni silahlarımız ile ulaşabiliriz” dedi.

Sergi sırasında ilk defa Quds-1 seyir füzesi, Badir-F hassas güdümlü taktik balistik füzenin yanı sıra Samad-1, Samad-3 ve Qasef-2K gösterildi.

a1_9

QUDS-F CRUISE FÜZESİ

Yemen Askeri Endüstrileri Şehit Saleh El Samad Sergisi'nde, Houthiler tarafından en az iki başarılı saldırıda kullanılan Quds-1 seyir füzesine ilk kez tanıtıldı.
Önceden, füzenin, Sovyet Kh-55 seyir füzesinin bir kopyası olan İran Soumar seyir füzesinden türetilmiş olduğuna inanılıyordu. Bununla birlikte, yeni fotoğraflar, Husi füzesinin üste monte edilmiş turbojet motoru ve statik kanatlar gibi çok benzersiz özelliklere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Füzenin motoru TJ-100 ile aynı görünüyor. Çek PBS Velká Bíteš tarafından üretilen turbojet motoru, bilinen hiçbir füzede kullanılmıyor.

a2_10

Husiler, bugüne kadar füzenin hiçbir özelliğini açıklamadı. Bununla birlikte, 150 km'den daha fazla bir menzile sahip olduğuna inanılmakta. Füze muhtemelen GPS veya GLONASS gibi bir uydu navigasyon sistemi tarafından desteklenen bir Ataletsel navigasyon sistemine sahip.

a4_7

Quds-1 seyir füzesi, 12 Haziran'da Suudi Arabistan'ın Abha Uluslararası Havaalanı'na varış terminaline yüksek hassasiyetle vurdu. Füzeler ayrıca 19 Haziran'da, Suudi Arabistan'ın güneybatısındaki El-Shuqaiq Su Arıtma ve Santral saldırısında da kullanıldı.

BEDİR-F HASSAS GÜDÜMLÜ TAKTİK BALİSTİK FÜZE

Husiler, 16 Nisan'da ilk kez Bedir-F'nin hassas güdümlü taktik balistik füzesini ortaya çıkardı. Buna rağmen, füze Yemeni Askeri Endüstrileri için Saleh al-Samad Sergisinde görücüye çıktı.
Füzenin fotoğrafları, öncekilerden, Bedir-1 ve rehberli Bedir-1P'den daha büyük bir çapa sahip olduğunu gösteriyor. Füze büyüklüğü Sovyet OTR-21 Tochka'nınkine daha yakın. Ancak, tasarım çizgileri tamamen farklı.

a5_5

Husiler, füzenin 160km'ye kadar olan bir menzille yönlendirildiğini ve yakındaki bir füze ile donatılmış ağır bir savaş başlığı ile silahlandırıldığını iddia etti. Husi sözcüsü, o zaman, füzenin belirlenen hedefin merkezinin 20 metre yukarısında patlayacağını ve 350 metre yarıçaplı dairesel bir alana 14.000 parça şarapnel yayılacağını söyledi.

Füze fotoğrafları, bazı Husi iddialarını doğruladı. Füze, gerçekte bir gaudiness sisteminin varlığını doğrulayan hareketli kanatçıklar ile donatılmış. 

a6_3

Bedir-F tipi füzeler, Suudi liderliğindeki koalisyona ve proxy'lerine geçen Nisan ayından bu yana yapılan başarılı saldırılarda kullanıldı. En son saldırı, Yemen'in merkezinde Ma'rib merkezinde bulunan Suudi destekli bir askeri kampı hedef aldı.

SAMAD-1 İHA

Houthis askeri sergide daha önce bilinmeyen bir keşif İHA'sı olan Samad-1'i de sergiledi.

a7

Samad-1'in tasarımı Hizbullah'ın Mirsad İHA'sı ile aynı. Lübnanlı grup, geçen yıl Lübnan'ın güneyindeki Direnç Turizmi Müzesi'nde bu tür bir İHA sergiledi.

a8_1

Samad-1, kontrol ve canlı yayın için olasılıkla iki veri bağlantısının yanı sıra elektro-optik keşif sistemi ile donatılmış gibi görünüyor. İHA'nın herhangi bir tür silah taşıyabileceğine inanılmıyor. Ancak, Husiler'in muhtemelen Samad-1'i bir savaş başlığı ile donatabilir ve diğer türlere benzer şekilde intihar İHA'sı olarak kullanabilecekleri öngörülüyor.

SAMAD-3 İHA

Samad İHA ailesinin üçüncü nesli ilk kez sergilendi. Samad-3 tasarımı, ilk nesil ile aynı çizgileri takip ediyor. Bununla birlikte, İHA, uyumlu bir yakıt deposu (CFT) olarak görünen ile donatılmış. 

a10

a11

a12

İlk neslin aksine, Samad-3, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) derinlerinde bulunan hedefleri vurmak için tasarlanmış bir intihar İHA'sı.

26 Temmuz 2018'de, Houthis'ler BAE'deki Abu Dubai Uluslararası Havalimanı'nı bir Samad-3 İHA ile vurdu . Havaalanı, Yemen batısındaki Husiler'in sahip olduğu bölgelere 1.500 km'den daha fazla bir uzaklıkta yer alıyor.

QASEF-2 K İHA

Yemeni Askeri Endüstrileri için Saleh el-Samad Sergisi'nde, geçen Ocak ayında ilk kez Husiler tarafından tanıtılan Qasef-2K İHA'sı da tanıtıldı.
Qasef-2K tasarımı, Çatışma Silahlanma Araştırması (CAR) grubunun bir raparona göre, İran Ababil-2'nin bir kopyası olan Qasef-1 ile aynıdır.

a13

İlk jenerasyonun aksine, Qasef-2K, 20 metreyi hedefin üstünde patlayan ağır, yüksek patlayıcı parçalanma [HE-FRAG] savaş başlığıyla donanmış durumda.

Qasef-2K, ilk kez güneydoğudaki Al-Anad'daki Suudi destekli kuvvetlerin askeri geçit törenine düzenlenen bir saldırıda kullanıldı.
O zamandan beri, Qasef-2K'nın İHA'ları, özellikle Suudi Arabistan'ın güneyindeki tesislerde düzinelerce saldırıda kullanıldı.

ESKİ SİLAH SİSTEMLERİ

Ayrıca, Yemeni Askeri Endüstrileri için Saleh el-Samad Sergisinde eski silah sistemleri de sergilendi.

a14

Scud merkezli Burkan-1 ve Burkan-2H taktik balistik füzeleri Badir-1 ve Badir-1P topçu roketi ile birlikte sergilendi. S-75 hava savunma füzesine dayanan Qahir-2M füzesi de sergilendi.

Ayrıca, küçük, elektrikli Rasid-1 keşif İHA, daha yeni İHA'lar ile birlikte sergilendi.

a15

SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK SİLAHLAR

İran destekli Husiler'in, Sana'da düzenlediği sergide sergilediği gelişmiş füze ve İHA'ların, Suudi Arabistan ve BAE ordusuna karşı daha sık kullanması durumunda savaşın seyrini değiştireceği öne sürülüyor.

Askeri uzmanlar, Husiler'in kısa zamanda bir yandan savaşırken, diğer yandan silah sanayiinde kendilerini geliştirmelerinin büyük bir yetenek olduğunu ileri sürerek, Husiler'in bu duruma gelmelerinde en büyük payın ise İran'ın olduğunu belirtiyorlar.

Yeni füze ve İHA'ların, Suudi Arabistan ve BAE'nin en uzak bölgelerine kadar ulaşabileceğini belirten askeri uzmanlar, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile onun askeri koalisyon ortağı BAE'nin bundan sonra işlerinin zor olacağını öne sürüyorlar. 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara