Dolar

32,3654

Euro

35,0198

Altın

2.324,97

Bist

9.079,97

İşte GENAR'ın son referandum anketi!

GENAR'a göre 'kararsızlar yüzde 4'e geriledi, 'evet' oyları yükseldi.'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-05 16:53:12

İşte GENAR'ın son referandum anketi!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, sahadaki izlenimlerini ve son yaptığı çalışmayı Sabah'tan İsa Tatlıcan'a anlattı.

İşte Aktaş'ın açıklamaları:

KARARSIZLAR %4'E KADAR GERİLEDİ

Mart ayında referandum konusuna mesafeli yaklaşan seçmen giderek ısınmaya başladı. Meydanlarda bu heyecanı hissedebiliyorsunuz. Kararsızların oranı %4-5'e kadar geriledi. Bu kararsız kitlenin önemli bir kısmının sandığa gitmeyeceğini düşünebiliriz.

İÇ ANADOLU %70'İN ÜZERİNDE 'EVET'

İç Anadolu Evet'in en rahat olduğu bölge. AK Parti'nin toplam oyları %60 civarında. MHP'nin de oyları düşünüldüğünde çok güçlü bir 'evet' çıkacağını şimdiden söyleyebiliriz. Kayseri'de bugünkü şartlarda "Evet" oyu %71. Son 10 gün bu oran artabilir. İç Anadolu'nun toplamında 'Evet' oranı %70'lerde çıkabilir

MARMARA'DA 'EVET' ÖNDE

Marmara'da il il farkediyor. İstanbul'da son 15 günde Evet'in 2 puanlık yükselişi var. Bu ilde 'Evet'in birkaç puan önde olduğunu söyleyebiliriz. Trakya'da MHP'li seçmenin tavrı önemli. Bursa'da ise 'Evet' çok güçlü. Marmara'da "Evet'in önde olduğu bir tablo var. Ama bu fark çok açık değil.

KARADENİZ'DE ORANLAR

Karadeniz'de 1 Kasım seçimlerinde rekor oy elde etti. Karadeniz'deki milliyetçi oyların 'Evet'e yakın olduğunu söyleyebiliriz. %65'in üzerinde bir Evet oranı sürpriz olmaz.

EGE'DE İZMİR ETKİSİ

Ege'de İzmir'in etkisi çok belirleyici. AK Parti bu bölgede en güçlü olduğu dönemlerden birini yaşıyor. Ama yine de bu yükseliş 'Evet'in önde çıkması için yeterli değil.

DOĞU ANADOLU'DA 'EVET' %60'IN ÜZERİNDE

Doğu Anadolu'nin refleksleri İç Anadolu ve Karadeniz ile aynı. Doğu Anadolu'da bu oran %60'ın üzerinde 'Evet" beklemek sürpriz olmaz.

AKDENİZ'DE MÜCADELE

Akdeniz'de başa baş bir mücadele var. MHP oyları belirleyici olacak. İç kesimlerden gelen oylar 'Evet' yönünde. Sahillerde başabaş bir görüntü var.

GÜNEYDOĞU SÜRPRİZLERE ÇOK AÇIK

Güneydoğu en çok tartışılan bölge. HDP'nin baskın olduğu iller ve AK Parti'nin yüksek oy aldığı şehirler var. Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır mitingi çok iyi geçti. Sandığa gitmeyecek 'Hayır'cı bir profilden de bahsediliyor. Güneydoğu çok muğlak bir bölge. PKK'nın baskısı ortadan kalktığı ve 7 Haziran'daki gücünün olmadığını biliyoruz. Güneydoğu'da süpriz sonuçlara açık olmak gerekir.

TÜRKİYE GENELİNDE 'EVET' ORANI YÜKSELİŞTE

Türkiye genelinde başladığımız günden beri 'Evet'ler hep önde çıktı. Henüz paylaşmadığımız yapılan son kamuoyu araştırması %54 'evet' çıktı. Son 10 günde 'Evet' yönünde bir artış görünüyor. Bu hava devam ederse güçlü bir evet çıkacaktır. Seçim yaklaştıkça seçmen daha rasyonel düşünmeye başlayacak. Hayır'ın vadettiği bir şey olmadığı propaganda çalışmalarında ve TV tartışmalarında gördük.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara