Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İşte Cumhuriyet Gazetesine yönelik soruşturmanın detayları

Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturmanın detayları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. FETÖ'nün gazeteyi ele geçirdiği iddialar arasında yer alıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-01 10:51:22

İşte Cumhuriyet Gazetesine yönelik soruşturmanın detayları

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Gazetesi dün büyük bir operasyonla güne başladı. Gazetenin 13 yazarı ve yöneticisi gözaltına alınırken evlerinde de detaylı aramalar yapıldı. Gözaltına alınanların sorguları emniyette sürerken operasyonun sebepleri merak ediliyor.

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları genel anlamda ''FETÖ ve PKK'ya üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla suçlanıyor.

Gazetenin manipülasyon ile gerçeği perdeleyip, iç kargaşa çıkartmaya ve ülkeyi yönetilemez hale getirmeye yönelik haberleri yayımladığı da suçlamalar arasında bulunuyor.

AA'nın aktardığı habere göre suçlamalar şu şekilde:

AYDIN ENGİN

Gazetenin yazarlarından gözaltında bulunan Aydın Engin'in, darbe girişiminden 2 gün önce "Cihanda sulh, peki yurtta ne?" başlığıyla yazı kaleme aldığı, 9 Ağustos'taki "Hrant'ı da cemaat öldürmüş öyle mi?" başlıklı yazısında ise FETÖ'den ''cemaat'' diye bahsettiği, Dink cinayetine ilişkin gerçekleri sulandırmaya çalıştığı, yazısındaki "Dink'in yargılandığı davalarda mahkeme salonunda yer tutan, adliye binasını kuşatanların safında yer alan Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Bedri Baykam gibi yiğitler de FETÖ üyesi olsalar gerek" şeklindeki ifadesi üzerine Baykam'ın tekzip metni yayımlandığı ifade edildi.

HİKMET ÇETİNKAYA

Şüphelilerden Hikmet Çetinkaya'nın (Hikmet Aslan) 1-9 Mart 2004'te kaleme aldığı "Gülen'in serüveni" başlıklı yazı dizisinde, FETÖ'ye ağır eleştiriler getirdiği, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de söz konusu yazıya tekzip yayımladığı belirtildi. Hikmet Çetinkaya'nın 31 Ekim 2015'te Zaman gazetesine verdiği röportajda, "40 yıldır izliyorum Gülen hareketi terör örgütü değildir" şeklindeki ifadesiyle FETÖ ile yakınlaştığı ve iş birliği yaptığı iddia edildi.

CAN DÜNDAR

Gazetede, 25 Ocak 2015'te, Can Dündar'ın, "17 Aralık kumpası talimatını veren" eski cumhuriyet savcısı Celal Kara'yla yaptığı röportaja yer verildiği anımsatılarak, röportajda, Kara'dan övgüyle söz edildiği, manipülatörlerin kullandığı yöntemle sürecin sulandırılmaya çalışıldığı öne sürüldü.

Can Dündar'ın, 3 Aralık 2013'te "Siyasette nasıl geldiysen öyle gidersin" başlıklı yazısında kullandığı ifadelerde, 17 ve 25 Aralık süreçlerinden daha önceden haberi olduğu şüphesini uyandırdığı savunuldu.

KADRİ GÜRSEL

Cumhuriyet yazarı şüpheli Kadri Gürsel'in ise darbe girişiminden 3 gün önce 12 Temmuz 2016'da, "Erdoğan babamız olmak istiyor" başlıklı yazısında, ''Madem Erdoğan zorla babamız olmak istiyor, o halde Türkiye'nin bütün ihtiyacı, Tunus'taki diktatörün devrilmesine yol açan kıvılcıma çakan Muhammed Buazizi gibi asi bir evlattır. Yanlış anlaşılmasın, Buazizi gibi kendisini yaksın demiyorum, bir sigara yaksın ve yeter ki söndürmesin" ifadeleriyle örtülü ya da subliminal mesaj yöntemiyle darbeyi işaret ettiği ileri sürüldü.

AKIN ATALAY

Şüphelilerden Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın son bir yıl içerisinde sosyal medya ağlarında yaptığı paylaşımların da dosyada yer aldığı belirtildi. Atalay'ın yaptığı paylaşımlardan bazıları şöyle:

''Zaman gazetesinin yönetiminin kayyuma devredilmesi hukuksuzdur. Amasız, fakatsız, kesinkes karşıyız. Hükümeti devirmeye ya da görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek suç değildir. Bu eylemin cebir ve şiddet yoluyla yapılması suçtur. GS-TS maçını yöneten hakeme gösterdiğimiz tepkinin onda birini, ülkeyi yönetenlerin rezil politika ve uygulamalarına da gösterebilsek... Koza İpek Grubu'na kayyum atanmasının anlamı şudur: Önce idam edelim, daha sonra yargılarız.''

"FETÖ GAZETEYİ ELE GEÇİRDİ"

Gazeteye yönelik iddialar arasında şüphesiz en dikkat çekici olanı ise FETÖ'nün Cumhuriyet gazetesini ele geçirdiği...

KİMLER GÖZALTINDA

Cumhuriyet Gazetesine yönelik operasyon kapsamında Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Yazar Hikmet Çetinkaya, Yazar Aydın Engin, Yazar Güray Öz, Karikatürist Musa Kart, Avukat Bülent Utku (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi), Avukat Mustafa Kemal Güngör (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi), Önder Çelik (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi), Bülent Yener (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi), Mali Müşavir Eser Sevinç (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi) gözaltına alındı.

YAKALAMA KARARI ÇIKARILANLAR

Can Dündar, Akın Atalay, Eser Sevinç, Hakan Kara, Hikmet Çetinkaya, Nebil Özgentürk, Musa Kart, Bülent Utku, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Müslüm Özışık, Murat Sabuncu, Bülent Yener, Turhan Günay, Aydın Engin, Kadri Gürsel, Günseli Özaltay hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

CAN DÜNDAR TUTUKLANMIŞTI

Cumhuriyet Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar geçen yıl kasım ayında MİT tırları davasında tutuklanmış ve şubat ayında serbest bırakılmıştı.

Dündar, TCK'nın 314/2'inci maddesine göre "teröre yardım ve yataklık", 328'inci maddesine göre "siyasi ve askeri casusluk amacıyla gizli bilgileri temin etmek" ve 330'uncu maddesine göre "siyasi veya askeri casusluk amacıyla gizli kalması gereken belgeleri açıklamak" ile suçlanıyordu.

Haber Ara