Dolar

32,5351

Euro

34,9230

Altın

2.426,57

Bist

9.722,09

İşte ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın yerine göreve getirilen CIA Direktörü Mike Pompeo, Kuzey Kore ve İran konusundaki katı tutumuyla dikkat çekiyor. Pompeo'nun ayrıca Türkiye'yi İran gibi 'totaliter bir rejim' gibi tanıttığı biliniyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-14 07:36:23

İşte ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın görevden alındığını ve yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'nun getirildiğini açıkladı. Kararın ardından merak edilen soru "Mike Pompeo kimdir?" oldu.

İşte cevabı:

MIKE POMPEO KİMDİR?

- Cumhuriyetçi Parti içerisindeki muhafazakar Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu.

- Trump başkanlık koltuğuna oturduktan sonra CIA'in başına geçen Pompeo, öncesinde Temsilciler Meclisi'nde Kansas'ın Cumhuriyetçi delegelerinden biriydi. Emekli bir asker olan Pompeo, West Point Askeri Akademisi ile Harvard Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

BERLİN DUVARI YIKILMADAN ÖNCE 'DEMİR PERDE'DEYDİ

- Eski CIA başkanı, Berlin Duvarı yıkılmadan önce ‘Demir Perde'nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı.

AÇLIK GREVİNDEKİ MAHKUMLARLA DALGA GEÇMİŞTİ

- Barack Obama'nın Guantanamo Üssü'nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013'te cezaevini ziyarettikten sonra, açlık grevindeki mahkumlar hakkında “Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi” demişti.

SNOWDEN İÇİN İDAM İSTEMİŞTİ

- Pompeo, devlete dair gizli belgeleri gazetecilere sızdıran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın ‘idam edilmesi gereken bir vatan haini' olduğunu düşündüğünü söylemişti.

CLINTON İLE 'LİBYA' GERİLİMİ

- Trump'ın başkanlık seçimindeki rakibi Demokrat aday Hillary Clinton'a yönelik eleştirileriyle bilinen Pompeo, Clinton'ı 11 Eylül 2012'de Libya'nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırının ‘üzerini örtmekle' suçlamıştı.

 

TÜRKİYE HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

- CIA'in başkanlık koltuğuna geldiği 2017 yılında ilk yurt dışı seyahatini Türkiye'ye yapan Pompeo, darbe girişiminin ertesi günü Twitter'da Türkiye'yi ‘totaliter İslamcı diktatörlük' olarak tanımlamıştı.

- ‘Erdoğan hükümeti anca İran yönetimi kadar demokratik' ifadelerini de kullanan Pompeo daha sonra bu tweeetini silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

pompeo-tweet-1

MÜSLÜMANLARA YÖNELİK TUTUMU

- Pompeo'nun 2013 yılında da ‘İslamcı teröristleri sert bir şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarına' yönelik sözleri, Demokratlar ve Müslüman lobi kuruluşları tarafından kınanmıştı.

KUZEY KORE

- 54 yaşındaki Mike Pompeo, Trump'a düzenli olarak istihbari konularda rapor veriyor. Pompeo'nun Trump'ın yakın çevresinde Kuzey Kore konusundaki en 'şahin' seslerden biri olduğunu düşünülüyor.

RUSYA SORUŞTURMASI POMPEO İÇİN ÖNEMSİZ

- Pompeo, ABD'nin 2016 seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği iddialarını önemsiz buluyor. Yeni Dışişleri Bakanı'na göre, Moskova on yıllardın ABD seçimlerini etkilemeye çalışıyor.

İRAN KONUSUNDA KATI BİR TUTUMA SAHİP

- Pompeo ile Trump'ın aynı çizgide olduğu bir diğer konu da İran. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı olmaya hazırlanan Pompeo, tıpkı Trump gibi 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın iptal edilmesi gerektiğini savunuyor. Pompeo, anlaşmanın İran'a bölgede 'zalim bir şekilde tırmanan hegemonik bir güç' verdiğini savunuyor.

İLETİŞİM BİLGİLERİNİN TOPLANABİLECEĞİNİ SAVUNMUŞTU

- Pompeo, ABD hükümetinin vatandaşların tüm iletişim bilgilerini toplamasını destekliyor. Eski CIA Direktörü, 2016'da yaptığı açıklamada, tüm yerel telefon kayıtları ile finansal ve hayat tarzıyla ilgili bilgilerin içerisinde arama yapılabilen tek bir merkezde toplanması gerektiğini söylemişti.

-  Trump başkanlık koltuğuna oturduktan sonra CIA'in başına geçen Pompeo, öncesinde Temsilciler Meclisi'nde Kansas'ın Cumhuriyetçi delegelerinden biriydi. Emekli bir asker olan Pompeo, West Point Askeri Akademisi ile Harvard Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

KÜRTAJ

- Mike Pompeo ayrıca, annenin hayati tehlikesinin bulunması haricinde kürtaja da karşı çıkıyor.

Haber Ara