Dolar

32,3498

Euro

35,1287

Altın

2.302,35

Bist

9.079,97

İstanbul'un Fethi'nin 563. yıl dönümünde Ayasofya'da namaz kılınacak

İstanbul'un Fethi'nin 563. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, 28 Mayıs Cumartesi sabahı Ayasofya Meydanı'nda sabah namazı kılınacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-25 18:10:22

İstanbul'un Fethi'nin 563. yıl dönümünde Ayasofya'da namaz kılınacak

Anadolu Gençlik Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen İstanbul'un Fethi kutlamaları, bu yıl da Ayasofya Camii'nde sabah namazı kılınması ile başlayacak. Aynı gün saat 17.00'da da Kocaeli İsmet Paşa Stadyumu'nda İstanbul'un Fethi, çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

İstanbul'un Fethi'nin 563'ncü yılında gerçekleştirecekleri etkinliklerle ilgili açıklama yapan Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan, “563 yıl önce gerçekleşen İstanbul'un Fethi, öncelikle İslam'ın yani hakkın batıla galibiyetine en güzel bir timsaldir. İstanbul, İslam coğrafyasının bağımsızlığının garantörü olmuş bir merkezdir. Filistin, Bosna, Çeçenistan, Afganistan, Eritre, Moro, Arakan başta olmak üzere dünyanın birçok mazlum halkı ve ülkesi hep İstanbul'a dair bir umut beslemişlerdir. Çünkü yeryüzünde akan kanın durması, huzur ve barışın tesis edilmesi İstanbul'umuzun yeniden dünyaya yön vermesi ile mümkündür” dedi.

İstanbul'da Grand Anka Otel'de basın mensuplarıyla bir araya gelen Turhan, İstanbul'un Fethi kutlamalarının İstanbul ve Kocaeli'nde gerçekleşeceğini söyledi. Turhan, “Hepinizim bildiği üzere, 29 Mayıs 2016, İstanbul'un Fethi'nin 563.Yıldönümüdür. Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği olarak 40 yıldır kutladığımız İstanbul'un Fethi'nin yıldönümünü bu yıl da 28 Mayıs Cumartesi günü kutlayacağız. Sabah namazını Ayasofya Camii'nde kıldıktan sonra saat 17.00'da Kocaeli İsmetpaşa Stadyumu'nda çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz” diye konuştu. Turhan, fetih kutlamalarındaki amaçlarını ise “Fütuhat ruhunu, fetih aşkını, zulme karşı durma ve zalime fütuhat anlayışını kuşanmış bir neslin öncülüğünde yeni bir dünyanın kurulmasına ihtiyacı vardır” sözleriyle açıkladı.

ecfa1333-a969-4b38-b8e3-4fd0d0f20234

AYASOFYA'DA FETİH NAMAZI

Türkiye'nin dört bir yanından gelecek on binlerce kişiyle Ayasofya Camii önünde sabah namazı kılacaklarını belirten Turhan, “Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak 28 Mayıs Cumartesi sabahı saat 04.00'da sabah namazı için Ayasofya Meydanı'nda buluşacağız. Yüreğinde fetih şuuru ve aşkı olan yüz binlerin katılımıyla sabah namazını bu meydanda eda edeceğiz” dedi.

Ayasofya'nın İslam dünyası için önemli bir sembol olduğunu dile getiren Turhan şunları söyledi: “İstanbul'umuz nasıl hakkın batıla üstünlüğünün timsali olmuş bir şehirdir. Aynı şekilde Ayasofya Camii de İstanbul'umuzun fethinin sembolüdür. Ayasofya Camii hakkın Batılı kuşatmasıdır. İlay-ı kelimetullah aşkının remzidir. İslam'ın Avrupa'daki varlığının tacıdır. İstanbul'un İslam şehri oluşunun en kadim nişanesidir. Fatih Sultan Mehmet'in vakfıdır. 1934 yılında hukuksuz bir şekilde Bakanlar Kurulu kararı müze haline getirilen Ayasofya yıllardır mahzun bir haldedir. Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmüş olması kendini bu coğrafyaya, bu coğrafyayı da kadim bir medeniyetin fütuhat anlayışına bağlayan herkes bu mahzunluğu yüreğinde hissetmektedir. Ayasofya Camii'nin açılması talebinin ne Sultan Ahmet Camii'nin ne de Firuz Ağa Camii'nin cemaate yetip yetmemesiyle bir ilgisinin olmadığını bu coğrafyanın tarihine duyarlı olan herkes bilmektedir. Ayasofya'nın gerçek hükmü şahsiyetine kavuşturulması, hem Fatih'e bir vefadır, hem de İslam'ın bu coğrafyadaki belirleyiciliğinin bir teminatıdır. Bütün gücümüzle Ayasofya Camii için mücahedemize devam ediyoruz. İstanbul'un Fethi'nin 563. yıldönümünde Ayasofya Camii'nin açılmasını istiyoruz.”

İSTANBUL'UN FETHİ İNSANLIĞIN HAYRINA HİZMET ETTİ

İstanbul'un fethinin önemine vurgu yapan Turhan, “Bu yıl İstanbul'un Fethi'nin 563. yıldönümüdür. 563 yıl önce gerçekleşen İstanbul'un Fethi, öncelikle İslam'ın yani hakkın batıla galibiyetine en güzel bir timsaldir. İstanbul'un Fethi ikinci olarak yeryüzünde adaletin zulüm karşısında hakimiyetini perçinlemiştir. Bu muhteşem fetih üçüncü olarak İslam'ın Avrupa'daki varlığına teminat olmuştur. İstanbul'un Fethi ile birlikte dördüncü olarak asırlarca insanlara kan kusturan Bizans ortadan kaldırılmıştır. İstanbul'un Fethi beşinci olarak inanmış bir kumandanın ve onun inanmış askerlerinin karşısında hiçbir engelin dayanamayacağını göstermiştir. Aynı şekilde bu fetih, inancın emrindeki teknolojinin kana, gözyaşına ve katliama sebep değil, bilakis insanlığın hayrına vesile olacağının da bir göstergesi olmuştur” şeklinde konuştu.

DÜNYAYA YÖN VERDİ

İstanbul'un bir zamanlar dünyaya yön verdiğini ifade eden Turhan, “İstanbul, modern zamanların ortaya çıkardığı herhangi bir metropol kent değildir. İstanbul, dünyanın gidişatına yön vermiş, İslam alemine payitahtlık yapmış, İslam birliğinin ve İslam kardeşliğinin timsali olmuş bir şehirdir. İstanbul, Mekke'nin, Medine'nin ve Kudüs'ün teminatı olmuş bir beldedir. İstanbul, Endonezya'dan Fas'a İslam coğrafyasının bağımsızlığının garantörü olmuş bir merkezdir. Nitekim İstanbul'un zayıfladığı bir dönemde de tüm İslam dünyası emperyalist işgallere açılmıştır. Filistin, Bosna, Çeçenistan, Afganistan, Eritre, Moro, Arakan başta olmak üzere dünyanın birçok mazlum halkı ve ülkesi hep İstanbul'a dair bir umut beslemişlerdir. Çünkü yeryüzünde akan kanın durması, huzur ve barışın tesis edilmesi İstanbul'umuzun yeniden dünyaya yön vermesi ile mümkündür. İşte böyle bir öneme haiz İstanbul'umuzun fethinin 563. yıldönümünde düzenlediğimiz bu kutlamalar, tüm İslam alemi için yeni bir kutlu yürüyüşün ayak sesleridir.”

Haber Ara