Dolar

32,4885

Euro

34,6088

Altın

2.481,75

Bist

9.577,40

İstanbul'un camileri ramazana hazır

İstanbul'un camileri ramazana hazır

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 11:53:15

İstanbul'un camileri ramazana hazır
HANİFE SEVİNÇ - İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, ramazan nedeniyle kentteki 3 bini aşkın camide her gün mukabele okunacağını, 83 camide hatimle teravih namazı kılınacağını, 21 akşam da enderun usulü teravih namazı programı yapılacağını söyledi.

AA muhabirinin ramazan hazırlıklarına ilişkin sorularını yanıtlayan Yaran, bu yılki ana temanın "iyilik" olarak belirlendiğini ifade etti.

İyiliğin, başkalarına yardımın ötesinde iyi bir Müslüman olmak anlamına da geleceğini anlatan Yaran, iman, ibadet, namaz, zekat, sözünde durma, sabırlı davranmanın da bu kavramın içinde olduğunu kaydetti.

Bu ramazanda iyilik kavramının ülke genelinde ele alınacağını vurgulayan Yaran, "Toplumumuzda iyilik yapmak için çok fırsat var. Yetimler var. Yine anne babası hayatta olan ama ilgilenilmeyen, sokakta kalan çocuklar, çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları, çok sayıda mülteci var. Bunları, ramazanın coşkusuna katmak, onlarla ilgilenmek gerekir, ama gönüllerini kırmadan yapmak lazım" diye konuştu.

Yaran, yine ramazanın Kur'an ayı olduğunu, bu ayda insanın kendisini, hayatını, yanlışlarını gözden geçirmesi, yeni bir sayfa açmak için böyle bir fırsatı değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

- 83 camide hatimle teravih kılınacak

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, ramazan nedeniyle 34 ilçede toplam 83 camide hatimle teravih kılınacağını belirterek, bu camilerden 16'sının Fatih'te olduğunu bildirdi.

Hatimle teravih kılanların her akşam aynı camide olmak zorunda kalmayacağını vurgulayan Yaran, vatandaşların davete gittiklerinde de listeye bakarak kendilerine yakın camilerde bu ibadetine devam edebileceğini anlattı.

"Enderun usulü" teravih namazının da 21 gün olacağını dile getiren Yaran, "Enderun usulü ile müezzinlik denilince makam akla gelir. Müezzinler, makamlı olarak teravih aralarında kısa geçişler yaparlar. İmamlarımız da o makama uygun olarak devam ederler. Bu herkesin yapabileceği iş değildir. İlçelerde bir camide bir gün olabilecek. Toplamda 21 gün enderun usulü teravih kılınacak" diye konuştu.

- "Enderun usulü" teravih kılınacak camiler

İstanbul'da Arnavutköy Taşoluk Yeşil Camisi'nde 8 Temmuz'da, Bağcılar Yeşilbağ Ulu Camisi'nde 22 Haziran'da, Bahçelievler Şirinevler Ulu Camisi'nde salı günleri, Eyüp Sultan Camisi'nde her gün, Fatih Camisi'nde 28 Haziran-12 Temmuz'da, Süleymaniye Camisi'nde 25 Haziran-9 Temmuz'da, Sultanahmet Camisi'nde her gün, Sancaktepe Samandıra Ebubekir Sıddık Camisi'nde 9 Temmuz'da, Mecidiyeköy Konyalı Camisi'nde 24 Haziran'da, Kuştepe Camisi'nde 28 Haziran'da, Mecidiyeköy Merkez Camisi'nde 1 Temmuz'da, Şişli Camisi'nde 6 Temmuz'da, Hacı Nimet Özden Camisi'nde 8 Temmuz'da, Teşvikiye Camisi'nde 12 Temmuz'da, Fulya Balçık Camisi'nde 14 Temmuz'da, Üsküdar Valide-i Cedid Camisi'nde 17 Haziran'da, Ünalan Küba Camisi'nde 24 Haziran'da, Söğütlü Çayır Camisi'nde 1 Temmuz'da, Kirazlıtepe Büyük Camisi'nde 8 Temmuz'da, Çelgelköy'deki İmamı Azam Camisi'nde 15 Temmuz'da, Zeytinburnu Seyit Nizam Camisi'nde ise her cuma günü enderun usulü teravih namazı kılınacak.

- Her camide mukabele

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, kentteki toplam 3 bin 269 camide ramazan nedeniyle mukabele programı düzenlendiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Mukabele her camimizde olacak. Bazı camilerimizde birden fazla olacak. Bazı camilerimizde tefsirli mukabele var. Klasik vaazın sonunda tefsir gibi konu işlenir. Namazın sonunda mukabelesi okunur. Diğer mukabelelerde de kadınlar olacak, ama Ümraniye'deki İlim Sarayı Camisi'nde sadece kadınlara yönelik tefsirli mukabele yapılacak. Okuyanlar, kadın hocalar. Tefsiri yapan da kadın olacak. Ramazan boyunca her gün saat 10.00'da devam edecek."

Fatih Camisi, Maltepe Süleyman Öksüzoğlu Camisi, Maltepe Cumhuriyet Camisi, Şirinevler Ulu Camisi, Üsküdar Valide-i Cedid Camisi ve Küçükçekmece Çamlıkaltı Mehmet Akif Camisi'nde öğleden önce tefsir, öğle namazının ardından da mukabele programı yapılacak.

- İsraf uyarısı

Ramazanda iftarlardaki israfa da değinen Yaran, "İnsan, aç olduğu zaman çok şey yiyebileceğini zannediyor. Yiyebileceğimiz kadar alalım. Sağlığımıza dikkat edelim" uyarısında bulundu.

Ramazanın bir bakıma okuma, bilgilenme ayı da olduğunu ifade eden Yaran, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen "Türkiye 34. Kitap ve Kültür Fuarı"nın da Beyazıt meydanında açılacağını ifade etti.

Yine bilgilendirme çalışmalarının da devam edeceğini, camilerde vaazlar verileceğini belirten Yaran, "İller ve ilçeler arasında yardımlaşma çalışmaları da olacak. Her ilçemiz, başka bir ilçeyle 'kardeş ilçe' programı kapsamında hizmet verecek. Sakarya, kardeş il oldu. Sakarya Müftülüğümüz İstanbul'da, biz de Sakarya'da programlar yapacağız. Çeşitli kesimlerle iftarlarımız var. Çocuk yuvalarını ziyaret edeceğiz. Darülaceze'de, gençlik merkezlerinde programlarımız olacak" dedi.

- İtikafa girenler

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, ramazan nedeniyle itikafa girmek isteyenlerin de önceden bu taleplerini müftülüklere bildirmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İtikaf, ramazanın son 10 gününde daha çok yapılır. Kişi, bütün saatlerini camide geçirir; uykusu, istirahati ve ibadeti camidedir. Bu süreyi ibadetle Kur'an okuyarak, Kur'an üzerinde çalışarak, tövbe ederek, düşünerek geçirmelerini tavsiye ederiz. İtikafa girilecek camiler ilan edilir. İstanbul'da geçen yıl 639 camimizde itikafa girildi. İtikafa girmek isteyenler önceden ilçe müftülüklerimize müracaat ederler. Rastgele 'ben itikafa giriyorum' demek olmaz. Öncesinde başvururlar. Kendilerine izin verilenler, camilerimizde itikafa girebilir."

Rahmi Yaran, Kadir Gecesi'nin de müstesna bir gece olduğunu belirterek, müminlerin bu geceye ayrı bir önem verdiğini söyledi.

Yaran, isteyenlerin cemaate iştirak ettikten sonra evlerinde de geceyi ihya edebileceklerini vurgulayarak, camilerde olmayı tercih edenlerin de cami cami gezdiğini anlattı. Yaran, bu nedenle 973 caminin Kadir Gecesi'nde sabaha kadar açık tutulacağını dile getirdi.

- "Jet imamlar"

Rahmi Yaran, teravih namazlarının eda edilirken aceleye getirilmemesi gerektiğini söyleyerek, "jet imamlar" konusunda uyarıda bulundu.

Yaran, şunları söyledi:

" 'Jet imam' kavramı, bizi üzen bir kavram. İslam'da böyle bir şey yok. Allah'ın huzurunda olduğumuzun daima idrakinde olacağız. Ayeti Kerime'yi, duaları çok hızlı okumak marifet değildir. Bu konuda genel uyarı yapılmıştır. İnşallah 'jet imam' kavramı tarihe karışacaktır. Vatandaşlar, bu durumla karşılaştıklarında müftülüğe bildirmelerinde fayda var."

Yaran, teravih namazının 4 rekatta ya da 2 rekatta bir selam verilerek de kılınabildiğini ifade ederek, "Şafii mezhebinde mutlaka 2 rekatta bir selam verilerek kılınması gerekiyor. Hanefi mezhebinde ise fark etmiyor. Bütün camilerimizde teravih, 2 rekatta bir selam verilerek kılınacak. Bunun dışına çıkanlar olursa ilgili müftülüğe bildirebilirler" dedi.

Haber Ara