Dolar

32,5145

Euro

34,9519

Altın

2.433,92

Bist

9.769,89

İstanbul'u İstanbul yapan Sultanahmet Camii

Sultan Ahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-23 09:31:07

İstanbul'u İstanbul yapan Sultanahmet Camii

Sultan I. Ahmet tarafından 17'nci yüzyılda, Mimar Sinan'ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılan Sultanahmet Camii yurt içi ve yurt dışı seyahat edenlerin ilgisini çeken en önemli tarihi mekanlar arasında yer alıyor.

Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak adlandırılır.Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.

 

Caminin ibadethane bölümü 64x72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metre. Minarelerde camiyi yaptıran Sultan Ahmet'in 16'ncı Osmanlı Padişahı olması sebebiyle 16 adet şerefe mevcut.

Sultan Ahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul'daki en büyük yapı komplekslerinden biri. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır.

Sultan I. Ahmet'in mezarı da cami bahçesine bitişik biçimde inşa edilmiştir.

Sultanahmet Camii görülmeden gerçekleştirilen bir ziyaret veya tur ise adeta "İstanbul ziyaret edilmemiş" gibi telakki ediliyor...

Haber Ara