Dolar

32,5181

Euro

34,9863

Altın

2.436,59

Bist

9.716,77

İstanbul'u İstanbul yapan 7 Tepe

'Yedi tepe üzerine kurulu kent' olarak da tanımlanan İstanbul'un tarihi sürece ışık tutan en önemli yerleşim bölgesi Tarihi Yarımada'dır. Kentin sembolü olan tepelere birlikte göz atalım...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-11 10:12:56

İstanbul'u İstanbul yapan 7 Tepe

Suriçi İstanbul'u, 7 tepe üzerine kuruludur. İstanbul'u “İstanbul” yapan Tarihî Yarımada'daki bu meşhur tepeleri ve burada bulunan en önemli eserleri gelin hep beraber keşfedelim.

1. Sarayburnu
İlk tepe, Sarayburnu'ndan Sultanahmet Meydanı'na doğru uzanan ve üzerinde Topkapı Sarayı'nı, Ayasofya ile Sultanahmet camilerini ve İbrahim Paşa Sarayı'nı bulunduran tepedir.

2. Çemberlitaş
Şehrin ikinci tepesi ise Nuruosmaniye Camii ve Çemberlitaş'ın bulunduğu mevkiidir.

3. Beyazıt
Sarayburnu'ndan sonra şehrin siluetinde en fazla söz sahibi olan ikinci tepe burasıdır. Haliç kıyılarından yukarı doğru çıkıldıkça varılan, Mimar Sinan'ın muhteşem eseri Süleymaniye'nin, eskinin Harbiye Nezareti şimdinin İstanbul Üniversitesi olan yapı topluluğunun ve Beyazıt Camii'nin üzerinde yükseldiği tepe…

4. Fatih
Üçüncü tepe, dördüncü tepeye Bozdoğan Kemeri ile bağlıdır. Bu tepe üstünde yer alan en mühim eser ise Fatih Külliyesi'dir.

5. Yavuzselim
Beşinci tepe, Mısır Fatihi Yavuz Sultan Selim'in o güzel hayır eserinin gölgesinde, son istirahatgâhında dinlendiği tepedir. Bu tepedeki en güzel eser, Yavuz Sultan Selim tarafından yapımına başlanan ancak ömrü vefa etmeyince oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamamlattırılan Yavuz Sultan Selim Camii'dir.

6. Edirnekapı
Edirnekapı tarafında yer alan bu tepe ise şehri üzerinde taşıyan en yüksek tepedir. Buradaki en önemli yapı ise yine bir Mimar Sinan eseri olan Mihrimah Sultan Camii'dir.

7. Kocamustafapaşa
Bu tepe, İstanbul'un Trakya tarafına doğru olan tek tepesidir. Üzerindeki en mühim yapı, Sadrazam Cerrah Mehmed Paşa'nın 1593 yılında Mimar Sinan'ın kalfalarından Davud Ağa'ya yaptırdığı Cerrahpaşa Camii'dir.

Haber Ara