Dolar

32,3669

Euro

34,9585

Altın

2.324,59

Bist

9.079,97

İstanbul Tiyatro Festivali 25 bin izleyiciyi hedefliyor

İstanbul Tiyatro Festivali 25 bin izleyiciyi hedefliyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-02 11:48:05

İstanbul Tiyatro Festivali 25 bin izleyiciyi hedefliyor
HİLAL UŞTUK - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 20'ncisi düzenlenen "İstanbul Tiyatro Festivali", 3 Mayıs'ta "Godot'yu Beklerken" oyunuyla başlayacak.

Festivalde, yönetmen Guy Cassiers ve dramaturg Erwin Jans tarafından Jonathan Littell'in aynı adlı kitabından tiyatroya uyarlanan "Merhametliler", Orhan Pamuk'un aynı adlı film senaryosundan Mesut Arslan tarafından tiyatroya uyarlanan "Gizli Yüz", İranlı kadın yazar Mahin Sadri ve yönetmen Afsaneh Mahian'ın İran ve Fransa'da büyük beğeni toplayan, birçok ödül alan "Her Gün Biraz Daha" oyunları izleyiciyle buluşacak.

Christian Rizzo'nun 2004'te İstanbul'da bir festivalde izlediği halk dansından esinlenerek yarattığı "Gerçek Hayattan Alınmıştır" oyunlarıyla, son yılların dikkat çeken yönetmeni Milo Rau'nun "Nefret Radyosu" projesi de festivalde izlenebilecek.

Ölümünün 400. yılında İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare'in, oyunlarında sahne üzerinde gerçekleşen 75 ölüm, "Shakespeare'in Bütün Ölümleri" adıyla Spymonkey topluluğu tarafından sahnelenecek. Shakespeare'in "Coriolanus" oyunu da İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımıyla Malcolm Keith Kay'ın yönetmenliğinde sahneye konulacak.

Festival kapsamında 19-22 Mayıs'ta, yabancı profesyonel konuklara yönelik belirli oyunların gösterimlerinin yapılacağı bir platform düzenlenecek. Bu platforma, uluslararası oyun yazarları ağı The Fence ve tiyatro çevirmenleri ağı Eurodram'dan ekipler katılacak.

Caddebostan Kültür Merkezi, Cevahir Sahnesi, Fransız Kültür Merkezi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bomonti Yerleşkesi, Moda Sahnesi, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi, Pera Müzesi, Salon İKSV, Salt Galata, Üsküdar Tekel Sahnesi, Yunus Emre Kültür Merkezi ile Zorlu Performans Sanatları Merkezi, 28 Mayıs'ta sona erecek festivalin mekanları arasında yer alıyor.

- "Festival programında 10 yabancı, 23 yerli yapım var"

İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin, İKSV'nin önemli ve dikkat çeken etkinliklerinden biri olduğunu söyledi.

Programın, Şahika Tekand'ın yönettiği "Godot'yu Beklerken" oyunu ile başlayacağını belirten Yılmaz, "3 Mayıs akşamı başlıyoruz. Festival programında 10 yabancı, 23 yerli yapım var. Yaklaşık 25 bin seyirciyi hedefliyoruz." dedi.

Yılmaz, festivalin 20'ncisi olması nedeniyle farklı ülkelerden yabancı yapımları da programa aldıklarını ifade ederek, "9 ülkeden oyunumuz var. Bir de özel bir projemiz var. Yabancı oyunlar arasında yer alan 'Merhametliler', bir Avrupa Birliği (AB) Yaratıcı Avrupa Programı. İki yıl önce çalışmalarına başlamıştık. Çok sayıda festivalin ortak yapımında gerçekleşiyor. Bir romandan uyarlama. 2 dünya savaşına farklı bir gözle ele alıyor. 'Nefret Radyosu', Ruanda'daki soykırıma farklı bir açıyla bakıyor. Bir radyo programı çerçevesinde ele alıyor." diye konuştu.

Festivaldeki yabancı yapımlara ilişkin bilgi veren Yılmaz, "Fernando Pessoa'nın hikayesinin anlatıldığı 'Zululuzu' oyunu festivalde prömiyer yapacak. Paris Şehir Tiyatrosu ortak yapımıyla gerçekleştiriyoruz. Bizden sonra da Paris'e gidecek oyun. Fernando Pessoa'nın Afrika'ya yazdığı seyahatlerden esinlenerek yazdığı metinden yola çıkarak sahneye taşınıyor. 'Gerçek Hayattan Alınmıştır' oyunu, bir dans gösterisi ama motifi bizden. Türkiye'den bir dans motifi ve bunun üzerine Fransız koreografın yapmış olduğu çağdaş modern bir dans." ifadelerini kullandı.

Leman Yılmaz festivaldeki yerli yapımlara ilişkin de şunları anlattı:

"Toplam 23 yerli yapımımız olacak. Festival programındaki yerli yapımlar çok dikkat çekti ve çekiyor. Bu yapımlardan 21'i prömiyer yapıyor. Çünkü festivalimizin ilkesi, biz de bu ilkeyi koruyoruz. Yerli yapımlardan, İstanbul'daki topluluklardan ve sanatçılardan festival çerçevesinde sergilenecek oyunların prömiyer yapmasını istiyoruz. 21'i prömiyer yapacak. Şimdiden provalar ve hazırlıklar sürüyor. 2 oyunumuz da misafir, İstanbul dışından geliyor. Eskişehir Şehir Tiyatrosundan 'Aslan Asker Şvayk'. Diğeri de Tatbikat Sahnesinin Ankara'dan gelen, 'Hizmetliler' isimli oyunu."

Festivalde oyunların yanı sıra çok sayıda yan etkinlik de olacağını vurgulayan Yılmaz, "Atölye, sempozyum, paneller ve film gösterimleri, okuma tiyatrolarının da olduğu 22 etkinlik görünüyor şu anda programımızda. Eklenenler de oldu. Dolu dolu bir ay geçireceğiz." diye konuştu.


VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara