Dolar

32,3569

Euro

34,9550

Altın

2.320,17

Bist

9.079,97

İstanbul, Kiev, Moskova üçgeninde kilise krizi

İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna'da bağımsız bir Ortodoks kilisesi için taslak bir kuruluş sözleşmesi hazırladığını açıklarken, Ukrayna Başbakanı Petro Poroshenko ülkesinin kendisine ait bağımsız bir kiliseye kavuşmasının yakın olduğunu söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-01 13:39:49

İstanbul, Kiev, Moskova üçgeninde kilise krizi

Bağımsız bir Ukrayna kilisesi “otosefali” olarak adlandırılan iç işlerinde bağımsızlığı kazanırsa, yüzyıllardır kiliseyi yöneten Rus ruhbanın etkisinden uzaklaşmış olacak. Ukrayna, Rus din adamlarını iç işlerine müdahale etmekle suçluyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkiler Moskova'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesi ve ülkenin doğusunda en az 10,000 kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı isyana destek vermesinin ardından kopma noktasına geldi.

Reuters'ın haberine göre, Ukrayna'nın bağımsız bir kilise kurma çabaları, bu hafta üç Ukrayna gemisine ateş açıp el koyan Rusya'da öfke yaratıyor. Poroshenko, dün televizyonda yaptığı konuşmada, “Ekümenik Patrikliğin Mukaddes Sinod meclisinde, otosefal Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin kurulması konusunda tarihi kararlar alındı” dedi.

Poroshenko, Ukraynalı din adamlarının bağımsız kilisenin başına geçecek kişiyi seçmek üzere toplanacağını, toplantı tarihinin yakında Patrikhane tarafından açıklanacağını belirtti. Patrikhane tarafından dün yapılan açıklamada, “Mukaddes  Sinod Ukrayna Kilisesi'nin kuruluş sözleşmesinin taslağını hazırlamıştır” denildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara