Dolar

32,3860

Euro

35,0550

Altın

2.325,22

Bist

9.114,79

İstanbul'da Nida Musul Konferansı düzenlendi

İstanbul'da düzenlenen 'Nida Musul' Konferansı'nda, Musul halkının maruz kaldığı ihlallerden Bağdat hükümeti sorumlu tutuldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-30 23:57:50

İstanbul'da Nida Musul Konferansı düzenlendi

AA'nın aktardığı habere göre Uluslararası Stratejik İlişkiler Derneği'nin düzenlediği konferansa Arap ve Türk kurumları ile partilerinden temsilciler katıldı. Konferansın kapanış bildirisinde, ister Irak ordusu ister Haşdi Şabi isterse uluslararası koalisyon güçleri tarafından olsun Musul halkına yönelik işlenen ihlallerden Bağdat hükümeti sorumlu tutuldu.

Irak'ta Sünnilere karşı uygulanan tehcir, öldürme ve marjinalleştirme gibi farklı şekillerdeki mezhepçi uygulamaların kınandığı bildiride, Türkiye'nin mezhep temelli planlara karşı duruşu ve sınır güvenliğini koruma çabasına destek verildiği belirtildi.

Irak Müslüman Alimler Heyeti üyesi Abdulhamid el-Ani konferansta yaptığı konuşmada, "Musul operasyonu, kenti kurtarma değil Sünnileri bölgeden söküp atma operasyonudur. Buna kurtarma operasyonu diyenler hata etmektedir" dedi.

Ani, IŞİD'in sorunun omurgası değil sadece bir parçası olduğunu ve krizin lokal değil köklü çözümlerle çözülebileceğini belirtti.

Uluslararası Stratejik İlişkiler Derneği Genel Sekreteri İslam el-Gamri ise yaptığı açıklamada, Irak'taki ABD işgalinin uluslararası vesayete dönüştüğünü, bu çatışmaların bedelini de sadece sivillerin ödediğini söyledi.

Gamri, konferansın ardından, hükümet yetkilileriyle görüşmek ve Türkiye'ye destek verdiklerini göstermek üzere Ankara'ya gideceklerini aktardı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara