Dolar

32,3669

Euro

34,9585

Altın

2.324,59

Bist

9.079,97

'İstanbul'da deprem mi olacak' diye endişelenen vatandaşları rahatlatan açıklama

Son zamanlarda İstanbul denizlerinde metrelerce geri çekilme yaşanmıştı. Durum karşısında endişelenen İstanbullular da 'İstanbul'da deprem mi olacak' diye endişelenmeye başladı. İstanbulluları rahatlatan açıklama Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir'den geldi. Özdemir durumun mevsimsel olduğunu belirtti. İstanbul'da deprem korkusu ile yaşayan vatandaşlar da bu açıklama ile rahat bir nefes aldı. Peki olası İstanbul depremi için uzmanlar ne diyor? İstanbul'da deprem ne zaman bekleniyor?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-03 15:25:28

'İstanbul'da deprem mi olacak' diye endişelenen vatandaşları rahatlatan açıklama

Son zamanlarda İstanbul denizlerinde metrelerce geri çekilme yaşanmıştı. Durum karşısında endişelenen İstanbullular da "İstanbul'da deprem mi olacak" diye endişelenmeye başladı. İstanbulluları rahatlatan açıklama Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir'den geldi. Özdemir durumun mevsimsel olduğunu belirtti. İstanbul'da deprem korkusu ile yaşayan vatandaşlar da bu açıklama ile rahat bir nefes aldı. Peki olası İstanbul depremi için uzmanlar ne diyor? İstanbul'da deprem ne zaman bekleniyor?

İSTANBUL'DA DEPREM OLACAK KORKULARI SONRASI RAHATLATAN AÇIKLAMA GELDİ

İstanbul sahillerinde yaşnan geri çekilme İstanbul'da deprem endişesi yaşayan binlerce kişiyi tedirgin etti. Vatandaşlar İstabul'da deprem mi olacak diye merak etmeye başlamışken  İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir'den rahatlatan bir açıklama geldi.  Bakırköy, Florya, Silivri, Caddebostan sahillerinde yaşanan ve geçtiğimiz hafta 5-6 metreyi bulan çekilmeyle ilgili konuşan Meteoroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, "Özellikle Silivri, Bakırköy, Florya, Büyükçekmece ve Caddebostan sahillerinde çekilmeler görüyoruz. Bahar aylarında çok normal. Tahminen Mayıs ayı sonlarına kadar görmeye de devam edeceğiz. Korkulacak bir durum yok. Deprem habercisi olduğu düşüncesi yanlış" diye konuştu.

VATANDAŞLARIN ' İSTANBUL'DA DEPREM OLACAK' KORKUSU

Sahillerdeki çekilmeyi görenler ise endişelerini dile getirdi.

Taner Çakır, "Denizde çekilme varsa tehlikeli. Her şeye alamet. Zaten havalar da çok kötü gidiyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Sonumuz kötü. 5 - 6 metre oluyor ara ara. O zaman daha kötü. Suların çekilmesi depremin habercisidir. Öyle diyoruz hep. Bu durum bizi endişelendirdi. Hepimiz burada yaşıyoruz. İstanbulluyuz. Allah yardımcımız olsun" dedi.

Sular çekildiğinde teknede sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen denizci Fırat Bey, “Çoğu zaman su çekiliyor. 5 metre 10 metre çekildiği oluyor. Şu anda da çekilmiş durumda. Deprem alameti olabilir. Biz ona inanıyoruz. Endişeleniyoruz. Korkuyoruz yani bazen. Teknedeyken denizden çıkamıyoruz bazen. Çıkarken etkiliyor bizi" diye konuştu.

İSTANBUL'DA KAÇ ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR?

Prof. Dr. Naci Görür, "Son yapılan bütün araştırmaların Marmara'da iki farklı fay kolunun kilitlendiğini işaret ediyor. Bunlardan biri Kumburgaz fay kolu, diğeri de Adaların güneyindeki fay kolu. Bu iki fay kolu kilitli. Yani bu kol üzerinde herhangi bir ciddi deprem olmuyor. Ufak depremler oluyor. Bunlar da kilitli fay kısmını etkiliyor. Belirli anlamda da stres değişimine neden oluyor. Bu da bizi endişelendiriyor.  Şu an çoğu araştırmacılar Marmara'da bu iki fay kolundan birinin kırılması sonucunda minimum 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacağını bekliyor."

İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN BEKLENİYOR?

prof. Görür, “Depremin ne zaman olacağı zaten 2000 yılının başlarında söylenmiş. Özellikle Yer bilimci Prof. Tom Parsons ve diğer bilim adamları 500 yıllık tarihi deprem kayıtlarını çalışarak oradaki verileri göz önüne almış, Coulomb stres transferi hesabını ve de kırılacak fayın özelliklerini göz önüne alarak 1999'dan sonra her an olmak kaydıyla 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığını yüzde 62 artı eksi 15 olduğunu söylemişlerdi. Bunu bütün dünya da biliyor. Bilim literatüründe yazılı olan, bilim dünyasının süzgecinden geçmiş olan zamanlama budur.” dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara