Dolar

32,5614

Euro

34,9783

Altın

2.424,48

Bist

9.722,09

İsrailliler endişeli: Demir Kubbe kötüye mi gidiyor?

2 gün süren son Gazze saldırılarında, direnişçiler tarafından atılan 700’e yakın roketten 4 kişinin ölümü ve 200’den fazla kişinin yaralanması İsraillileri endişelendirdi. İsrailliler’in yetkililere sorduğu soru şu, “Demir Kubbe kötüye mi gidiyor? Bizi kim koruyacak?.” Öte yandan İsrailli yetkililerin, Demir Kubbe’deki aksaklıları gidermek için çalışma başlattığı bildirildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-09 11:53:32

İsrailliler endişeli: Demir Kubbe kötüye mi gidiyor?

DEMİR2

DEMİR3

İsrail'in çok övündüğü ve güvendiği, ‘aşılmaz' dediği Demir Kubbe'nin, direniş roketleri karşısındaki başarısızlığını İsrail basını ve halkı sorgulamaya başladı.
2 gün süren son Gazze saldırılarında direnişçiler tarafından atılan 700'e yakın roketten 4 kişinin ölümü ve 200'den fazla kişinin yaralanması İsrail halkını endişelendirdi.

‘DEMİR KUBBE KÖTÜYE Mİ GİDİYOR?'

İsrailliler'in bugünlerde yetkililere en çok sorduğu soru şu, “Demir Kubbe, roketleri engellemede neden başarısız oldu. Demir Kubbe kötüye mi gidiyor? Bizi, Gazze'den atılacak roketlerden kim koruyacak?.”
Öte yandan İsrailli yetkililerin, Demir Kubbe'deki aksaklıları gidermek için çalışma başlattığı bildirildi.

İsrail The Jarusalem post gazetesinde çıkan haberin çevirisi şöyle:

Hafta sonu Hamas ve İsrail ordusu arasındaki savaştan sonra bazı İsrailliler, ülkelerinin füze savunmalarının gücü hakkında yetkililere sorular yönelttiler.

Hafta sonu boyunca Hamas ve İslami Cihad, Gazze'den yaklaşık fırlattığı 700 füze, 4 kişiyi öldürdü, 200'den fazla kişiyi de yaraladı.

Haaretz gazetesine göre; Gazze'den atılan 690 roketin 240'ını İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sistemi durdurdu.

Hamas ve İslami Cihad tarafından birbiri ardından atılan roketlerin İsrail'de ölümleri artırması ve Demir Kubbe Sistemi'nin bu roketleri engellemenin bir yolunu bulup bulmadığı konusunda sorgulamaya neden oldu.

fuze4

HAMAS: FÜZÜLER DÜŞMANA
BÜYÜK KAYIPLAR VERDİRDİ

Hamas, attığı yoğun roketlerle, İsrail savunmasını çaresiz bırakarak zafere ulaştığını ilan etmede çok hızlıydı.

Hamas'ın, askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın bir sözcüsü, “Kassam Tugayları, Allah sayesinde, Demir Kubbe'nin üstesinden gelmeyi tek bir patlamayla, düzinelerce füze atma taktiğini benimseyerek başardı. Ateş yoğunluğu ve Kasam Tugayları tarafından geliştirilen füzelerin büyük yıkıcı yetenegi düşmana büyük kayıplar ve yıkımlar getirmeyi başardı” dedi.

İki gün süren çatışmada öldürülen İsrailli sivillerin sayısı, 2014'teki Koruyucu Kenar Operasyonu'ndan sadece bir azdı.

IDF, DEMİR KUBBE'Yİ SAVUNDU

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Demir Kubbe bataryalarının, roketlerin yüzde 90'ını kapsama bölgeleri içerisinde düşürmeyi başardığını, bazı eleştirmenlerin tartıştığı bir başarı oranı olduğunu söyledi. IDF, bu kez de benzer bir başarı iddia etti ve gazetecilere yüzde 86 oranında ölüm oranına ulaştığını ve sadece 35 merminin nüfuslu bölgelere düştüğünü söyledi.

İSRAİLLİ ASKERİ UZMAN: SİSTEMİN
KAPSAM ALANINDA BİR BOŞLUK VAR

Jaresalem Post'a konuşan eski ulusal güvenlik danışmanı ve Askeri İstihbarat Araştırma Departmanı'nın Başkanı Orgeneral Yaakov Amidror, Demir Kubbe'nin, kısa menzilli roketlere karşı kapsama alanında boşluklar olduğunu belirterek, “Sınıra yakın yerlerden gelen roketleri müdahale etmek için yeterli zamanımız yok” dedi

Ayrıca, geçen hafta pazar günü Filistinli direnişçiler tarafından, Kibbutz Yad Mordechai yerleşim yeri yakınlarında bir anti -tank füzesiyle vurulan ve bir İsrailli şöförün öldüğü otomobil saldırısında Demir Kubbe'nin yardım edemeyeceğini de belirten Amidor, “Sistem açısından bu, insansız açık bir alandı. Bu tür roketleri engellemiyoruz” dedi.

‘DEMİR KUBBE, BÜYÜK BİR ÇATIŞMA
OLMASI DURUMUNDA YETERLİ
KORUMA SAĞLAYAMAYACAK'

Eski bir askeri istihbarat şefi yardımcısı Brig. Orgeneral Meir Elran ise, “Demir Kubbe, İsrail'deki karar vericilerin esnekliğini artıran, hayat kurtarmanın etkili bir aracı olduğunu kanıtlamış olsa da, şu anda kurulan sistemin daha geniş bir çatışma olması durumunda İsrail'de yeterli koruma sağlayamayacağı açıktır” dedi.

Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü tarafından, Gazze saldırısından birkaç hafta önce yayınlanan bir makaleye dikkat çeken Elran, “Füze savunma sistemindeki mevcut pillerin sayısının düşman saldırı tehdidine bir cevap olarak yeterli olamayacağı, büyük çaplı bir çatışmada Demir Kubbe sisteminin öncelikle askeri tesisler ve hayati ulusal altyapıları kapsaması gerekeceğinden, bu da sistemin yerleşim alanlarını kapsama alanında boşluklar olacağı anlamına geliyor” dedi.

IDF, DEMİR KUBBE'DEKİ EKSİKLERİ
GİDERMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), son Gazze saldırısı sırasında Demir Kubbe'de görülen aksaklıkları gidermek ve sistemi güçlendirmek için harekete geçtiği bildirildi.

IDF'nin, ordunun Gazze sınırındaki toplulukları hedef alan kısa menzilli mermi türlerinin yanı sıra hafta sonu boyunca kullanılan mavna türleriyle uğraşmak amacıyla Demir Kubbe'deki iyileştirmeler üzerinde çalıştığını açıklandı. Nisan ayı ortasında IDF, Demir Kubbe ve Patriot füze pillerini birleştiren bir hava savunma tatbikatı gerçekleştirmişti.

Son Gazze saldırısında Demir Kubbe'nin başarısızlığını değerlendiren Times of Israel gazetesinin askeri muhabiri Judah Ari Gross ise, her zamankinden daha yüksek sivil zaiyat seviyeleri, kötü şansın bir araya gelmesi, mavnaların yoğunluğu ve Hamas'ın daha büyük yük taşıma kapasitesine sahip ağır roketler kullanmasıyla ilişkilendirilebilir. Bu tür mermiler, geçtikleri yerlerde hasarı arttırabilir” dedi.
Gross, IDF'nin iddia ettiği, Gazze'den atılan roketlere karşı yüzde 86'lık müdahale oranının tam olarak nasıl hesapladığının net olmadığını da belirtti.

BAZI İSRAİL VATANDAŞLARI:
DEMİR KUBBE ÇOK FAZLA ABARTILDI

Güney İsrail sakinleri ise, Demir Kubbe'nin çok fazla abartıldığını belirterek, kendilerine yeterince güven vermediğini öne sürdüler. Son iki günlük Gazze saldırılarında çok sayıda roketin hedefi haline geldiklerini belirterek, “Demir Kubbe'nin başarısızlığı bizi endişelendiriyor” dediler.

orta3

Öte yandan İsrail Kanal 13'ün haberine göre, Gazze Şeridi yakınında seyahat eden araçlara füzelerin doğrudan vurmalarını önlemeye yönelik bir savunma duvarı inşasına başlandığını duyurdu. Duvar, geçen pazar günü, direnişçilerin attığı Cornet tank füzesinin isabet ettiği araçtaki İsrail şöförü hayatını kaybettiği yola yakın bir alanda inşa ediliyor.. Duvar bitinceye kadar, füzenin ateşlendiği bölgeden geçen Kibbutz Erez'e giden ana yol askeri polis tarafından kapatılacak. Kibbutz'a giriş ve çıkış yapmak için alternatif bir rota açılacaktır.

 

Haber Ara