Dolar

32,5257

Euro

34,8769

Altın

2.486,25

Bist

9.551,22

İsrailli yetkili: Fahrizade’yi öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli

Muhsin Fahrizade suikastinin ardından, 'Üç istihbarat yetkilisi, saldırının gerisinde İsrail'in olduğunu söyledi' diye yazan The New York Times, suikastle ile ilgili üst düzey bir İsrailli yetkilinin 'İran'ın bir numaralı nükleer bilimcisini öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli' dediğini duyurdu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-29 14:47:42

İsrailli yetkili: Fahrizade’yi öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli

Batı medyasında 'İran nükleer programının babası' olarak anılan İran Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı Muhsin Fahrizade hakkında The New York Times yeni bir duyuruda bulundu.

NYT, Fahrizade'nin uzun yıllar takip edilmesinden sorumlu bir İsrailli yetkilinin görüşüne başvurdu.

Habere göre, adının açıklanmaması isteyen İsrailli yetkili, "İsrail ihtiyaç olduğu üzere İran'ın nükleer programına karşı harekete geçmeye devam edecek. İran'ın baş nükleer bilimcisini öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli” dedi.

NYT'ye konuşan eski CIA yetkilisi Bruce Riedel, İsrail'in düzenlediği iddia edilen saldırıyı 'eşi benzeri görülmemiş' şeklinde niteleyerek, "İranlıların etkin şekilde mücadele edebildiğine dair bir işaret yok" ifadesini kullandı.

Brookings Enstitüsü'ne bağlı Saban Ortadoğu Politikası Merkezi uzman çalışanı Riedel, İsrail istihbarat birimlerinin kaynaklarının ağırlığının İran araştırmalarına aktarıldığını, operasyonun başarısının arkasında bunun olduğuna dikkat çekti.

Riedel, İsrail nüfusu içinde anadili Farsça olan kişilerin kullanılarak İran içinde haber alma ağı kurulduğunu ve İran'ın kuzey komşusu Azerbaycan'da operasyon üsleri kurduğunu anlattı. Eski CIA yetkilisi Riedel şöyle konuştu;

 

"Fahrizade'nin İsrail'e isnat edilen son cinayetten sekiz yıl sonra suikasta kurban gitmesi oyunda yeni bir şeylerin dönmekte olduğunu veya yaklaştığını gösteriyor."

Haber Ara