Dolar

32,3762

Euro

35,0593

Altın

2.326,20

Bist

9.102,77

İsrailli uzman: Bahreyn'in normalleşmesi, S. Arabistan'ın önünü açıyor

İsrailli tanınmış bir askeri uzman, Manama ile Tel Aviv arasındaki normalleşme anlaşmasının, normalleşmenin önünü açtığı için öncelikle Suudi Arabistan'a hizmet ettiğini ve aynı zamanda ABD Başkanı Trump'ın siyasi hesaplarına da fayda sağladığını öne sürdü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-13 14:09:23

İsrailli uzman: Bahreyn'in normalleşmesi, S. Arabistan'ın önünü açıyor

İsrailli tanınmış bir askeri uzman, Manama ile Tel Aviv arasındaki normalleşme anlaşmasının, normalleşmenin önünü açtığı için öncelikle Suudi Arabistan'a hizmet ettiğini ve aynı zamanda ABD Başkanı Trump'ın siyasi hesaplarına da fayda sağladığını öne sürdü.

Ordu ve güvenlik teşkilatıyla yakından ilgili olan Ron Ben Yishai, İbranice Yediot Aharonot gazetesinde yayınlanan yazısında, Tel Aviv ile normalleşme anlaşmasına varan Bahreyn'in "Arap Körfezi'nin en önemli ülkelerinden biri olmadığını, ancak böyle yaparak Suudilerin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesine yardımcı olacağını" açıkladı.

“Manama'nın normalleşmeden yaptığı şeyin, esas olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasına hizmet etmeyi amaçlayan ve Suudi Arabistan'ın kendi yolunda normalleşmesine izin veren bir kapı açmayı amaçlayan diplomatik bir çıkış olduğuna inanıyordu” diyen İsrailli askeri uzman Yishai şunları söyledi:

“Bahreyn Krallığı, Körfez ülkeleri arasındaki en önemli Arap ülkesi değil; ancak Tel Aviv ile normalleşme, İsrail'in Arap komşularının gözünde egemen bir devlet olarak meşrulaştırılmasına katkıda bulunan cesaret verici bir gelişme. İki ülke arasında varılan anlaşma BAE gibi, İsrail ile Bahreyn'i doksanlı yıllardan beri resmi olmayan kültürel, ticari ve spor bağlarıyla birbirine bağladı.”

Ben Yishai, “BAE ve Umman Sultanlığı'nın aksine, Bahreyn çoğunlukla Şii ve güçlü bir İran etkisine ve vatandaşlar arasında ilişkileri normalleştirmek için güçlü bir muhalefete sahiptir. İsrail açısından da, Bahreyn ile anlaşmanın önemi, esas olarak Bahreyn ile Suudi Arabistan arasındaki cesur ilişkiden kaynaklanıyor. Uzmanlara göre anlaşmanın kendisi, Riyad'ın Tel Aviv ile daha kolay ilişkiler kurmasını kolaylaştırmak için Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın etkisi altında yapıldı" dedi.

Bahreyn'in sadece sistemin istikrarı için değil, aynı zamanda ekonomisi için de Suudi Arabistan'a bağlı olduğunu açıklayan İsrailli askeri Uzman, "Bahreyn'in petrol üretimi komşularına göre en küçüğüdür. Bahreyn'in İsrail ile normalleşmesi, büyük ölçüde bir Suudi girişimi olarak görülmelidir" dedi.

Ben Yishai, Manama ile Tel Aviv arasındaki normalleşme anlaşmasının başka bir nedeni olduğunu, "ABD Başkanı Trump'ın başkanlık seçimlerinde kendisine yardımcı olacak ve Nobel Barış Ödülü'nü alma şansını artırabilecek başka bir diplomatik başarıyı gösterme arzusu" olduğuna işaret ederek, damadı ve danışmanı Jared Kushner, "bunun üzerinde çok çalışıyor" dedi.

Bahreyn'in, ABD Donanması Beşinci Filosunun karargâhına, ayrıca Basra Körfezi'nde faaliyet gösteren İngiliz ve Fransız deniz üslerine ev sahipliği yaptığı uyarısında bulunan İsrailli uzman, "Bahreyn ile ilişkilerin normalleştirilmesi, İsrail'in İran tehdidiyle akıllıca ve hatta askeri olarak başa çıkma yeteneğini artırmaya katkıda bulunacaktır" dedi.

İsrailli uzman Yishai, yorumunun sonunda, “Bahreyn, İsrail'in yararlanabileceği çeşitli hizmetlere erişimini sağlayabilir ve Bahreyn, yüksek teknolojili İsrail girişimciliği için bir pazar olabilir. Ayrıca Bahreyn ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a ve ABD BaşkanıTrump'a hizmet etse de, bu Hoş bir gelişme" diyerek, sevincini dile getirdi.
Kaynak: Arabi21

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara