Dolar

32,4508

Euro

34,7317

Altın

2.478,81

Bist

9.530,47

İsrailli milyardere göre, Selman ve Nahyan’ı birleştiren düşmanlık!

Normalleşme anlaşmasında büyük rolü bulunduğu ileri sürülen İsrailli iş insanı ve milyarder Haim Span, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’i birleştiren konunun ‘İran düşmanlığı’ olduğunu söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-20 10:58:32

İsrailli milyardere göre, Selman ve Nahyan’ı birleştiren düşmanlık!

Arap liderlerle ilişkisini ve normalleşmedeki rolünü açıklayan İsrailli iş insanı ve milyarder Haim Span, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'i birleştiren konunun ‘İran düşmanlığı' olduğunu söyledi.

İsrailli bir iş insanı, aralarında Mısır darbeci lideri Abdülfettah el-Sisi ve Abu Dabi'nin Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in de bulunduğu Arap liderlerle özel bağlarını açıkladı.

Yediot Aharonot gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden İsrailli iş insanı Haim Span'ın bazı görüşmeleriyle ilgili ilginç ayrıntılar yayınlayarak, İsrail, BAE ve Bahreyn arasındaki normalleşme anlaşmasının perde arkasında büyük rol oynayan en önemli isimlerden biri olduğuna dikkat çekti.

Span, gazeteye verdiği röportajda, eski istihbarat şefi Khaled Fawzy'nin kendisini Mısır'ı ziyarete davet eden düzenlemesi kapsamında Devlet Başkanı Sisi ile iki yıl önce tanıştığını kaydetti. Mısırlı liderle "güzel bir görüşme" yaptığını söyledi.

Son normalleşme töreni

İsrailli iş insanı Haim Span, BAE ile normalleşme anlaşmasının imza törenine katılımının Washington Büyükelçisi Yousef Al Otaiba ve ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'ın davetiyle geldiğine dikkat çekti.

İsrail ile BAE arasında uzun yıllar güçlü ilişkiler olduğunu bildiren Haim Span, Yousef Al Otaiba ile aralarında dostluk bağı oluştuğunu söyledi.

Span, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile de uluslararası bir yarışmaya katılmaya davet edildikten sonra yaklaşık bir buçuk yıl önce Dubai'de görüştüğünü belirtti.

İsrailli iş insanı Span, Zayed ile yaptığı görüşmenin detayları hakkında şunları söyledi: "O zamanlar, gizlice yapmakta olduğumuz birçok şeyi şimdi alenen yapmayı kabul ettik."

Span, Suudi Arabistan'ın eski Washington büyükelçisi Halid bin Selman ve kardeşi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile de güçlü bir ilişkisi ve dostluğu olduğunu söyledi.

Kaşıkçı

Span, Suudi Veliaht Prensi Selman'ın kendisine olan yakınlığının, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra onlarla konuşmayı reddeden Demokrat Parti liderlerinden biriyle bir toplantı düzenlemeye yardımcı olmak olduğunu vurguladı.

Span, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın çoğu şeyde benzer ikizler olduğunu ve İran, Müslüman Kardeşler, Hamas ve Hizbullah nefretiyle birleştiklerini söyledi.

Haim Span, “Suudi Arabistan ile normalleşme anlaşmasının yakında olması muhtemeldir. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da, anlaşmanın bir parçası olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) Amerikan F-35 uçağı satmayı kabul etmiş olabilir. Çünkü "barış bir bedeldir" dedi.

Kaynak: Yediot Aharonot

Haber Ara