Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

İsrailli gazeteci: İran’ın olayın büyüklüğüne yaraşır biçimde intikam alması gerekiyor

Fahrizade’ye suikast düzenlendiği sırada yanında olan oğlu İran televizyonuna verdiği bir röportajda babasının son nefesini verdiği anlardan bahsederek, öne sürülen birçok iddiada olduğu gibi suikast operasyonunun yolun kenarına park edilmiş küçük bir kamyonun üzerine sabitlenmiş ve uydu üzerinden kontrol edilen bir makineli tüfekle gerçekleştirilmediğini söyledi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-06 17:53:31

İsrailli gazeteci: İran’ın olayın büyüklüğüne yaraşır biçimde intikam alması gerekiyor

“Babama 4-5 mermi isabet etti”

Olay anında babası ile birlikte arabanın içerisinde olan oğlu “gerçek bir savaş alanı” olduğunu belirtti.

Annesinin olay sırasında babasının yakınında olduğunu ancak ona herhangi bir kurşun isabet etmediğini belirterek “Babama dört ya da beş tane mermi saplandı” dedi.

İran ve Ortadoğu haberlerini yayınlayan New York Times muhabiri bu bilgilere dayanarak ateş açan kişinin yetenekli olduğunun ve DMO'nun söylediği gibi herhangi bir otomatik atış mekanizması bulunmadığının varsayılabileceğini belirtti.

Fahrizade'nin oğlu, babasının korumaları tarafından suikast günü dışarı çıkmaması yönünde bir uyarı aldığını ancak önemli bir toplantıya katılmayı planladığı için dışarı çıktığını söyledi.

https___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_201130161718-mohsen-fakhrizadeh-funeraal-1130-restricted

Yehezkeli: Fahrizade'ye denk bir halef yok

Orta Doğu konularında uzman olan gazeteci Zvi Yehezkeli İsrail televizyonunda Kanal 13'de yaptığı konuşmada, “İddia edildiği gibi bu suikastın arkasında gerçekten İsrail varsa bu, ABD güçleri tarafından düzenlenen Kasım Süleymani suikastına eşdeğerdir ve hatta Süleymani suikastını bile aşmış olabilir zira Süleymani suikastı Bağdat havaalanında gerçekleştirilmişken Fahrizade suikastı yakın mesafeden ateş açılarak İranlıların kendi evinde gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.

Yehezkeli dün yazdığı makalede Fahrizade'ye düzenlenen suikastın çok büyük bir yeri olduğunu ve ses getiren bir mesaj olduğunu ancak etkisinin geçici olduğunu belirtti. Yehezkeli “Genel olarak herkesin yerinin doldurulabileceği söyleniyor ancak görünen o ki DMO Komutanı İsmail Kaani, selefi Kasım Süleymani'ye denk değil ve büyük ihtimalle Fahrizade'nin halefi de onun gibi olamayacak” ifadelerini kullandı.

“Olayın büyüklüğüne yaraşır bir biçimde intikam almaları gerekiyor”

Yehezkeli “Tarih, bu tür suikastların büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor. Suikast İran için büyük bir sıkıntıya sebep oldu ve intikam tehditlerine rağmen başları belada; zira olayın büyüklüğüne yaraşır bir biçimde intikam almaları gerekiyor. Ancak güçlerinin kapasitesi sınırlı” dedi.

Gazeteci “İranlılar bu bağlamda pek çok yönden dezavantajlı durumdalar: Birincisi, İsrail'in iyi bir intikam saldırısı gerçekleştirmelerini zorlaştıracak şekilde her hareketlerini takip ettiğini bilmeleri ki bu İsrail'in onları açık bir kitap gibi okumasını sağlıyor. İkincisi de nispeten itibarlarını kurtaramayacak zayıf bir cevabı kabul edememeleri” dedi.

Şark'ul Avsat

Haber Ara