Dolar

32,4445

Euro

34,4514

Altın

2.489,87

Bist

9.679,80

İsrailli elçi: Abbas'ın yerine Dahlan'ı düşünüyoruz

ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman yaptığı açıklamada, ABD’nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Fetih hareketinin görevden alınan lideri Muhammed Dahlan ile değiştirmeyi düşündüğünü söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-17 12:46:14

İsrailli elçi: Abbas'ın yerine Dahlan'ı düşünüyoruz

Washington'un İsrail Büyükelçisi: Abbas'ı uzaklaştırmak için Dahlan'ı desteklemeyi düşünüyoruz

ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman yaptığı açıklamada, ABD'nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Fetih hareketinin görevden alınan lideri Muhammed Dahlan ile değiştirmeyi düşündüğünü söyledi.

Daha önce üst düzey bir ABD yetkilisi böyle bir açıklama yapmamıştı, daha önce basında çıkan haberler İsrail'in Abu Mazen'i devirip yerine Abu Dabi Veliaht Prensi'nin danışmanı Muhammed Dahlan'ı getirme arzusunu doğrulamıştı.

Abbas'ın yerine Dahlan

Friedman, Perşembe günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya yakın olan "Israel Today" gazetesine konuştu.

Gazete, "Birleşik Devletler'in BAE'de ikamet eden Dahlan'ı yeni Filistin lideri olarak atama olasılığını araştırıp araştırmadığı sorusuna Friedman, şu cevabı verdi: Bunu düşünüyoruz, ancak Filistin liderliğini inşa etme arzumuz yok."

Gazete ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nin Dahlan'ı "Abbas'ı ortadan kaldırmak" için destekleyebileceğine dair ihtimaller olduğunu da belirtti.

Friedman ayrıca Batı Şeria'ya atıfta bulunarak İncil'deki "Judea and Samiriye" terimini kullanarak Filistin liderliğine saldırdı. "Filistin halkının liderliği onlara iyi hizmet etmiyor" dedi.

Batı Şeria'ya atıfta bulunarak, "Yahudiye ve Samiriye'deki insanların daha iyi bir yaşam istediğini düşünüyorum. Filistin halkının böyle bir hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu anlaması gerekiyor."

Friedman, Filistin liderliğinin çok eski ve yersiz şikayetlere sarıldığını "tarihin yanlış tarafında" olduğunu iddia etti.

emrah-k-bilal-sDahlan'ın hırsı

Görevden alınan El Fetih lideri Muhammed Dahlan, Başkan Mahmud Abbas yerine Filistin Yönetimi'nin başkanlığını devralma hırsını gizlemiyor, ancak Dahlan'ın Abbas'ı devirme planı yürürlüğe girdiği için mesele niyetlerle sınırlı değil.

Filistinlilerin genel seçimler için devam eden hazırlıkları ve bazı Filistinli liderlerin Filistin Yönetimi başkanlığı için Mahmud Abbas ile rekabet etme niyetlerini açıklamaları ihtimaliyle bağlantılı olarak, son zamanlarda Filistin ve İsrail çevrelerinde Abbas'ın özellikle sağlık ve yaşlılık nedenleriyle aniden arenadan ayrılması sorunu artmaktadır.

Abbas 85 yaşın üzerinde, çeşitli hastalıklardan muzdarip ve hemen her hafta hastaneye götürülüyor.

Bu istikrarsız durum, halefi ve mirası hakkında kamuoyunda spekülasyonlara yol açıyor ve özellikle El Fetih liderliği, veraset ve miras savaşı olarak adlandırılan savaşa hazırlanıyor.

Bölgesel destek

Dahlan, gizlemediği bölgesel destekten yararlanıyor ve Abbas'ın çevresindeki gruplarla koordinasyon kurmaya çalışıyor.

Dahlan'ın Abbas'ın mirası için rekabet etme eğiliminde olduğu, Abbas'ın devlet başkanlığı seçimleri için yeniden aday gösterilmesinin statükoyu sürdürme ve bölünmeyi sürdürmeyi amaçladığını açıkladığında ortaya çıktı.

"Ancak siyasi, ulusal, idari ve mali performansta tekrarlanan başarısızlıklar dizisinden sonra denenmişle deney yapmayı kabul etmeyeceğiz, çünkü Abbas'ın bu yaşta ve sağlık durumuna rağmen yeniden aday gösterilmesi, onu önümüzdeki yıllarda başkanlık görevlerini yerine getirmeye uygun hale getirmiyor” dedi.

Hakkındaki cinayet ve yolsuzluk suçlamaları

Türkiye, başta 15 Temmuz 2016'da Ankara'daki başarısız darbe girişimi dahil olmak üzere, cinayet, yolsuzluk, uluslararası casusluk dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarında Dahlan'ı takip ediyor.

Türk yargısı onu başarısız darbe girişimine karışmak, anayasal düzeni zorla değiştirmeye çalışmak, "casusluk amacıyla devlet güvenliğiyle ilgili gizli bilgileri ifşa etmekle" ve "uluslararası casusluk yapmakla" suçluyor.

Filistin mahkemelerinin hakkında hapis cezası verdiği, Filistin Yönetimi'ndeki Uluslararası Polis Departmanı (Interpol) yolsuzluk yapmakla suçlanan Dahlan, Filistin dışına kaçan bir grup isimleri gizli Filistinli arasında hakkında tutuklama kararı olan kişiler arasında gösteriliyor.

kaynak: Arap Postası

Haber Ara