Dolar

32,5020

Euro

34,8247

Altın

2.476,82

Bist

9.530,47

'İsrail ve Kıbrıs da 22 Mayıs'ı bekliyor'

Yetkin 'Kıbrıs ve İsrail görüşmelerinin yeniden başlaması için de 22 Mayıs tarihi bekleniyor' diye yazdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-18 11:15:05

'İsrail ve Kıbrıs da 22 Mayıs'ı bekliyor'

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Hürriyet Yazarı Murat Yetkin, bugünkü köşesinde "İsrail ve Kıbrıs da 22 Mayıs'ı bekliyor" başlıklı bri yazı kaleme aldı. Yetkin, ismini vermediği üst düzey bir yetkiliyi kaynak göstererek "görüşmeler bir süredir fiilen askıda olduğunu" söyledi.

KIBRIS İÇİN ÖNEMİ NE?

Bunun Kıbrıs görüşmeleri için bundan birkaç hafta öncesine göre bir tek nedeni vardı. O da Kıbrıs Rum kesiminde yapılacak parlamento seçimleri. Buna Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 5 Mayıs'ta görevden çekildiğini açıklamasıyla bir neden daha eklendi.

KONGRE TARİHİ SEÇİMLERE AYNI

Üstelik Davutoğlu'nun bir gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ardından “benim tercihim değil” diyerek açıkladığı olağanüstü kongre tarihi de, Kıbrıs Rum seçimleriyle aynıydı: 22 Mayıs. Dolayısıyla Kıbrıs görüşmeleri 22 Mayıs'tan sonra hem Kıbrıs Rum hükümetindeki değişikliğe, hem de Türkiye'deki hükümet değişikliğine göre yeniden başlayacak.

ARTIK KARAR MERCİ ERDOĞAN

Yanlış anlaşılmasın, yeni AK Parti genel başkanı ve başbakan ister kulislerde en çok şans verilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, adı konuşulan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ya da Erdoğan'ın işaret edeceği başka bir isim olsun dış politikada ciddi bir değişiklik olacağı için önem taşımıyor bu tarih. Çünkü yeni dönemde, başka alanlarda olduğu gibi dış politikada da tek belirleyici Erdoğan olacak. Dolayısıyla Kıbrıs gibi İsrail gibi Türk dış politikası bakımından stratejik önemdeki görüşmelerde pazarlık ve karar mercii, artık başbakan olmayacak, cumhurbaşkanı olacak.

İSRAİL İLE GÖRÜŞMELER NEREDEYSE TAMAMLANMIŞTI

İsrail ile görüşmeler bir süredir ileri bir aşamaya gelmişti; hem Türk, hem İsrailli resmi kaynaklar bunu söylüyordu. Hatta Davutoğlu'nun çekilmesi söz konusu olmasa belki Mayıs içinde son, ya da sondan bir önceki görüşmenin yapılabileceği konuşuluyordu diplomatik camiada. Ancak Davutoğlu'nun çekilmek zorunda kalması, o görüşmeleri de AK parti olağanüstü kongresinin yapılacağı 22 Mayıs sonrasına erteledi. Erdoğan zaten İsrail'le görüşmeleri çok yakından takip ediyordu, ama artık o takip başbakan aracılığıyla olmayacak muhtemelen, doğrudan olacak.

EKONOMİK PROJELER ÖNE ÇIKABİLİR

İşler planlandığı yönde gelişir ve Kıbrıs'ta Türk tarafının da kabul edebileceği bir çözüm ve İsrail'le normalleşme sağlanırsa, bunu büyük ekonomi projeleri izleyebilir. İlk akla gelenler, İsrail ve Kıbrıs adası açıklarındaki doğal gazın Türkiye üzerinden boru hatlarıyla AB pazarlarına taşınması ve Türkiye'den Kıbrıs'a tatlı su nakliyatı; malum boru hattı hazır bile.

Haber Ara