Dolar

32,3387

Euro

35,1166

Altın

2.239,81

Bist

8.870,18

İsrail-Suudi Arabistan yakınlaşmasını meşrulaştırma çabaları sürüyor...

İsrail ve Suudi Arabistan arasında yaşanan yakınlaşma Suudi alimler ve üst düzey Arap yetkililer tarafından meşrulaştırılmaya çalışılıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-21 17:27:00

İsrail-Suudi Arabistan yakınlaşmasını meşrulaştırma çabaları sürüyor...

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın 'ılımlı İslam' açıklamasına paralel olarak “Bölgedeki ılımlı güçlerle daha yakın ilişkiler kurmaktayız. Mısır ve Ürdün ile barışık olduğumuz gibi ılımlı diğer Arap ülkeleri ile de barışı sağlamaya çalışıyoruz” açıklaması yapması, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Riyad'da istifa etmesi ve İsrail'in Lübnan'a gireceği iddiaları...

İSRAİL-SUUDİ ARABİSTAN İLE GİZLİCE GÖRÜŞÜYOR

Yeni Şafak'ın derleme haberine göre gündemdeki iddialar halen tartışılırken Suudi Arabistan-ABD yakınlaşmasının ardından uzun süre konuşulan Riyad-Tel Aviv temaslarına ilişkin ilk itiraf İsrail Enerji Bakanı Steinitz'ten geldi. Steinitz, ülkesinin diplomatik ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan ile 'İran'a karşı' gizlice iletişim kurduğunu söyledi.

de47fc4fb70b4933-1511151170-1511151176_1

SUUDİ BASINA KONUŞAN İLK İSRAİLLİ

Bu açıklamanın ardından ise İsrail-Suudi Arabistan arasında bir ilk yaşanmış ve İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, Suudi Arabistan'ın "İlaf" gazetesine röportaj vermişti. Bir Suudi Arabistan gazetesine röportaj veren "ilk" İsrail Genelkurmay Başkanı olan Eisenkot, İran'ın Ortadoğu'daki nüfuzunun hem İsrail hem de Suudi Arabistan için kaygı verici olduğunu söylemişti.

tumgeneral-gadi-eisenkot_1

SUUDİ MÜFTÜ'DEN 'İSRAİL' FETVASI

Suudi Arabistan Müftüsü ve Ulema Heyeti Başkanı Abdülaziz Al-i Şeyh de böyle bir ortamda çok tepki çeken bir fetva vermişti. Şeyh, "İsrail'e karşı savaşmanın caiz olmadığını, Hamas'ın terör örgütü olduğunu ve Hizbullah'a karşı İsrail ordusuyla iş birliği yapılabileceğini" dedi.

Haberde söz konusu fetvanın Kur'an'ı Kerim'e kaşrı olduğu belirtilerek Mümtehine Suresi 8 ve 9. ayetler verildi:

“Allah dininiz sebebiyle sizinle savaşıp sizi ülkenizden çıkarmaya kalkışmayanlara iyilikte bulunmanızı, onlara da adaletle davranmanızı size yasaklamaz. Ama Allah, dininiz için sizinle savaşan, sizi yurtlarınızdan eden ve ülkenizden çıkarılmanıza destek verenleri dostlar edinmenizi yasaklar. Kim onları dost edinirse onlar zalimlerin ta kendisidirler."

tt_3_1

BAE'Lİ GENERAL: İSRAİL KARDEŞİMİZ, ABD ABİMİZ

Birleşik Arap Emirlikleri'nde general olarak görev yapan pilot Abdullah el Hashmi, Savunma ve Havacılık ajansı ile gerçekleştirdiği röportajda ABD ile ülkesinin sadece müttfik olmadığını, iki ülke arasında kazan-kazan durumunun olduğunu belirtti. BAE'nin askeri kabiliyetini arttırmasının İsrail için herhangi bir tehdit olup olmadığı sorusuna cevap veren al Hashmi, "BAE ve İsrail iki kardeş ülkedir. ABD ise iki ülke arasındaki farkı denetleyen abidir" dedi.

resized_448c3-8218ce1ehasimi

resized_ce049-eb2378f5seyhmuhammedbinzayedalnahyan

 

Haber Ara