Dolar

32,3631

Euro

35,1236

Altın

2.324,69

Bist

9.079,97

İsrail:Özgürlük Filosu'na izin vermeyeceğiz

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahson, ablukayı kırmayı ve yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'nun Gazze'ye ulaşmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 13:58:12

İsrail:Özgürlük Filosu'na izin vermeyeceğiz

AA muhabiri Turgut Alp Boyraz'a konuşan Nahson, 3. Özgürlük Filosu ile ilgili haberleri basından takip ettiklerini belirterek, "Gazze'ye gitmek niyetinde olduklarını açıkladılar ancak buna izin vermeyeceğiz. Çünkü Gazze deniz ablukası altında ve bu uluslararası hukuk tarafından da geçerli kabul ediliyor. Eğer Gazze halkına yardım ulaştırmak isterlerse bunu İsrail üzerinden yapabilirler. Filoda bulunanlar geldikleri ülkelere geri gönderilecekler" dedi.

Nahson, Gazze'ye ulaşmak isteyen 3. Özgürlük Filosu'nu nasıl durdurmayı planladıkları yönündeki soruya "Buna cevap vermek için çok erken olduğunu düşünüyorum. Spekülasyona girmek istemiyorum ancak Gazze'ye ulaşmalarına izin vermeyeceğimizi söyleyebilirim" şeklinde cevap verdi.

"Umarım bu kez çok daha barışçıl olur"

İsrail ordusunun saldırısı sonucu Mavi Marmara'da yaşananların hatırlatılması üzerine Nahson, "Umarım bu kez çok daha barışçıl olur ancak detayları şimdi paylaşamam. Şu kadarını söyleyebilirim ki bu filo için hazırlanıyoruz ve şiddet olmadan sona ermesini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Özgürlük filosunda bulunanların kendi ülkelerine gönderileceğini, beraberlerindeki yardımların ise Gazze'ye ulaştırılacağını ifade eden Nahson, "Beraberlerinde Gazze halkı için yardım getirdiklerinden de emin değilim. Amaçlarının sadece siyasi olduğunu düşünüyorum" iddiasında bulundu.

3. Özgürlük Filosu yoluna devam ediyor

İsrail'in 2007 yılından beri Gazze'ye uyguladığı ablukayı kırmayı ve yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'nun dün Atina'dan Gazze'ye hareket edeceği açıklanmıştı.

Filistin Enformasyon Merkezi adlı sitede yer alan haberde, "Miles of Smiles" konvoyunun başkanı Dr. İssam Yusuf, iyi niyetli aktivistlerin Gazze'ye giderek uygulanan ablukayı kırmada kararlı olduklarını vurgulamış, uluslararası toplumu İsrail'in filoya saldırma tehditlerine karşı ahlaki sorumluluk almaya ve çok uluslu konvoyu korumaya çağırmıştı.

Çok sayıda Arap ve Avrupalı aktivistin yanı sıra eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'nin de filoya katılmak üzere Yunanistan'a gittiği bildirilmişti.

İsrail ordusunun, Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan 500'den fazla kişiyi taşıyan Mavi Marmara gemisine, uluslararası karasularda 31 Mayıs 2010'da düzenlediği saldırıda 9 kişi şehit olmuş, 56 kişi yaralanmıştı. Saldırıda ağır yaralanan Süleyman Uğur Söylemez ise Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 2014 yılında yaşamını yitirmişti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara