Dolar

32,4995

Euro

34,8256

Altın

2.489,79

Bist

9.548,58

İsrail’li uzmanlar uyardı: Savaş korkunç bir zamanda geliyor

İsrail’de hükümetin kurulamamasından duyulan rahatsızlığı dile getiren INSS Direktörü Yadlin, “İsrail siyasi kriz içinde, savaş özellikle korkunç bir zamanda geliyor' uyarısında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-07 11:31:03

İsrail’li uzmanlar uyardı: Savaş korkunç bir zamanda geliyor

Mignews.com haber sitesinde, “Uzmanlar: İsrail'in, İran'la savaşa 2020'e de olabilir” başlıklı çıkan analiz haberde; İsrail'de hükümetin kurulamamasından duyulan rahatsızlık dile getirilirken; INSS Direktörü  Yadlin, “İsrail siyasi kriz içinde, savaş özellikle korkunç bir zamanda geliyor' uyarısında bulundu.

Analiz haberin tam metni şöyle:

Bu yıl İsrail'in kuzey sınırları boyunca büyük çaplı bir savaş tehlikesi, büyük ölçüde İran'ın büyüyen ‘kararlılığı ve cesareti' nedeniyle artmaktadır. 6 Ocak Pazartesi günü, İsrail'in önde gelen ulusal güvenlik kuruluşlarından biri olarak uyarıldı.

Her yıl, Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü, İsrail devletinin karşı karşıya olduğu tehditlerin “stratejik bir değerlendirmesini” hazırlamaktadır. Esas olarak Savunma ve Diplomasi Bakanlığı eski üst düzey yetkililerinden oluşuyor ve bu bulguları Cumhurbaşkanına sunuyor.

Eski bir askeri istihbarat başkanı olan INSS Direktörü Amos Yadlin, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e 2020 için tahminler sağladı ve buna “savaş olasılığı artar” uyarısı da verdi.

"İsrail siyasi kriz içinde; özellikle savaş korkunç bir zamanda geliyor" diyen Yadlin, şöyle devam etti: “Siyasiler el sıkışmak ve İran tehdidine karşı bir araya gelmek yerine, çok sorunlu bir çıkmaza girdik."

INSS araştırmacıları, İsrail'in çeşitli düşmanlarının şu anda büyük ölçekli bir çatışmaya ilgi duymalarına rağmen, “2020'de çatışmaya yol açabilecek faktörler” olduğunu belirlediler.

Analistler, 2020 stratejik değerlendirmesinde, İsrail'in çeşitli alanlardaki etkileyici başarılarının, ABD ile İran arasında yaşanan olumsuz gelişmelerden büyük ölçüde etkileneceğini söylediler.
Süleymani'nin öldürülmesinin savaşa yol açabileceğini belirten analistler, İsrail ve ABD arasında koordinasyon kurulması gerektiğini belirttiler.

Düşünce kuruluşları da, vekillerine İsrail'in karşı karşıya olduğu ana tehdit olarak İran'ı işaret etti. Ayrıca, Yahudi devletinin gelecek yıl karşı karşıya kalacağı ana tehditlerden biri de, Gazze Şeridi'ndeki direniş gruplarıyla yapılacak tam ölçekli bir savaş…

 

Haber Ara