Dolar

32,3283

Euro

35,0748

Altın

2.298,24

Bist

8.984,26

İsrail, Lahey'de yargılanacak

ICC Savcısının kararı bozuldu. İsrailli suçlular Lahey’de yargılanacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 22:13:27

İsrail, Lahey'de yargılanacak

İsrail'in Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Komorlar Birliği adına Uluslararası Ceza Mahkemesi(ICC) 'ne 14.5.2012'de yapılan başvuru sonucunda ICC Savcılığı 6.11.2014 ‘de kararını açıklamıştı. Kararda gemilerdeki kişilerin uluslararası hukukun korumasında olan siviller olduğu, İsrail'in bu saldırı esnasında savaş suçu işlediği, ancak “Gravity (ağırlık)” gerekçesiyle İsrailli suçlular hakkındaICC'desoruşturma başlatılamayacağı belirtilmişti. Komor avukatları ve Mavi Marmara mağdurları adına Gravity gerekçesinden dolayı karara 29.1.2015 tarihinde itiraz edilmişti.

 ICC Ön İnceleme Mahkemesi bu itiraz başvurusuna bugün (16.7.2015) kararını verdi ve Savcılığın kararının hatalı olduğunu ve bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve derhal İsrailliler hakkında soruşturma başlatması gerektiğine karar verdi.

 ICC Ön İnceleme Mahkemesi Mavi Marmara avukatlarının itiraz gerekçelerini tamamen haklı buldu.

ICC Ön İnceleme Mahkemesi,  Savcının kararında olayların küçük gösterilmeye çalışıldığını, suçların ağırlığını yeterince değerlendirmeden karar verdiğini red gerekçelerinin hatalı olduğunu belirtti.

ICC Ön İnceleme Mahkemesi; ICC Savcısının red kararında, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıda helikopterlerden gerçek mermilerle ateş edilmesinindiikate alınmadığını, BM raporuna detaylı konu olan ağır bir saldırı olduğu gerçeğinin görmezden gelindiğini, yolcuların tamamının işkence kötü muameleye maruz kalmış olduğunu,  Gazze'deki ablukaya maruz kalan insanların üzerindeki etkisinin çok önemli oranda olduğu ve bu saldırının dolaylı da çok mağduru olduğunun dikkate alınmamasının en önemli hatalardan olduğunu  belirtti.

Suçların ölçüsü, niteliği, sistematik yapısını titiz değerlendirmeden karar veren ICC Savcılığının hatalı kararının tüm red gerekçelerinin haksız olduğu ve derhal soruşturmanın açılması gerektiğine karar verdi . Böylelikle İsrailli sorumlular  hakkında Lahey'de soruşturma açılması için yargılamanın önündeki en önemli ve kritik eşik aşılmış oldu.

Haber Ara