Dolar

32,5864

Euro

34,8474

Altın

2.417,55

Bist

9.645,02

İsrail, İran'la uzlaşmayı engellemek mi istiyor?

ABD'li Ortadoğu uzmanları, İsrail'in Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah'a karşı savaş başlatmayı planladığını öne süren bir makale kaleme aldı. İsrail gazetesi Maarvi ise, bu varsayımın saçma olduğunu yazdı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 15:01:34

İsrail, İran'la uzlaşmayı engellemek mi istiyor?

İran-Amerikan Ulusal Konseyi Başkanı ve Ortadoğu uzmanı Paul Pillar'a göre, Tel Aviv yönetimi Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah'a bu yaz savaş açmayı planlıyor. Analizdeki varsayımlara göre, İsrail bu hamle ile İran'ın nükleer programı konusunda imzalanması planlanan ve Tahran'ın bölgedeki manevra kabiliyetini artırmasına imkan sunacak anlaşmayı bozmayı hedefliyor.

'KERRY'NİN BACAĞINI KASTEN KIRDIĞI İDDİASI KADAR SAÇMA'

Diğer yandan İsrail'de yayımlanan Maarvi gazetesi, söz konusu iddialara tepki göstererek, bu öngörülerin ‘ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin nükleer müzakereleri geciktirmek için kasıtlı şekilde bacağını kırdığı' yönündeki iddialar kadar ‘aptalca' olduğunu savundu. İkinci Lübnan Savaşı'nın (12 Temmuz-16 Ağustos 2006) Hizbullah'ın saldırıları ve İsrailli askerleri kaçırıp öldürmesi üzerine başladığını yazan gazete, şimdiki durumun ise tamamen farklı olduğunu vurgulayarak ABD'li uzmanların iddialarını asılsız spekülasyonlara dayandırdığını ileri sürdü.

Giderek güçlenen Hizbullah'ın günde 1200 adet füze fırlatma kapasitesine sahip olduğuna dikkat çeken Maarvi, "Politikacılar her adımlarından önce iki kez düşünmeli. Savaş kararları, sağcı radikaller tarafından alınıyor. Onlar için savaş neredeyse Pavlov'un deneyindeki gibi şartlı refleks" ifadelerini kullandı.

Haber Ara