Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

İsrail'in yeni endişesi: Türkiye-Çin yakınlaşması

İsrailli akademisyenlerin görüşlerinin alındığı haberde Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının, Ortadoğu'da geniş kapsamlı etkilere neden olabileceği belirtildi. Sebebiyle Türkiye-Çin yakınlaşması.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-30 10:45:53

İsrail'in yeni endişesi: Türkiye-Çin yakınlaşması

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Breaking Defense'de Arie Egozi imzasıyla "İsrailliler uyarıyor: F-35 ihracından sonra Türkiye Çin ile yakınlaşıyor" başlıklı bir makale yayınlandı.

Makalede İsrailli güvenlik uzmanlarının Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından Çin ile yakınlaştığı belirtiliyor. Yazıda görüşlerine yer verilen isimlerin genel olarak göz önüne aldığı adım ise Temmuz ayının başında Erdoğan'ın Çin'e yaptığı ziyaret ve burada verdiği mesajlar. Ortak payda ise iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyileştirilmesi durumunun tüm Ortadoğu'yu etkileyeceği.

Yazıdan ayrıntılar:

Moshe Dayan Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi Direktörü Uzi Rabi: "Şüphesiz, Erdoğan Çin ile ilişkilerini güçlendirecek. Çin'in çok hedefli bri politikası olduğu biliniyor. Ekonomik çıkarlara, askeri yardım ekliyorlar ve Türkiye bunu dikkate alacaktır. Türkiye ile Çin arasındaki yakın ilişkiler Washington'un Çin ile ticaret savaşına zarar verecek. Erdoğan, Temmuz ayında Çin'i ziyaret etti ve Çin'in Kuşak ve Yol girişimini güçlü şekilde desteklediğini belirtti."

ÇOK KUTUPLU DÜNYA VURGUSU

İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nün (INSS) iki kıdemli araştırmacısı olan Oded Eran ve Galia Lindenstrauss'a göre, Türkiye'nin Çin ile ilişkileri olumlu yönde seyrediyor. Erdoğan "dünya düzenini tek kutupludan çok kutupluya dönüşmesi gerektiğini" söyledi.

TÜRKİYE ve ÇİN ARASINDA "STRATEJİK İŞBİRLİĞİ"

Araştırmacılar ABD'den açıkça söz etmeden Erdoğan'ın Batı güçlerine meydan okuduğunu ve Türkiye'nin Çin ile savunma alanında işbirliğine yönelik ilgisi olduğunu belirtiyor. 2 Temmuz toplantısında "stratejik işbirliği" ifadesi tekrar ortaya çıktı.

"TÜRKİYE, ABD-ÇİN REKABETİ ARASINDA FIRSAT GÖRDÜ"

Ulusal Güvenlik Çalışmaları (National Security Studies-INSS) araştırmacılarının Xi-Erdoğan toplantısı hakkındaki resmi bir Çin raporuna dayandırdıkları bilgiye göre Türk tarafı, Çin karşıtı bir hareketin Türkiye'de faaliyet göstermesine izin vermeyeceğini vurguladı. Araştırmacılar Türkiye'nin, Çin ile ABD rekabeti arasında bir fırsat gördüğünü belirtiyor.

ÇİN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ TEK GÖRÜŞ AYRILIĞI: SURİYE

İsrailli uzmanlar için Çin ile Türkiye arasındaki tek görüş ayrılığı Suriye konusunda yaşanıyor. Fakat İsrailli bir kaynak "Suriye'deki savaş son aşamada olduğu için bunun ısınan ilişkilere zarar vermeyeceğini düşünüyorum" diyor.

Haber Ara