Dolar

32,5264

Euro

34,9773

Altın

2.435,59

Bist

9.822,61

İsrail'in 'yasak' bahanesi: Yahudi bayramı

Filistinliler, İsrail'in Yahudi bayramlarını gerekçe göstererek uzun süre Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini engellemesinden rahatsızlık duyuyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-20 14:43:01

İsrail'in 'yasak' bahanesi: Yahudi bayramı

İsrail, Yahudi bayramlarının kutlandığı dönemlerde Kudüs'te yerleşimcilere saldırı düzenlenmesi ihtimaline karşılık güvenlik önlemlerini arttırırken, Filistinliler, yaklaşık bir ayı bulan bayram sezonu nedeniyle getirilen kısıtlamalardan rahatsız oluyor.

AKSA BASINLARINDA ARTIŞ

Bayram sezonunda Filistinlilere yönelik gözaltılar hız kazanırken, birçok kişiye de belli süreler dahilinde Aksa'ya giriş yasağı getiriliyor. Öte yandan bu süreçte Yahudi yerleşimcilerin Aksa baskınları ve ihlallerinde artış gözleniyor.

Kudüs'teki Yüksek İslam Birliği Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi İkrime Sabri, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsrail yönetiminin, Yahudi bayramlarını bahane ederek, Filistinliler aleyhine sıkı uygulamalar getirdiğini, Aksa'ya girişlerini uzun süre engellediğini belirtti.

Sabri, İsrail güçlerinin ayrıca bayramlar süresince Filistinlilere yönelik gözaltıları arttırdığına dikkati çekerek, "Bunlar keyfi uygulamalardır. Bu şekilde Müslümanlara yönelik saldırılarını arttırmak istiyorlar. Bu durum mevcut gerginliğin daha da artmasına neden olacak ve bunların sonucundan sağcı İsrail hükümeti sorumlu. Çünkü radikal Yahudileri koruyan, polise yargısız infaz için yetki veren onlar." dedi.

Doğu Kudüs'teki Filistinli Esirler Cemiyeti Müdürü Nasır Gavs, İsrail'in geçen hafta Yom Kippur'da kendisine 45 gün süreyle Aksa'ya giriş yasağı getirdiğini belirterek, "Yahudi bayramları süresince çok sıkıntı çekiyoruz. 15 günden başlayarak bazen aylarca Aksa'da namaz kılmamız engelleniyor. Evim Aksa'ya 50 metre mesafede ve ben oraya giremiyorum. Çünkü İsrail polisi bizim değil Yahudilerin orada bulunmasını istiyor." diye konuştu.

"AKSA'YA GİRDİĞİM İÇİN BİRKAÇ KEZ GÖZALTINA ALINDIM''

Geçen ay yaklaşık 100 Filistinlinin Aksa'ya girişinin yasakladığını kaydeden Gavs, "Bu engeller için hiçbir sebep yok. Bu şekilde özellikle gençlerin Aksa'dan uzak tutulması amaçlanıyor. Oğlum Cihad hakkında 3 kez Aksa'ya giriş yasağı getirildi. Ben Aksa'ya girdiğim için birkaç kez gözaltına alındım. Tüm bunlara rağmen biz yinede onlara 'buradayız, dik duruyoruz, burası bizim' mesajı veriyoruz." ifadelerini kullandı.

İsrail'in hakkında Aksa'ya giriş yasağı verdiği Kudüslü Hatice Huveys de İsrail polisinin son bir yıldır 55'i kadın 60 kişiyi Aksa'dan uzaklaştırdığını belirterek, "Polis geçen yıl bu zamanlarda bana Aksa'ya bir yıl giriş yasağı getirmişti. Yasak süresi bitmesine rağmen hala Aksa'ya girmeme izin verilmiyor. Son iki yılda toplamda yaklaşık 400 gün engellendim." ifadelerine yer verdi.

Ay başında İbrani takvimine göre yılbaşı olan Roş Aşana'yı kutlayan Yahudiler, geçen haftada Tevrat'a göre İbrani takviminin en önemli günü olan Yom Kippur'u (Kefaret günü) geçirmişti. Bu hafta sonuna kadar ise Sukot Bayramı kutlanıyor.

Yahudi inancına göre İsrailoğullarının Sina'dan çıkışını sembolize eden Sukot Bayramı, 7 gün evlerin önlerinde veya çatılarında kurulan özel çardaklarda ve Mescid-i Aksa'nın kuzey batısındaki Burak Duvarı'nda (Ağlama Duvarı) Tevrat'tan özel dualar okunarak kutlanıyor. Pazar günü başlayan Sukot Bayramı bu hafta sonuna kadar sürüyor.

Söz konusu gün ve bayramlar süresince Batı Şeria ve Gazze'den İsrail tarafına girişleri durduran İsrail güçleri, bu süreçte Kudüs'te de birçok Filistinliyi gözaltına almış, bazıları hakkında da Aksa'dan uzaklaştırma kararı vermişti.

İsrail'in Filistinlilere saldırıları ve Yahudi yerleşimcilerin Mescidi Aksa'ya yönelik baskınları nedeniyle geçen yıl ekim ayından bu yana Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de gerginlik yaşanıyor.

Haber Ara