Dolar

32,3794

Euro

35,0563

Altın

2.326,05

Bist

9.108,73

İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili raporu

İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili raporu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 19:01:39

İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili raporu
Hamas, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırıyla ilgili Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanması beklenen rapor öncesinde kendi hazırladığı "Gazze raporu"nu eleştirerek, raporda rakamlarla oynayıp uluslararası adaleti yanıltmaya çalıştığını belirtti.

Hamas hareketinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in BM raporu öncesi dün yayımladığı Gazze saldırıları hakkındaki raporu eleştirildi.

Açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın BM raporu açıklanmadan önce önleyici bir darbe vurmaya çalıştığı, rakamlarla oynayıp uluslararası adaleti yanıltmayı hedeflediği vurgulandı.

İsrail'in raporunda savaşta hayatını kaybedenlerin yüzde 44'ünün Hamas ve Filistinli direniş gruplara bağlı savaşçılar olduğu iddiasıyla verilerle oynandığı kaydedilen açıklamada, "Bu gerçeğe uygun değil. Savaşçıların oranı yüzde 20'yi geçmiyor. Ayrıca gerek sivil gerek asker şehit olan herkesin adı biliniyor. İsrail'in raporunda her genç erkek savaşçı sayılarak aralarındaki siviller göz ardı ediliyor" denildi.

Hamas'ın füzeler ve tüneller aracılığıyla İsrailli sivilleri hedef aldığı yönünde raporda yer alan iddiaları reddeden Hamas, "Bu iddialar yalan. 51 gün süren saldırılar sırasında İsrail verilerine göre 4 sivil hayatını kaybetti. Onlar da atılan roketlerin hedefi dikkatli belirleyememesi sonucu hatayla öldü. İsrail'in gelişmiş füzeleri ise Gazze'de yüzlerce insanı öldürdü. Öte yandan tüneller, askeri noktaları hedef almak için kullanıldı. İsrail, tünellerle sivilllerin hedef alındığı iddiasına tek bir delil bile sunmadı" ifadelerini kullandı.

Raporda geçen ifadelerin uluslararası insan hukukunu hafife aldığı belirtilen açıklamada, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun uluslararası hukuka dikkat ettiği yönündeki iddiası, işlediği suçların vahşetini arttırdı" değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, ayrıca, uluslararası toplumdan İsrail'in bu "yalan" raporunu dikkate almaması talep edildi ve İsrailli liderlerin bağımsız hazırlanan uluslararası raporlarda geçtiği şekliyle işledikleri suçlardan yargılanması çağrısı yapıldı.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin "Gazze savaşı" hakkında hazırlamakta olduğu raporun bu hafta açıklanması beklenirken, İsrail dün kendi hazırladığı bir raporu açıklamıştı.

"Hamas'ın suçlu olduğu ve İsrail'in savaş suçu işlediği yönündeki iddiaların doğru olmadığı" savunulan raporda, "Hamas ve Gazze Şeridi'ndeki diğer grupların kasıtlı ve sistematik olarak hem Gazze'de hem de İsrail'de sivil kayıplarını ve mal varlığı zararını en üst seviyeye çıkarma yönünde bir stratejiye sahip oldukları" iddia edilmişti.

Raporda, "Hamas ve diğer direniş gruplarının sivil yapıları sıklıkla askeri üslere dönüştürerek buraları ve çevresindeki sivilleri riske attığı" ileri sürülüyor. Bunun "Silahlı Çatışmalar Hukuku'nun ihlali anlamına geldiği" savunulan raporda, "Hamas ve diğer grupların bu stratejisinin savaş ve insanlık suçu anlamına geldiği" iddia ediliyor.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te Gazze'ye başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Yaşamını yitiren Filistinlilerin çoğunluğunu kadınlar ve çocukların da aralarında bulunduğu siviller oluşturuyor. İsrail tarafında ise 66 asker, 4 sivil ve bir yabancı uyruklu işçi olmak üzere 71 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara