Dolar

32,3669

Euro

34,9585

Altın

2.324,59

Bist

9.079,97

İsrail'in Avrupa'daki silah pazarı

The İnterest National'da yer alan haber-analize göre, İsrailli silah üreticisi firmalar Avrupa hükümetleriyle silah ve savunma anlaşmalarında önemli yer teşkil ediyor. Çek ve İtalyan hükümetlerinin İsrail ile savunma anlaşması hazırlığında olduğu açıklandı. Konuyla ilgili Seth J. Frantzman'a ait 'Orta Avrupa'da Bir Ülke İsrail Silah Sistemlerini Seviyor' başlıklı yazıdan önemli paragraflar;

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-29 13:08:00

İsrail'in Avrupa'daki silah pazarı

Analiz-Çeviri

İsrail'in Avrupa'daki en yakın müttefiklerinden biri olan Çek hükümeti İsrail'le savunma anlaşmasına hazırlanıyor. İsrail Savunma Bakanlığı, Prag'ın İsrail'in Spyder hava savunma bataryasını satın almak istediğini duyurdu. Spyder bataryaları, aynı zamanda “füze kalkanı” Iron Dome'un(demir kubbe) üreticisi, İsrail'in yenilikçi savunma şirketlerinden biri olan Rafael Advanced Defence Systems tarafından üretiliyor.

Eylül'ün son haftasında ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile görüşen İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Çek hükümetine ortaklıklarından ve ordusunu İsrail sistemiyle donatma kararından dolayı teşekkür ettiğini söyledi.

İsrail hem Amerika Birleşik Devletleri'nden en son savunma teknolojisini temin ediyor, hem de savunma ihracatını ekonomisinin ve stratejik duruşunun anahtarı olarak görüyor. Gantz, "Bu, iki ülkemiz arasındaki güvenlik ilişkilerini güçlendirmede bir başka önemli adım ve aynı zamanda böylesine karmaşık bir dönemde İsrail savunma sanayii için harika bir haber" dedi.

İsrailliler, bunun "yüz milyonlarca dolar" değerinde bir hükümet anlaşması olduğunu söylüyor. Spyder sistemiyle uyumlu karadan havaya Python ve Derby füzelerini içerecek. Spyder genellikle kamyona monteli bir hava savunma sistemi. Üretici şirket Rafael, bu sistemi uçaklar, helikopterler ve insansız hava araçları gibi çeşitli hava tehditlerinin saldırılarına karşı koymak için tasarlamış. Hızlı tepki veren, yerden havaya füze birinci sınıf savunma sistemi olarak tanımlanıyor.

Rafael'de pazarlama ve iş geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı Ariel Karo, "Demir Kubbe, David's Sling ve Spyder hava savunma sisteminden, hizmette ve savaşta kanıtlanmış çeşitli çözümlerle yıllar boyunca kanıtlanmış hava savunma yeteneklerimize dünya bir güven oyu veriyor" dedi.

ABD tarafından desteklenen David's Sling ve Iron Dome, ABD ordusu tarafından da ilgi görüyor. ABD Oshkosh kamyonları, Iron Dome sistemiyle entegre edilmek üzere Ağustos başında İsrail'e getirilmişti.

Çek hükümetiyle yapılacak olan anlaşma İsrail savunma makamlarının bir hafta içinde açıkladıkları ikinci Avrupa anlaşması. 23 Eylül'de İsrail ve İtalyan savunma bakanlıkları, İtalya'nın İsrail'den 12 eğitim helikopteri satın alacağı ve İtalya'nın daha fazla Spike LR2 tanksavar füzesi alacağı duyuruldu.

İtalya 2011'de İsrail'den eğitim uçağı, bir gözlem uydusu ve iki havadan erken uyarı sistemi almıştı.

Bu arada İtalya, Spike füze rampaları ve füzeleri, 100'den fazla füze rampası ve 800 füze alacak. İsrail Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Tümgeneral (Arş.) Amir Eshel anlaşmanın “İsrail ile İtalya arasındaki yakın güvenlik ve ekonomik ilişkilerin bir başka ifadesi olduğunu söyledi. IDF'nin IAF'taki eski eğitim uçağının değişimini tamamlamasını sağlar. Ayrıca, İsrail savunma sanayilerinden [sistemlerin] satın alınmasını içeren karşılıklı tedarik anlaşması, İsrail'in ihracatını ve ekonomisini olumlu yönde etkiliyor. "

İsrail'in Avrupa savunmasında artan görünürlüğü önemli, çünkü  görece küçük ülkenin  çeşitli teknolojilerin en ileri noktasında olduğunu göstermektedir. Örneğin Spike füze sınıfı, dünya çapında yaklaşık otuz ordu tarafından kullanılıyor ve Rafael, bu silahları daha akıllı ve daha hassas hale getiren yapay zeka ve diğer teknolojilere olan yatırımlarıyla artırıyor.

Seth J. Frantzman, Kudüs İbrani Üniversitesi'nden doktoralı Kudüs merkezli gazeteci. Ortadoğu Raporlama ve Analiz Merkezi'nin yönetici direktörü ve Orta Doğu Forumu'nda yazar.

Kaynak: The National İnterest. 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara