Dolar

32,5431

Euro

34,8976

Altın

2.427,76

Bist

9.690,91

“İsrail hükümeti, salgını yönetmede yıkıcı başarısızlığa uğradı”

İbranice yayın yapan Yediot Aharonot gazetesi, Başbakan Netenyahu başkanlığındaki İsrail hükümetinin koronavirüs salgınını yönetmede 'yıkıcı' bir başarısızlığa uğradığını öne sürdü. Öte yandan dün gece başta Kudüs, Tel Aviv olmak üzere birçok şehirde hükümetin koronavirüs salgınını yönetmedeki başarısızlığı protesto edildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-19 11:15:28

“İsrail hükümeti, salgını yönetmede yıkıcı başarısızlığa uğradı”

Koronavirüs salgını işgal devleti İsrail'i etkilerken, salgın karşısında başarısız olan Başbakan Netanyahu yönetimindeki koalisyon hükümetine de tepkiler giderek artıyor.

İkinci dalganın yaşandığı öne sürülen İsrail'de İbranice yayınlanan Yediot Aharonot gazetesi, hükümetin koronavirüs salgınını yönetememesindeki feci başarısızlığı hakkında uzun bir rapor yayınladı.

Raporda, hükümetin virüs salgınına karşı tedavisinin, İsrail'i derin bir ekonomik krize götüren ciddi başarısızlıklarla dolu olduğuna işaret ederek, İsrail hükümetinin virüsü ikinci dalgasında kontrol edene kadar plansız, uygun yönetim olmadan ve temelsiz beklentilerle çalıştığını belirtti.

Gazetenin haberinde, salgının ilk dalgası sırasında Çin de dahil olmak üzere farklı ülkelerden gelen turistlerin, virüse rağmen gelmelerine izin verilirken, İtalya gibi etkilenen ülkelerden dönen İsraillilerin karantina olmadan halkın içine girmelerine ve karışmasına izin veren üç başarısızlık faktörü listelendi.

Çin ve İtalya'dan uçuşları durdurmadan bir ay önce, virüsün yayılmasının merkez üssü olan Amerika da dahil olmak üzere bu ülkelerden yüzlerce yolcu geldi.

İkinci faktör, en fazla sayıda ölüm ve virüs yayılma vakalarının olduğu yaşlı bakım kurumlarına olan ilgisizlik. Ayrıca İsraillilerin kısıtlama olmaksızın Purim'i kutlamasına izin verilmesi de enfeksiyon oranını artırmakta.

Gazetenin yayınladığı rapor, İsrail'e ağır bir bedele mal olan önleyici tedbirlerin alınmasında önemli bir gecikmeye işaret etti.

Üçüncü faktör ise, salgın dosyasını yönetmede profesyonel bir karaktere sahip olmayan eski Sağlık Bakanı Yaakov Litzman gibi, virüsü büyük başarısızlıkla yöneten kişilerin varlığı ile ikinci ve daha zor bir dalganın gelmesini öngörememektir.

Öte yandan dün gece Kudüs'te Başbakanlık ikâmetgahının önünde toplanan 2 bine yakın kişi, Başbakan Netanyahu'nın koronavirüs salgını karşısındaki başarısızlığını protesto etti.

Netanyahu'un istifasını isteyen göstericileri, polis su kullanarak dağıttı. Çıkan çatışmalarda göstericilerden ve polislerden yaralanların olduğu bildirildi.

Ayrıca Tel Aviv'deki Charles Clore Parkın'da düzenlenen mitinge de binlerce kişinin katıldı. Mitinge katılanlar, koronavirüs kısıtlamalarından zarar gören işletmelere ve işini kaybeden ya da ücretsiz izin alan kişilere daha iyi devlet yardımı talep etti.

Bu arada partili olmayan İsrail Demokrasi Enstitüsü tarafından Salı günü yapılan bir ankette, halkın Başbakan Netanyahu'nun koronavirüs salgına karşı aldığı önlemleri yetersiz bulduğu ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 29,5'i Netanyu'yu başarılı bulurken, halkın büyük çoğunluğu ise Netanyahu'yu başarısız buldu.

9 milyona nüfusa sahip İsrail'de şu ana kadar, yaklaşık 50.000 koronavirüs vakası ve 401 ölüm meydana geldiği açıklandı.

Kaynak: Yediot Aharonot

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara