Dolar

32,5881

Euro

34,8083

Altın

2.419,42

Bist

9.645,02

İsrail: Hizbullah, Golan Tepeleri’nde gizli bir birim kurudu

İşgal devleti İsrail’in, en büyük düşmanlarından Hizbullah’ın, Golan Tepeleri’nde gizli bir birim kurduğu öne sürüldü. İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, haberi doğrularken; İsrail ordusu sözcülerinden Yarbay Jonathan Conricus da, “Hizbullah’ın, İsrailli sivilleri vurabilecek bir terör altyapısı kurmasına izin vermeyeceğiz” dedi

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-14 20:55:20

İsrail: Hizbullah,  Golan Tepeleri’nde  gizli bir birim kurudu

 

İşgal devleti İsrail ordusunun, Suriye'deki Golan Tepeleri'nde bulunan ateşkes hattında Hizbullah'ın gizli bir birim kurduğunu açıklamasının ardından, tüm gözler bir kez daha İsrail-Lübnan-Suriye gerilim üçgenine çevrildi.

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu birimin kurulması, Suriye ordusundaki birimler ve Golan Tepeleri'nin yakınında yaşayan Suriyelilerin yanı sıra Suriye ve Lübnan'daki diğer Hizbullah kadrolarına duyulan güven çerçevesinde  gerçekleşiyor” dedi.
İsrail ordusu sözcülerinden Yarbay Jonathan Conricus ise, “Hizbullah'ın Golan Tepeleri'nde İsrailli sivilleri vurabilecek bir terör altyapısı kurmasına izin vermeyeceğiz. Suriye rejimini, Suriye içinde gerçekleşen ve İsrail'i hedef alan her şeyden sorumlu tutuyoruz” şeklinde bir yorumda bulundu.

HENÜZ FAALİYETE GEÇMEDİ

İsrail ordusu, Hizbullah'ın söz konusu biriminin hala kurulma aşamasında olduğuna ve henüz faaliyete geçmediğine dikkat çekerek, bu birimin başında, 2012 yılında Irak'ın Kerbela kentinde ABD askerlerine düzenlenen bir saldırıya karıştığı şüphesiyle Irak'ta bir süre hapsedilen ve sonrasında bu saldırıyı planladığına dair kanıt bulunmadığı için serbest bırakılan Ali Musa Dakduk'un olduğu bilgisini verdi.

Ali Musa Dakduk, 2007 yılında, 5 ABD askerinin hayatını kaybettiği saldırıda rol oynadığı şüphesiyle yakalanmış ve Aralık 2011'de Iraklı yetkililere teslim edilinceye kadar ABD güçlerinin gözetimi altında kalmıştı.

Bu gelişmenin, Rusya ve İsrail'in, birkaç ay süren müzakerelerin ardından ulaştığı, İran ve Hizbullah'ın, İsrail'in Suriye ile olan kuzey sınırından uzak tutulması gerektiği fikriyle çelişmesi dikkat çekiyor.

28 Mayıs 2018 tarihli The Jerusalem Post gazetesi, İsrail ve Rusya'nın, İran ve Hizbullah'ın bu sürece katılmasına izin verilmemesi ve İsrail'in Suriye'deki İran yayılmacılığına karşı koyma kabiliyetini elinde tutması karşılığında, Suriye ordusunun Suriye'nin güneyinde kontrolü yeniden ele geçirmesine izin vermeyi kabul ettiğini duyurmuştu.

İsrail, Beşşar Esed rejiminin, Rusya ve İran'ın desteğiyle Suriye'nin güneyinde bulunan bölgelerin çoğunda kontrolü yeniden ele geçirmesinden sonra bu bölgede kendisine karşı bir cephe oluşturmasından endişe ediyor.

Haber Ara