Dolar

32,5488

Euro

34,8508

Altın

2.436,38

Bist

9.722,09

İsrail Haaretz gazetesi: ABD ve Kürtlerin ilişkisi kuvvetleniyor

İsrail’de yayın yapan Haaretz gazetesinde kaleme alınan yazıda, ABD yönetiminin yeniden Rojava’da etkinlik göstermesinin Kürtler ile ABD arasındaki ilişkileri yeniden kuvvetlendirdiği idda edildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-29 17:13:06

İsrail Haaretz gazetesi: ABD ve Kürtlerin ilişkisi kuvvetleniyor

İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesinde kaleme alınan yazıda, ABD yönetiminin yeniden Rojava'da etkinlik göstermesinin Kürtler ile ABD arasındaki ilişkileri kuvvetlendirirken; ABD'nin asker gönderme kararına şimdilik tepkisiz görünen Rusya'nın ise, Türk tezlerine yakın söylemler ile Kürtlere üstü kapalı uyarı mesajları verdiği idda edildi.

Söz konusu iddia İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesinde Zvi Bar'el tarafından dile getirildi.  

Önümüzdeki günlerde geçmişte olduğundan daha yüksek bir seviyede bölgede etkinliğini hissettireceğini iddia ettiği ABD'nin yaptığı son hamlelerle oyunu yeniden değiştirdiğini belirten Haaretz'den Zvi Bar'el; iddiasına delil olarak ise ABD Merkez Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie'nin ABD birliklerinin Suriye'den çekilmesi için “bitiş tarihim yok” açıklamasına dayandırıyor.  

“ABD KENDİ YANLIŞINDAN GERİ DÖNDÜ”

“Sonsuz savaşlar” diyerek askerlerini çeken ABD'nin aradan geçen 1 aylık süre içinde fikir değiştirerek ABD birliklerinin Suriye'den çekilmesi için “bitiş tarihim yok” açıklamasına evrilmesini ABD askeri bürokrasisinin Trump'ı ikna ettiğini bağlayan Bar'el, ABD'nin kendi yanlışından geri döndüğünü söyledi.  

ABD askeri bürokrasisinin çekilme kararı sonrası Trump'ı ikna ettiğinin net bir şekilde görüldüğünü iddia eden gazeteci Bar'el, yazığı analizde iddiasını “Görünen o ki, Donald Trump'ın geçen ay bütün Amerikan güçlerini Rojava'daki savaş bölgelerinden geri çekme konusundaki tartışmalı kararından vaz geçtiği anlaşılıyor” sözleriyle destekledi.  

Deyr ez Zor'daki IŞİD teröristlerine karşı mücadele etmek için yeniden asker gönderme kararının Başkan Trump'ın IŞİD'in mağlup edildiği ve ABD askerlerinin Suriye ve Rojava'daki görevlerinin tamamlandığına ilişkin birkaç hafta önce yaptığı açıklamaya tamamen aykırı olduğu belirtilen analizde en dikkat çeken ayrıntı ise, Rusya'nın bu gelişmeler karşısında ABD yönetimine karşı olan sessizliği olduğu belirtiliyor.  

“RUSYA, ABD'YE UYARILARINI
KÜRTLER ÜZERİNDEN GÖNDERİYOR”

Türkiye ve Rusya'nın, ABD'nin tarafından atılan bu yeni adıma karşı sessizliklerini korumasının üstü örtülü bir onay olmasına karşın, Rusya'nın ABD'ye mesajlarını Kürtlere “uyarılar” üzerinden vermeye gayret ettiği iddia edildi.  

Özellikle Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov'un bu ayın başında Kürt güçlerin 32 kilometre derinliğe çekildiklerini açıklamasına karşın hafta başında Kürtlerin taahhütlerini yerine getirmedikleri ve ABD'ye güven duymamaları konusunda Kürtlere yaptığı telkinlerin aslında ABD'ye bir mesaj verme çabası olduğu görüşü savunuluyor.  

ABD'nin kuvvetlerini Suriye'de bırakma kararı sonrası ABD-Türkiye-Rusya arasında imzalanan 2 ateşkes anlaşmasına Kürtlerin uyma konusundaki istekliliğini de etkilediğini belirten Bar'el, ABD'nin Kürtler ile ilişkilerini daha sıcak ve kalıcı yapmaya gayret gösterdiğini yazdı. 

Haber Ara