Dolar

32,3341

Euro

35,1740

Altın

2.241,45

Bist

8.718,11

İsrail gazetesi, ‘Yüzyılın Anlaşması Planı’ndaki rolü için Sisi’yi kutladı

İsrail Yedioht gazetesi, Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin, ABD Başkanı Trump tarafından hazırlatılan “Yüzyılın Anlaşması” planındaki rolü için kutladı. Gazete, plana destek veren Sisi’nin ABD yardımlarına boğulacağını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-22 16:34:20

İsrail gazetesi,  ‘Yüzyılın Anlaşması Planı’ndaki rolü için Sisi’yi kutladı

buyuk_20

İsrail'de günlük çıkan Yediot Ahronot gazetesi, Mısır darbe rejiminin lideri Abdülfettah es-Sisi'nin, ABD Başkanı Trump'ın damadı Jared Kushner'e hazırlattığı, 'Yüzyılın Anlaşması' planının hazırlanmasındaki rölünü övdü.

Yediot Ahronot gazetesinin editörü, kaleme aldığı yazısında, "Liderler, istihbarat şefleri, büyükelçiler veya gizli elçiler dahil, Arap dünyasında hiç kimse 'Yüzyılın Anlaşması'nın nasıl hazırlandığını bilmiyor. Planın detayları henüz belirlenmedi ve Haziran ayının başına kadar bilinmeyecek. Ramazan ayından sonra açıklanacak” dedi.

‘SİSİ DİKTATÖR OLSA DA
İSRAİLLİLERİ KORUYOR'

“Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başında bulunduğu Suudi Arabistan, Trump'ın başlangıçta planladığı gibi, Arap dünyasında anlaşmaya öncülük edecek Arap devleti olmayacak; aksine, Mısır Devlet Başkanı Sisi olacak” diyen Yediot Ahronot gazetesinin editörü şunları söyledi:

“Suudi müttefiki, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi, rejimin muhaliflerinin tutuklanması ve işkencesiyle bağlantılıyken; Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin de insan hakları ile ilgili problemli bir siciline sahip olmasına rağmen, Sisi Başbakan Netanyahu ve ABD Başkanı Trump tarafından övüldü. Sisi'nin, İsrail'in dünyadaki imajından farklı olduğunu; bir diktatör olduğunu, ancak bizi Sina'daki teröristlerden koruyan yakın bir komşumuz ve ortağımız olduğunu doğruladı.

‘SİSİ'NİN BARIŞ PLANINDAKİ
MERKEZİ ROLÜ ÇOK BÜYÜK'

Trump, Sisi'den belli bir konuda vazgeçti. Sisi, ABD'nin İran'a boykot uygulamasına katılmaya niyetli olmadığını açıkladı. Sisi'nin bu tavrı Tahran yönetimi tarafından sıcak karşılandı. Mısır'ın, barış planındaki iki devletli çözüme olan bakışı İsrail ve Filistinlilere uyuyor. ‘Yüzyılın Anlaşması Palanı'nın tüm detayları net olmasa bile, Sisi'nin anlaşmada merkezi rolü çok büyük.”

Sisi'nin Ürdün, Fas, Suudi Arabistan ve BAE'yi etkisiz hale getirmek için dostluk çemberi içine alınabileceğini öne süren gazeteye göre, "Gerçek şu ki, Sisi'nin dün Kahire'de Mahmut Abbasla karşılaştığında sıkıntılı durumdaydı. Suudi yasağına rağmen Mısır ile sessiz ve ateşe dayanan bir ilişkiler ağı kurulabilir.”

‘TRUMP, SİSİ'Yİ EKONOMİK
YARDIMLA ÖDÜLLENDİRECEK'

“Sahnelerin arkasında gerçekte bir anlaşma var” diyen Yediot Ahronot gazetesinin editörü, şunları söyledi:

“Netanyahu önerdi, Trump satın aldı, Sisi bir paket aldı. Mısır Arap dünyasını anlaşmaya götürecek ve planın tüm detayları açıklanmadan önce gözlemlerini sunmaya davet edilecek.
Öte yandan, Mısır, Trump yönetiminden yoğun bir ekonomik yardım alacak ve bundan sonra da maddi yardımın yakında artmaya başlayacağına dair işaretler var."

Haber Ara