Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İsrail gazetesi The Jerusalem Post: Türk Ordusu en iyi müşterimizdi; Erdoğan geldi ilişkilerimiz bozuldu!

İsrail gazetesi The Jerusalem Post’ta, Yossi Melman tarafından kaleme alınan, “Türk emsal” başlıklı makalede, “Neredeyse kırk yıl boyunca Türkiye ile İsrail yakın stratejik müttefikti.Türk Ordusu, İsrailli silah üreticileri için önemli bir müşteriydi. Ancak İsrail-Türkiye arasındaki askeri istihbarat işbirliği, Erdoğan'ın ilk başbakan seçildikten sonra sonlandırıldı” denildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-03 10:59:13

İsrail gazetesi The Jerusalem Post: Türk Ordusu en iyi müşterimizdi; Erdoğan geldi ilişkilerimiz bozuldu!

İşgal devleti İsrail gazetesi The Jerusalem Post'ta, Yossi Melman tarafından kaleme alınan, “Türk emsal” başlıklı makalede, “Neredeyse kırk yıl boyunca Türkiye ile İsrail yakın stratejik müttefikti.Türk Ordusu, İsrailli silah üreticileri için önemli bir müşteriydi. Ancak İsrail-Türkiye arasındaki askeri istihbarat işbirliği, Erdoğan'ın ilk başbakan seçildikten sonra sonlandırıldı” denildi.

The Jerusalem Post, S-400'le konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ve NATO'dan gelen tehditlere meydan okuduğunu belirterek, “Rusya'nın S-400'ün Ankara'ya satışı - ve ABD'nin tepkisi - Kudüs'ü endişelendiriyor” yorumunda bulundu.
İsrailli yazar Yossi Melman tarafından kaleme alınan makelenin özetlenmiş tercümesi şöyle

İsrail'e, Orta Doğu'ya ve Batı'ya, Temmuz'da Türkiye'ye verilen Rus yapımı S-400 uçaksavar bataryalarının tedarikinden yararlanmak için birkaç önemli ders var.

Birincisi, Türkiye'nin bir Batı müttefiki olarak güvenemeyeceğidir. İkincisi, ABD başkanının dış politikasının, eğer varsa, parçalanmasıdır. Dünya liderleri Donald Trump'ı ciddiye almaz ve ondan korkmaz.

“ERDOĞAN ABD VE NATO'DAN
GELEN TEHDİTLERE MEYDAN OKUDU”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ve NATO'dan gelen tehditlere meydan okudu ve Rusya'nın Başkanı Vladimir Putin'le dünyanın en gelişmişlerinden biri olarak kabul edilen S-400'leri satın almak için imzaladığı anlaşmaya devam etti.

Buna cevaben Trump, ABD yapımı F-35 ‘gizli' savaş uçaklarının Türkiye'ye satışını durdurdu ve Türkiye'nin üretim programına katılan seçkin ülkeler listesinden çıkarılmasını emretti.

En ileri savaş uçağını sipariş eden ve programda yer alan ülkelerin listesi ABD müttefiklerini içeriyor: İsrail, İngiltere, Avustralya, Güney Kore, Hollanda, İtalya, Japonya, Danimarka, Norveç ve Belçika.

"TÜRK ORDUSU, İSRAİLLİ SİLAH ÜRETİCİLERİ
İÇİN ÖNEMLİ BİR MÜŞTERİYDİ"

İsrail, bir on yıldan beri Türkiye'nin düşman olduğunu biliyor. Neredeyse kırk yıl boyunca iki ülke yakın stratejik müttefikti.
Türk Ordusu, İsrailli silah üreticileri için önemli bir müşteriydi.

Mossad ve Türk mevkidaşı MIT (Ulusal İstihbarat Teşkilatı), başta Suriye olmak üzere ortak düşmanlarla ilgili istihbaratları paylaştı ve Arap milliyetçilerine ve teröristlerine karşı komplo kurdu.

İsrail Hava Kuvvetleri'nin pilotlarını, İran'a yönelik saldırılarda eğitmek ve simüle etmek için Türk hava sahasını kullanmasına izin verildi.

“İSRAİL-TÜRKİYE ARASINDAKİ ASKERİ İŞBİRLİĞİ
ERDOĞAN BAŞBAKAN SEÇİLDİKTEN SONRA BİTTİ”

Ancak İsrail-Türkiye arasındaki askeri istihbarat işbirliği, Erdoğan'ın ilk başbakan seçildikten sonlandırıldı. Müslüman Kardeşler'in Filistin şubesi olan Hamas'ı desteklemek için acele etti.

Bununla birlikte, iki ülke arasındaki düşmanlığa rağmen, İsrail'in tehlikesi, gelecekte İran'ın S-400 bataryalarını veya teknik bilgilerini İsrail'in düşmanlarına aktarabilir. Bu gerçekleşmeyecek çünkü Rusya ile yapılan sözleşme Türkiye'yi üçüncü bir tarafa devretmeyi yasaklıyor. İsrail'in de ABD'nin yaptığı sistemleri üçüncü ülkelere paylaşmasını veya devretmesini önleyen benzer sözleşmeler ve düzenlemeler var.

“TÜRK-RUS ANLAŞMASI, İSRAİL'İN
GÜVENLİĞİ İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR”

Yine de, Türkiye'nin emsali olan Türk-Rus anlaşması, İsrail'in güvenliği için bir meydan okuma ve hatta bir tehdit oluşturuyor. Rusya, askeri sanayiler ve silah satışlarıyla ilgili hiçbir engelleme olmadığını gösteriyor.

Bu anlamda Rusya, Savunma Bakanlığı, İsrail güvenlik şirketlerini ve silahlarını dünya pazarlarında agresif bir şekilde teşvik eden İsrail'den farklı değil.

Bu nedenle Başbakan Benjamin Netanyahu'nun, İsrail Hava Kuvvetlerinin Suriye'deki İran ve Hizbullah hedeflerine karşı faaliyet göstermesine yardımcı olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iyi ilişkilerinin Rusya'nın ekonomik, politik veya askeri çıkarları üzerinde gerçek bir etkisi olmadığını anlaması önemlidir.

“PUTİN, S-400 SATMA KONUSUNDA
İSRAİL'İN ÇIKARLARINI GÖRMEZDEN GELİR”

Putin, Orta Doğu'daki diğer ülkelere, hatta Suriye ve İran'a bile daha fazla S-400 pil satmanın kendi çıkarları olduğuna karar verirse, İsrail'in çıkarlarını görmezden gelir.

Putin'in, Suriye'nin S-300 uçaksavar pillerini satma konusundaki son kararıyla gördük. İsrail, Kremlin'i, sistemlerin satışından ve dağıtımından kaçınmaya ikna edemedi. Doğru, IAF pilotlarının Yunanistan'da eğitim gördüğü ve S-300 ile başa çıkma becerisi ve bilgisine sahip oldukları bildirildi. Ancak Rusya-Suriye anlaşması, Putin'in duygusal olmayan tutumunun ve onun gerçek politikasının sadece bir örneği.

Bölgede gittikçe daha fazla sayıda ülke Rusya'ya potansiyel veya alternatif bir silah kaynağı olarak bakıyor ve liste uzadıkça uzuyor: Mısır, Suudi Arabistan, BAE ve elbette İran. Putin, ileri silahlarını İsrail'e tehdit teşkil edip etmediğine bakmaksızın kimseye satmaktan çekinmeyecektir.

Bu bizi bir daha temel derse götürür: ABD'nin rolü. Birkaç yıl önce, Rusya, S-300 bataryalarını İran'a satmak için milyarlarca dolarlık bir anlaşma imzaladı. Ortak İsrail-Amerikan baskısı, ikna ve ekonomik teşvikler ve faydalar Kremlin'i fikrini değiştirmeye ikna etti. Anlaşma askıya alındı, sonra ertelendi ve sonunda iptal edildi.

OBAMA'NIN NET BİR STRATEJİSİ VE VİZYONU VARDI,
TRUMP'IN İSE POLİTİKASI VE EYLEMLERİ KAPRİSLİ VE ZİKZAKLI

Barack Obama liderliğindeki ABD yönetiminin Orta Doğu'da net bir stratejisi ve vizyonu vardı. Bu açıklık ABD'nin, düşman milletlere karşı bölgesel müttefikleri ile birlikte çalışarak tutarlı bir havuç-sopa politikası geliştirmesine yardımcı oldu.

Trump, bölge ile ilgili ne vizyona, ne de stratejiye sahip değil; Ortadoğu'daki politikası ve eylemleri kaprisli ve zikzaklı.

Trump'ın gönülden İsrail'i desteklediği doğrudur. Ancak aynı zamanda, gündemine uygun olması durumunda, Yahudi devletini otobüse atmaktan çekinmeyecek. İsrail'in kaygılarına rağmen, ABD'nin askerlerini Suriye'den çekeceğini bir yıl önce ilan ettiğinde böyle bir gelişmeye tanık olduk. Sonunda ABD Başkanı fikrini değiştirdi ve yalnızca ABD'deki şarta bağlı boyutunu düşürdü.

TRUMP SERT KONUŞUYOR
FAKAT DAVRANIŞLARI ZAYIF

Başkan Teddy Roosevelt, “Yumuşak konuşun ve büyük bir sopa taşıyın” dedi. Trump, tam tersini yapıyor gibi görünüyor. Sert konuşuyor ama davranışları zayıf. Kuzey Kore'yi tehdit etti ve daha sonra lideri Kim Jong-un ile bir araya geldi ve o zamandan beri, hiçbir sonucu sonuç alamadı ve gururlandırdı.

Kuzey Kore'nin (Pyongyang) hâlâ nükleer silahları var ve cephaneliğini silahsızlandırmayı reddediyor. ABD Başkanı İran'a sert yaptırımlar uyguladı ve askeri gücünü Tahran'a karşı kullanmaya hazırlandı, ancak son dakikada geri çekildi. Şimdi Trump, İran'dan onunla pazarlık etmesini istiyor.

Orta Doğu da dahil olmak üzere, dünya genelinde giderek daha fazla ülke Trump'ın güvenilir olamayacağının farkındadır. Ayrıca Türk emsallerinden Trump'a itaatsizlik edebileceğinizi ve ciddi bir ceza almadan yürüyüp gidebileceğinizi görüyorlar.

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir ve Time Türk'ün editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.jpost.com/Jerusalem-Report/The-Turkish-precedent-597235

 

Haber Ara