Dolar

32,3277

Euro

35,0598

Altın

2.296,98

Bist

9.045,28

İsrail, Filistinli çocukları plastik kaplı çelik mermilerle vurdu

6 Eylül 2017’de Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi üzerine meydana gelen protestolarda Batı Şeria ve Gazze’de birçok çocuk ve genç plastik görünümlü çelik mermilerle vuruldu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-31 17:22:56

İsrail, Filistinli çocukları plastik kaplı çelik mermilerle vurdu

TIMETURK | ÇEVİRİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararı üzerine başlayan protestolarda yüzlerini Filistin bayrakları ve kefiyelerle kapatan, iyi derecede Arapça konuştukları ve Araplar gibi giyindikleri için "Arap olmuş" anlamına gelen "musta'rab" ifadeleriyle anılan İsrail sivil polislerinin yaşattığı dehşetin ardından bir farklı skandal daha gündeme geldi.

ÇELİK MERMİLERİ, PLASTİKLE KAPLADILAR

Middle East Eye'de Tessa Fox imzasıyla yer alan habere göre karar sonrası başlayan protestolarda Batı Şeria ve Gazze'de birçok çocuk ve genç plastik görünümlü çelik mermilerle vuruldu.

YAKIN MESAFEDEN VURULDULAR

Haberde, kafalarından yakın mesafelerden vurularak ciddi yaralar alan çocuklar bulunduğu belirtilirken mermilerin plastik değil, plastik kaplamalı çelik olduğu aktarıldı.

345 ÇOCUK YARALANDI

Hastanelere ağır yaralı halde gelen çocuklar ve aileleriyle konuşan muhabir Fox, BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (UNOCHA) verilerine göre 5 ve 18 Aralık tarihleri arasında en az 345 çocuğun İsrail rejim güçlerince yaralandığını akatrdı.

6 AĞIR KAFA YARALANMASI VE GÖZ KAYIPLARI!

Bu yaralanmalardan üçte birinden fazlası hakiki mühimmatla gerçekleşti. Uluslararası-Filistin Cocuk Savunması (DCIP) örgütü raporuna göre çok ciddi kafa yaralanması olan altı vaka tespit edildi ve bunlardan ikisi iki çocuk için kalıcı göz kaybıyla sonuçlandı.

"İSRAİL ATEŞ AÇMA KANUNLARI"

DCIP hukuk koordinatörü Ivan Karakashian İsrail ateş açma kanunlarını vurgulayarak, askerlerin çocuklara ateş açmaması ve belden yukarı vurmaması gerektiğini ve açılan ateşin yakın mesafeden açılmaması gerektiğini iletti. “Sözde öldürücü etkisi düşük kitlesel kontrol silahlarını bu şekilde kullanırsanız elbette öldürücü hale gelirler ve büyük yaralanmalara yol açarlar” dedi.

ÇOCUKLARI YARALAYANLAR OLAYI SORUŞTURUYOR!

DCIP'e göre 6 Aralık'ta meydana gelen olaylarda silahların uygunsuz kullanımı alarm seviyesindeydi.

YARGI YOLU İLE BİR SONUÇ ALINAMIYOR

Kafalarından ağır yaralanan ve diğer ailelerin çocukları için yapılan başvuruların neticesinden ise bir sonuç alınamadığı aktarıldı. Karakashian, “Soruşturmaların sonuçları İsrail rejim güçlerinin herhangi bir yanlış eylemde bulunmadıkları kararıyla sonlanıyor” dedi.

SUÇLARI ARAŞTIRAN BİRİM ZATEN ORDU BÜNYESİNDE ÇALIŞIYOR

Bu türden olayların kayıt altına alınmasındaki zorluk ise en önemli sorun. Suçların araştırılmasından sorumlu birim yine ordunun bünyesinde yer alıyor. Karakashian, “Yani çocukların silahla ağır yaralanmasını inceleyen birim yine İsrail ordusu. Bu tarafsız ve şeffaf bir soruşturma değil” diye ekledi.

MUSTA'RAB DEHŞETİ

Protestolar başladığı günden beri gündeme gelen en önemli skandallardan biri de Filistinli kılığına giren İsrail sivil polisleriydi. Bu polislerin protestolara Filistinli gibi katıldığı ve tanınmamak için İsrail askerlerine ateş açtığı. Fakat müdahale başladığı anda yakınlarındaki Filistinlileri tutarak yakalanmalarını sağladıkları bazılarının yakın mesafeden ateş açtığı da aktarılmıştı. Haberin ayrıntılar için fotoğrafa tıklayınız:

803363

Haber Ara