Dolar

32,5020

Euro

34,9626

Altın

2.430,06

Bist

9.807,13

İsrail'e karşı BDS boykotu

İsrail'e karşı BDS boykotu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 15:32:48

İsrail'e karşı BDS boykotu
İsrail üzerinde ekonomik ve siyasi baskı oluşturarak Filistin topraklarındaki işgale son verilmesi hedefiyle faaliyette bulunan "Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi" anlamına gelen BDS (Boycotts, Divestment and Sanctions Movement) yayılmaya devam ediyor.

BDS Hareketi'nin kurucularından Ömer Barghouti, yaptığı açıklamada, "Şimdi, 10 yıllık stratejik, etik olarak tutarlı ve etkili BDS hareketinin meyvelerini almaya başladık. İsrail'in ABD ve Avrupa'daki baskın nüfuzuna rağmen, BDS, dünya genelinde kalpleri kazanmaya başladı" şeklinde konuştu.

İsrail'in en çok endişelendiği Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yerlerinde üretilen mallara yönelik boykotun, Avrupa ülkeleri tarafından da benimsenmeye başlanması.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon, yaptığı açıklamada, İsrail mallarına yönelik boykotun yayılmasından ve İsrail'e verilen desteğin azalmasına neden olacağından endişe edildiğini belirtti.

Fransız telekomünikasyon şirketi Orange, haziran ayı başında yaptığı resmi açıklama ile İsrail pazarından çekileceğini duyurmuştu.

ABD'deki Birleşik Mesih Kilisesi (UCC), İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesinden kazanç sağlayan uluslararası şirketlerden "yatırımların çekilmesi" teklifini yapılan oylamada kabul etmişti. Kilise genel kurulunda kabul edilen kararla İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesinden kazanç sağlayan aralarında Caterpillar, HP, Motorola, G4S ve Veolia Environment'in bulunduğu uluslararası şirketlerden yatırımların çekilmesi hedefleniyor.

İsrail'in boykot edilmesini savunan yaklaşık 200 Filistinli sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından 2005 yılında başlatılan BDS hareketiyle İsrail üzerinde ekonominin yanı sıra akademik, kültürel ve siyasi alanlarda baskı oluşturulması hedefleniyor. Küresel bir hareket olan BDS, Filistin toprağındaki İsrail işgaline son verilmesi, İsrail'in Arap-Filistinli vatandaşlarına tam eşitlik sağlanması ve Filistinli sığınmacıların geri dönüş haklarına saygı duyulması için uluslararası çalışmalar yürütüyor.

Haber Ara