Dolar

32,5117

Euro

34,8195

Altın

2.423,58

Bist

9.708,61

İsrail’den ‘Suriye’ mesajı!: Hizbullah liderlerinden aktivist Zeydan’a bombalı suikast

İsrail askeri kaynakları, Hizbullah aktivisti Muhammed Zeydan’ın bomba ile öldürülmesiyle Suriye’ye verilen mesajın açık olduğunu, bu mesajın İsrail’in Suriye topraklarında İran uzantılarının mevzilenmesine izin vermeyeceği anlamına geldiğini belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-28 11:38:25

İsrail’den ‘Suriye’ mesajı!: Hizbullah liderlerinden aktivist Zeydan’a bombalı suikast

İşgal devleti İsrail askeri kaynakları, Hizbullah aktivisti Muhammed Zeydan'ın bomba ile öldürülmesiyle Suriye'ye verilen mesajın açık olduğunu, bu mesajın İsrail'in Suriye topraklarında İran uzantılarının mevzilenmesine izin vermeyeceği anlamına geldiğini belirtti.

İsrail, Hizbullah liderlerinden Muhammed Zeydan'ın suikasta uğramasından sonra olası saldırılara karşı kuzey cephesindeki güvenlik ve istihbarat seviyesini artırdı.

Şarkul Avsat'ın  Independent Arabia kaynaklı haberine göre, İsrail, Esed ve ordusunu Suriye topraklarında Hizbullah'ın etkinliğini sürdürmekten ve çatışmasızlık alanının yakınlarında İran'ın mevzilenmesine izin vermekten sorumlu tutuyor.

İsrail askeri kaynakları, Hizbullah aktivisti Zeydan'ın bomba ile öldürülmesiyle Suriye'ye verilen mesajın açık olduğunu, bu mesajın İsrail'in Suriye topraklarında İran uzantılarının mevzilenmesine izin vermeyeceği anlamına geldiğini belirtti. Kaynaklar, Suriye'nin Hizbullah'ın topraklarına girişine izin vererek Suriyelilerin işgal edilmemiş Golan topraklarına geri döndüklerinde Hizbullah milislerinin buraya girilmesini izin vermeyeceklerine dair anlaşmayı ihlal ettiğini vurguladı.

Güvenlik birimleri, Zeydan suikastının dört ay önce Suriye'deki İran ve Hizbullah ile yüzleşme ilanı yapılan Golan dosyasının yeniden açıldığı anlamına geldiğini belirtti. Şu anda bu dosyanın İsrail güvenlik ve askeri birimlerinin öncelikleri arasında olduğunu aktardı.

İsrail'in ‘Golan dosyası' planının merkezinde önemli isimlere suikast yapılması bulunuyor. İsrail söz konusu isimleri kendilerine karşı yürütülen terörün kaynağı olarak görüyor.

ZEYDAN DOSYASI

İsrail güvenlik birimleri Zeydan'ı tehlikeli olan isimler listesinin en başına koydu ve hakkında ülke dışında istihbarat topladı.

İsraillilere göre Zeydan, Hizbullah'ın aktif üyelerinden biriydi ve görevi Golan'da İsrail sınırı boyunca askeri altyapı oluşturmak ve kuzeyde İsraille ilgili istihbarat toplamak için yakın köylerden gönüllüleri örgütlemekti. Yine Zeydan olası bir savaş durumunda kullanılmak üzere makineli tüfek ve diğer savaş malzemelerini evlerde saklanmasında da rol almıştı.

İsrail birçok kez bombaladığı Tel Hara kasabasını da stratejik bir bölge olarak görüyor. Zira bu bölge, Dera ve Kuneytra kentine ve Şam ile Dera'yı bağlayan ana yola bakıyor. Güvenlik kaynakları kasabada İran destekli milislerin olduğunu ve Hizbullah'ın bu bölgedeki milisleri tanksavar füzeleriyle donattığını duyurdu.

GÜNDE BİR MİLYAR DOLAR

İsrail'de, kuzey sınırında İran'ı da içeren gerginliğin artmasının ardından bölgenin alevlenmesinin engellenmesine yönelik sesler yükselmeye başladı.

Askeri uzman Amos Galboa, söz konusu tırmanışın İsrail'in yıkılmasına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Uzman, “Hizbullah'ın İsrail'in yumuşak karnı Ben- Gurion Havaalanı, Dimona reaktörü, Tel Aviv Hava Kuvvetleri Üssü ve nükleer tesisleri gibi yerleri vurabileceği füzeleri var” dedi.

Galboa, önemli noktanın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın tehditlerinin boş olmadığını, gerçekten İsrail'de ciddi yıkım yapabilecek güce sahip olduklarını belirtti.

Galboa'ya göre Nasrallah, tüm tehditlerine rağmen ABD-İran savaşına neden olabilecek hamlelerde bulunarak İsrail'e karşılık vermekten kaçınıyor.

İsrail'in endişesi, İran ve Hizbullah'ın İsrail'in yaptığı son saldırılara cevabının nasıl olacağına yönelik belirsizlik. Nasrallah'ın belirsizliği de İran'ın hamlelerinin ve bölgedeki vekillerine verdiği talimatların ne olduğunun bilinmemesinden kaynaklanıyor.

Lübnan'da Hizbullah, Gazze'de Hamas ve İslami Cihad, Yemen ve Kızıldeniz'de Husiler... Bu potansiyeli geliştirmek için Hizbullah'ı fonlayan İran, onları kendi yararına kullanıyor.

Uzman ve güvenlik görevlilerinin beklentilerine rağmen durumun savaşa doğru evrilmesi halinde Hizbullah'ın elindeki füzelerle İsrail'deki stratejik noktaları ve sivilleri vuracağı belirtiliyor. İsrailli uzmanlar konuya dair şunu soruyor: Sadece bir gün sürecek savaşın maliyeti İsrail için ne kadar olacak?

Hizbullah'ın saldırması halinde atılacak 1300 füzenin maliyeti  yaklaşık 1 milyar dolar. Bu nedenle İsrail'deki uzmanlar ve güvenlik görevlileri, Suriye'deki operasyonlara son verilerek bölgeyi ateşleyecek adımlar atılmasından kaçınılması gerektiği görüşünde.

 

Haber Ara