Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İsrail’den, Süleymani’nin ‘gölgelerine’ darbe

İsrail’in perşembeyi cumaya bağlayan gece Şam ve yakınlarına düzenlediği hava saldırılarının, Tahran’ın Suriye’deki nüfuzuna ve geçen ay ABD tarafından öldürülen Kudüs Gücü Komutan Kasım Süleymani’nin ‘gölgelerine’ ‘sert bir darbe’ özelliği taşıdığı öne sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-15 11:04:45

İsrail’den, Süleymani’nin ‘gölgelerine’ darbe

İşgal devleti İsrail'in perşembeyi cumaya bağlayan gece Şam ve yakınlarına düzenlediği hava saldırılarının, Tahran'ın Suriye'deki nüfuzuna ve geçen ay Washington tarafından öldürülen Kudüs Gücü Komutan Kasım Süleymani'nin ‘gölgelerine' ‘sert bir darbe' özelliği taşıdığı öne sürüldü.

Batılı bir yetkili, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, “Tel Aviv'in Rusya'nın İran'ın Suriye'deki etkisini zapt edemeyeceğine artık ikna olduğunu, bu yüzden Moskova'nın çekincelerine rağmen bombalamaları yoğunlaştırmaya karar verdiğini” öne sürdü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Şam yakınlarına düzenlenen saldırıda toplam 7 militanın öldüğünü, bunlardan 3'ünün rejim güçleri, 4'ünün ise Devrim Muhafızları unsuru olduğunu bildirdi. Suriye resmi haber ajansı SANA ise, hava savunma sistemlerinin işgal altındaki Golan'dan Şam'a fırlatılan füzelere karşı koyduğunu açıkladı.

Devrim Muhafızları'ndan olan dört unsurdan ikisinin önemli kimseler olduğu belirtildi. Lübnan'a bağlı ‘Janoubia' sitesi, Kudüs'teki Devrim Muhafızları Ulaşım İşleri Müdürü Rızai Muhammedi'nin ve Şam Havaalanı yakınlarındaki evinde İran'ın Suriye'deki kuvvetlerinin "Mühimmat Sorumlusu" Hac Hüseyin'in öldürüldüğünü bildirdi.

Saldırı, yeni İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett'in şu açıklamalarını hatırlattı: “İran'ı Suriye dışına çıkarmamızı garanti eden tek eylem, önleyici saldırılardan taarruz saldırılarına geçmektir. İranlılara şunu söylüyoruz ki İran'ı Vietnam'a çevireceğiz ve Suriye'den son İranlı asker ayrılıncaya kadar kan kaybetmeye devam edecekler”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha önceki açıklamasında, hava saldırılarının İran'ın dış operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nü hedef aldığını bildirmiş; ölümcül silahların İran'dan Suriye'ye hava veya kara yoluyla aktarılması hususunda alınacak gerekli önlemlere değinmişti.  

“İSRAİL SALDIRISINDA, 2 İRANLI  GENERAL ÖLDÜRÜLDÜ” İDDİASI

Öte yandan İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam yakınlarına düzenlediği hava saldırısında  iki üst düzey İranlı askeri yetkilisinin öldürüldüğü ileri sürüldü.

İki Kuveyt gazetesi Al-Sharq al-Awsat ve Al-Jarida da dahil olmak üzere çeşitli Arap medya organları, Cuma gecesi Şam'a yapılan İsrail hava saldırılarında ölenler arasında İran Devrim Muhafızları'na bağlı nakliye işleri sorumlusu General Rıza Muhammedi ve Suriye'deki İran kuvvetlerinde bir mühimmat yetkilisi General Hacı Hüseyin'in bulunduğunu yazdı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, İsrail saldırılarında en az dört İranlı subay ve 3 Suriye askeri personelinin hayatını kaybettiğini öne sürdü. İsrail'nin düzenlediği füze saldırısının, bir kargo uçağının Şam Havalimanına inmesinden sonra gelmesi dikkat çekildi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Mousavi de yaptığı açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti, İsrail'in Suriye ve bölgedeki çıkarlarına karşı her türlü saldırganlığına ezici bir yanıt verecek" dedi.

 

Haber Ara