Dolar

32,3677

Euro

34,9995

Altın

2.325,45

Bist

9.096,77

İsrail'den kadın eylemcileri taşıyan gemiye müdahale

İsrail ordusu, Gazze ablukasını delmek için kadın eylemcileri taşıyan Zaytouna adlı gemiye müdahalede bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-05 18:46:04

İsrail'den kadın eylemcileri taşıyan gemiye müdahale

İsrail, Gazze ablukasını delmek için Barselona'dan yola çıkan ve sadece kadın insani yardım gönüllülerinin bulunduğu Zaytouna adlı gemiyi uluslararası sularda durdurdu.

İnsan hakları eylemcisi ve Özgürlük Filosu basın sorumlusu Ellen Huttu Hansson, "Kadın barış aktivistlerini taşıyan Zaytouna gemisi ile iletişimi yaklaşık bir saat önce yitirdik. İsrail donanmasının Zaytouna'ya, Gazze'nin 40 ila 50 mil açıklarında müdahale ettiği ve gemiyi Aşdot Limanı'na doğru çekmeye başladığı bilgisine ulaştık." dedi.

Kendisinin ekibiyle Strazburg'da bulunduğunu ve Avrupalı politikacılara filoya destek mektuplarını imzalatmaya çalıştığını belirten Hansson, şu ana kadar çok sayıda Avrupalı parlamenterin destek mektubunu imzaladığını belirterek, "Tüm insanları sosyal medya ve diğer sivil platformlar üzerinden bizi desteklemeye ve İsrail üzerinde baskı oluşturmaya davet ediyorum." diye konuştu.

İsrail'in Kanal 2 televizyonu da konuyla ilgili haberinde, İsrail donanmasının Zaytouna gemisine Gazze'den 80 mil açıkta müdahale ederek kontrolü sağladığı ve gemiyi Aşdot Limanı'na doğru çekmeye başladığını duyurdu. Haberde, müdahale esnasında herhangi bir direnişle karşılaşılmadığı ve geminin gece saatlerinde Aşdot'a ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Zeytune gemisinin de bulunduğu filoya, Mavi Marmara şehidi Çetin Topçuoğlu'nun eşi Çiğdem Topçuoğlu da İtalya'dan dahil olmuştu.

İSRAİL'E UYARI YAPMIŞLARDI

İnsan hakları kuruluşları tarafından Gazze Limanı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan hukukçu Emira Şaas, "Uluslararası toplumdan, Gazze'ye destek için yola çıkan 4'üncü Özgürlük Filosu'na uluslararası koruma sağlama talebinde bulunuyoruz. İsrail'e ise Gazze ablukasını delmeyi amaçlayan filoyu engellememesi uyarısı yapıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

HAMASLI KADIN VEKİLLER KORUMA İSTEMİŞTİ

Hamas hareketine mensup bir grup kadın milletvekili tarafından yayımlanan ortak açıklamada, Gazze ablukasını delmek amacıyla yola çıkan, 4. Özgürlük Filosuna bağlı Zaytouna ve Amal gemilerine uluslararası koruma sağlanması ve gerek medya alanında gerekse hukuki çerçevede desteklenmesi gerektiği vurgulamıştı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA YOLA ÇIKMIŞTI

Gazze'ye uygulanan ablukayı delmek için oluşturulan uluslararası sivil girişim Özgürlük Filosu Koalisyonu'na bağlı iki gemi geçen hafta İspanya'dan yola çıkmıştı.

ÇOK SAYIDA STK DESTEK VERMİŞTİ

Türkiye, Kanada, Meksika, İspanya, Norveç, ABD ve Avustralya gibi dünyanın farklı yerlerinden sivil toplum kuruluşlarının desteğini alarak hareket eden Özgürlük Filosu Koalisyonu, önceki girişimlerinde kendilerini engelleyen İsrail askerlerini bu kez "kadınların gücüyle" aşarak, Gazze'ye ulaşmayı hedefliyordu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara