Dolar

32,6007

Euro

34,8106

Altın

2.490,34

Bist

9.468,33

İsrail'den Filistinli balıkçılara gözaltı

Gazze açıklarında avlanan 6 Filistinli balıkçı, İsrail güçlerince gözaltına alındı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-09 11:38:32

İsrail'den Filistinli balıkçılara gözaltı

İsrail Deniz Kuvvetlerine bağlı askerlerin, Gazze sahili açıklarında avlanan 6 Filistinli balıkçıyı gözaltına aldığı bildirildi.

Filistinli Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail Deniz Kuvvetleri ekiplerince, Gazze Şeridi açıklarında avlanan 6 Filistinli balıkçının gözaltına alındığını söyledi.

BALIKÇILARIN TEKNELERİNE EL KONULDU

Ayyaş, İsrail'in, izin verilen 6 deniz mili sınırını aştıkları iddiasıyla balıkçıların teknelerine el koyduğunu belirtti.

Bu yıl 120 balıkçının gözaltına alındığına dikkati çeken Ayyaş, "Balıkçılardan bir kısmı saatler içinde bir kısmı ise birkaç gün sonra serbest bırakıldı. Direnişe malzeme taşımakla suçlanan 5 balıkçı ise halen gözaltında." dedi.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırıların ardından İsrail ile Filistinli direniş grupları arasında 26 Ağustos 2014'te varılan ateşkes antlaşması uyarınca, avlanma sınırı 6 mil olarak belirlenmişti. İsrail yönetimi, 3 Nisan'da Gazzeli balıkçıların avlanma menzilinin 6 milden 9 mile yükseltilmesine izin vermiş ancak haziranda tekrar 6 mile çekmişti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Antlaşması'na göre, Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nin 20 mil açığına kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip. Ancak, İsrail yönetimi, Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası verilerine göre, bölgede yaklaşık 50 bin kişinin geçimi, 4 bin balıkçı tarafından sağlanıyor.

Haber Ara