Dolar

32,5202

Euro

34,7316

Altın

2.488,50

Bist

9.524,59

İsrail’den, Fas’a ‘rüşvet’ teklifi!

İşgal devleti İsrail Başbakan Netanyahu’nun, Tel Aviv ile tam diplomatik ilişkiler kurma karşılığında Fas Devleti’ne, Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıyacağı teklifinde bulunduğu ortaya çıktı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-04 15:21:17

İsrail’den, Fas’a ‘rüşvet’ teklifi!

İşgal devleti İsrail Başbakan Netanyahu'nun, Tel Aviv ile tam diplomatik ilişkiler kurma karşılığında Fas Devleti'ne, Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıyacağı teklifinde bulunduğu ortaya çıktı.

İsrail Kanal 13, Başbakan Netanyahu'nun Fas'a yaptığı teklifin, 2018 yılında New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yıllık toplantısına katılırken bulunduğunu öne sürdü.

İsrail kanalı, Netanyahu'nun Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita ile o sırada tam bir gizlilik içinde bir araya geldiğini ve toplantının İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabat tarafından İsrail ile diplomatik ilişkileri olmayan bir dizi gizli iletişim kanalı sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

Kanal 13 ayrıca, toplantının gerçekleşmesine aracı olanlar arasında ABD Başkanı Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner ile güçlü bağları olan Yariv Elbaz adlı Yahudi kökenli bir Faslı işadamının da bulunduğunu da dikkat çekti.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, geçen Nisan seçimlerinden sonra ABD yönetimini Fas'a sunulan teklifleri kabul etmeye ikna etmeye çalışarak Fas'la tekrar anlaşmaya çalıştığı; ancak eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un ise, İsrail tekliflerine karşı çıktığı öğrenildi.

Fas denetimindeki Batı Sahra eski bir İspanyol kolonisi. Batı Sahra'nın bağımsızlığı ve devlet statüsü ise halen tartışmalı bir konumda. Bölgenin Fas'tan ayrılması konusunda referandum düşünülmüşse de henüz uygulanmadı.
İki ülke arasında geçen hafta da, Fas topraklarında bulunan ancak İspanya'ya bağlı olan Ceuta ve Melilla kentlerinin sınırlarında, İspanyol polisi ile sınır ticareti yapan Faslılar arasında sorunlar çıkmıştı.

Öte yandan Fransız "İstihbarat Çevrimiçi" web sitesi, 30 Ocak 2020'de Fas ordusunun İsrail yapımı üç "Heron" keşif uçağı aldığını da ortaya koydu.

Web sitesi, anlaşmanın değerinin 48 milyon dolar olduğunu ve bu uçakların Batı Sahra'daki çöl alanlarındaki isyancı örgütleri izlemek için kullanılacağını belirtti.

Haber Ara