Dolar

32,4860

Euro

34,9489

Altın

2.430,73

Bist

9.716,77

İsrail’de yeni parti hazırlığı

İsrail'de yeni parti hareketliliği yaşanıyor! Sağcı vekiller Naftali Bennett ve Ayelet Shaked partilerinden ayrılarak yeni parti kuracaklarını duyurdu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-04 21:20:10

İsrail’de yeni parti hazırlığı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hükümetinin eğitim bakanı olarak görev yapan Naftali Bennett ve Filistinlilere karşı aşırı ırkçı açıklamalarıyla gündeme gelen Adalet Bakanı Ayelet Shaked yeni parti kuruyor.

Şalom Gazetesi'nin haberine göre geçtiğimiz hafta sonu Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen ikili mensubu oldukları yeni "Yahudi Evi" partisinden ayrılacaklarını ve "Hayamin HaHadash (Yeni Sağ)" adında yeni bir parti kuracaklarını açıkladılar.

"LAİKLER ve DİNDARLAR ARASINDA EŞİTLİK" VURGUSU

Bennett ve Shaked yeni partinin, Ortodoks ve laik İsrailliler arasında ‘tam ve eşit ortaklığa' dayalı olacağını vurguladı.

İSRAİL'DE LAİK ÇEVRELER ve DİNDAR YAHUDİLER KUTUPLAŞIYOR

İsrail tarihinin "en sağ" hükümeti olan Netanyahu iktidarındaki Likud Partisi icraatlarıyla hem laiklerden hem aşırı dindar Yahudilerden tepki çekiyordu.

Dindar Yahudilerin bir kısmının askere alımlara karşı protesto gösterileri düzenlediği, bir kısmınınsa siyonizme karşı faaliyetlerde bulunduğu İsrail'de; laikler de iktidarın bazı uygulamalarından memnun değil. Buna göre iktidar, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Knesset'ten geçirilen bir yasa ile ülkeyi "Yahudilere ait bir ulus devlet" olarak tanımlayıp, Arapçayı resmi dil olmaktan çıkarmıştı. “Temel Yasa: İsrail-Yahudi Halkının Ulus Devleti (Hok Yesod: Israel- Medinat Haleom şel Haam HaYehudi)” adındaki yasa 55 olumsuz oya karşı 62 olumlu oy ile kabul edilmişti.

rts26lvo
Naftali Bennett (solda) - Ayelet Shaked (sağda)

Yasa, İsrail'in daha da sağa kaymasına sebep olduğu ve aşırı dindar Haridi Yahudilerinin önünü açtığı gerekçesiyle laik çevreler ve Meclis'in sol eğilimli Filistinli Arap milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. İşçi Partisi ve Meretz gibi sol partiler ve Barış Şimdi ve Adalah gibi sivil toplum örgütleri tepki gösteren kuruluşlardan sadece bir kaçı.

Yasaya karşı çekimser oy kullananlardan biri de iktidardaki Likud Partisi'nin kurucusu ve eski başbakan Menahem Begin'in oğlu Benny Begin idi. Begin'in gerekçesiyse "yasada Yahudi olmayan azınlık mensubu İsrail vatandaşlarının haklarının tam olarak korunmaması ve herkesin kanun önünde eşit olduğu ifadesinin bulunmamasıydı."
Sağ eğilimli Yahudi seçmenin oy verdiği bir başka parti olan Siyonist Birlik Partisinden Tzipi Livni de Netanyahu'nun bu yasa ile siyasi kazanç elde etmeye çalıştığını iddia etmişti.

YENİ PARTİ İKİ KUTBA DA GÖZ KIRPIYOR

Bennett ve Shaked'in kurmaya hazırlandığı parti, toplumsal zeminde gittikçe kutuplaşan iki grup laikler ve Ortodoks Yahudilere göz kırpıyor.

Haber Ara