Dolar

32,5206

Euro

34,7918

Altın

2.423,24

Bist

9.731,42

İsrail'de tartışmalı yasa onaylandı

İsrail parlamentosu Knesset'in, 'Yahudi okullarında Arapça, Arap okullarında da İbranice öğreniminin zorunlu olmasını' öngören yasa tasarısını onayladığı açıklandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-29 05:09:19

İsrail'de tartışmalı yasa onaylandı

AA'nın haberine göre: İsrail radyosunun haberine göre, "İlkokul birinci sınıftan itibaren Yahudi okullarında Arapça, Arap okullarında da İbranice dersinin zorunlu olmasını" öngören yasa tasarısı Knesset'in ön okuma aşamasında onaylandı.

Haberde, tasarıyla, "İsrail'deki Arap ve Yahudiler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin" hedeflendiği ifade edildi.

Söz konusu tasarının yürürlüğe girmesi için parlamentoda üç okuma aşamasından da yüzde elliyi aşan oyla geçmesi gerektiği kaydedildi.

- "Filistinin varlığını izale etme çabası"

Öte yandan konuya ilişkin konuşan İsrail Uzmanı İmad Ebu Avvad, "Bu Tasarı, kültürel bir yolla işgal devletindeki Filistin varlığını izale etmeyi amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

"Gençleri ve eğitimi hedef alan planlar sadece bu yasa ile sınırlı değil" diyen Avvad "Kültür Bakanlığı, Arap beldelerindeki kültür kurumları üzerinde uyguladığı kısıtlamalarla, Filistin halkının kültürel bileşenlerine zarar vermek istiyor" şeklinde konuştu.

Avvad, İsrail hükümetinin ayrıca tarih kitapları ve işgal nedeniyle Filistin halkının maruz kaldığı sıkıntılar çerçevesinde İsrail'in sorumluluğu gibi konularla, Filistin okullarındaki eğitimin muhtevasına da zarar vermek istediğini dile getirdi.

Nüfusu yaklaşık 8 milyon 345 bin olan İsrail'de yüzde 74'lük oranla 6 milyon 251 bin Yahudi, yüzde 20,7'lik oranla 1 milyon 730 bin Arap ve 364 bin Arap olmayan Hristiyan olduğu ifade ediliyor.

Haber Ara