Dolar

32,5967

Euro

34,8303

Altın

2.503,68

Bist

9.460,67

İsrail’de kim başbakan olacak?

İsrail Yüksek Kurumu’nun bugün yayınladığı son liste, 17 Eylül'de tekrarlanan erken genel seçimde hiçbir partinin çoğunluğu oluşturacak kadar oy alamadığını ve bu şekilde ülkede “siyasi çıkmazın” kaçınılmaz olduğunu ortaya koydu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-20 14:15:23

İsrail’de kim başbakan olacak?

İsrail'de İki partinin az bir farkla yarışı ilk iki sırada bitirmesi, seçimin ardından "Koalisyon hükümetine kim başbakanlık yapacak?" tartışmasına yol açtı. Ne Benyamin Netanyahu ne de Benny Gantz liderlikten vazgeçmek istiyor...

HANGİ PARTİ KAÇ VEKİL ÇIKARDI?

İsrail'de seçim sonuca göre, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud 31, rakibi Benny Gantz'ın liderliğini yaptığı Mavi-Beyaz İttifakı ise 33 milletvekili çıkardı.

İsrail vatandaşı yaklaşık 2 milyon Filistinliyi temsil eden ve bu seçime geçen dönemin aksine tek ittifak halinde giren Ortak Arap Listesi 13 sandalyeye sahip olurken, ultra-Ortodoks Yahudileri (Harediler) temsil eden Şas (Doğulu Tevrat Muhafızları) 9, Yahudi Birleşik Tevrat (Yahudot HaTora) partisi ise 8 milletvekili çıkardı.

TEK BAŞINA ÇOĞUNLUĞU OLUŞTURAN BİR PARTİ YOK

Bu sonuçlar, hiçbir partinin tek başına 120 sandalyeli mecliste hükümeti kuracak salt çoğunluğu sağlayamadığını ve bu nedenle ülkenin haftalar sürecek bir koalisyon sürecine girdiğini gösteriyor.

KİM BAŞBAKAN OLACAK?

Netanyahu, rakibi Benny Gantz'a birlikte geniş katılımlı ulusal birlik koalisyonu kurulmasını önerdi.

İsrail'in eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ise Netenyahu'nun "geniş katılımlı koalisyon hükümeti" kurma çağrısına kendi başbakanlığını şart koşarak yanıt verdi.

Gantz, "Şu ana kadar açıklanan sonuçlar, seçimi Mavi-Beyaz'ın kazandığını ortaya koydu. Benim başbakanlığımda geniş katılımlı ulusal birlik hükümeti kuracağım" ifadelerini kullandı.

Koalisyon hükümeti kurmak için, meclise girmesi kesin gözüyle bakılan tüm partilerle görüşebileceklerini vurgulayan Gantz, "ancak hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceklerini" söyledi.

 

Haber Ara