Dolar

32,4766

Euro

34,9344

Altın

2.435,17

Bist

9.716,77

İsrail’de kadın askerler, artık zırhlı birliklerde görev almayacak

İsrail Savunma Gücü (IDF) dün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun, kadınların Zırhlı Kolordu'da artık hizmet etmelerine izin vermeyeceğini belirtti. IDF eşki Başkanı Rabbi Yisrael Weiss da dahil olmak üzere bazı eski üst düzey subaylar ve dini gruplar, kadın askerlerin zırhlı birliklerde görev almasına karşı çıkıyor .

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-15 11:54:36

İsrail’de kadın askerler, artık zırhlı birliklerde görev almayacak

buyuk_11

İsrail Savunma Gücü (IDF) dün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun,  tanklarda eğitilen 10 kadın askerin başarılı bir pilot olmasına rağmen, kadınların artık Zırhlı Kolordu'da hizmet etmelerine izin vermeyeceğini belirtti.

PROJE DONDURULDU

IDF Sözcüsü Birimi tarafından yapılan açıklamada, kadın askerlerin zırhlı birliklerde görev alma projesinin dondurulması kararı Kara Kuvvetleri'nin durumsal bir değerlendirmesine dayanarak alındı. Açıklamada, pilot programın bir sonraki aşamasının hayata geçirilmesi için daha fazla insan gücü ve kaynak gerektireceği; bunun yerine mevcut diğer karma eğitim savaş birimlerinin güçlendirilmesine karar verildiği açıklandı.

Kararın nedeni, ayrı bir eğitimin ve savaş birimlerinin tahsis edilmesinin maliyet-fayda hesaplamaları gösterildi.
Askere göre; karar birkaç ay önce kamuoyuna açıklandı ve Zırhlı Kolordu'nu karma bir birime dönüştürmek konusu şu anki Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot'un da gündeminde yok.

PİLOT PROGRAM BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Haziran ayında IDF, dört kadın askerin, kadınları Zırhlı Kolordudaki muharebe rollerine entegre etmek amacıyla tanklarda eğitim almak ve tank komutanı olmak için pilot bir programı başarıyla tamamladığını duyurdu.
Pilot programın ana odağının, Merkava Mark III tankına komuta eden bir erkek asker tarafından yönetilen takımlara bölünmüş kadın askerlerin fiziksel yeteneklerinin olduğu, programın tüm aşamalarında işe alımlara deneyimli tank komutanları, doktorlar, beslenme uzmanları ve fitness uzmanların eşlik ettiği açıklandı.
Pilot programın, güney İsrail'de temel eğitime başlayan 15 acemi kadınla başladığı, daha sonra eğitimde başarı göstermeyen 2 kadının ise programdan çıkarıldığı öğrenildi.
Kalan 13 asker daha sonra Mark III'teki tank eğitimlerini tamamlayarak kıdemli bir tank komutanının başkanlık ettiği üç kadroya bölündüğü Shizafon'a taşındığı açıklandı.
Kursu başlatan ve başarılı bir şekilde tamamlayan çalışan kadınlardan 10'u , 80. Bölüm ile Mısır sınırına yerleştirildiği ve dördünün de tank komutanı olduğu bildirildi. İlk kadın tank komutanlarından birinin, 20 yaşındaki çavuş Charlotte Peled-Davidovitch'in olduğu açıklandı.

BAZI ESKİ ÜST DÜZEY SUBAYLAR
VE DİNİ GRUPLAR KARŞI ÇIKIYOR

İsrail Savunma Gücü'nün (IDF), kadınların zırhlı kolordularda hizmette bulunma ihtimalinin açıklamasına, IDF eski Başkanı Rabbi Yisrael Weiss da dahil olmak üzere, bazı eski üst düzey subaylar ve dini gruplar buna karşı çıkıyor .
Weiss, bir kadın ve erkek bir askerin, “bir hafta boyunca kapalı bir kutuya konması durumunda ... dokuz ay içinde küçük bir tank birliğinin olacağını” söyledi.
Gelen eleştirilere cevap veren IDF ise, karma cinsiyette bir tank ekibi olmayacağını, kadın tank mürettebatlarının sınırlara dağıtılacağını söyledi.

Haber Ara