Dolar

32,5875

Euro

34,6701

Altın

2.525,16

Bist

9.524,59

İsrail'de ırkçılık tartışmaları

İsrail'de ırkçılık tartışmaları

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 18:42:00

İsrail'de ırkçılık tartışmaları
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kendi temsilcisi tarafından tehdit edildiklerinin ortaya çıkmasından sonra Gazze'de kaybolan Etiyopya asıllı İsrail vatandaşı Avraham Mengistu'nun ailesini ziyaret etti.

Mengistu'nun Aşkelon kentindeki evinde gerçekleşen ve yaklaşık bir saat sürdüğü belirtilen ziyaretin ardından Netanyahu'nun ofisinden yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Netanyahu'nun, "Avraham'ı ve Gazze'de kaybolan diğer İsrail vatandaşını ülkeye geri getirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dediği belirtildi. Netanyahu, Gazze'de kaybolan İsraillileri getirmek için çalışırken asla "gevşeklik" göstermeyeceklerini ifade etti.

İsrail ordusu, Gazze'de iki İsraillinin kayıp olduğunu açıklamıştı. Avraham Mengistu isimli bir İsrail vatandaşının 10 aydır kayıp olduğu belirtilen açıklamada, başka bir İsrail vatandaşının daha Gazze'de olduğu belirtilmişti.

Başbakanı Netanyahu'nun tutsaklarla ilgilenen temsilcisi Lior Lotan'ın, Gazze'de kaybolan Mengistu'nun ailesini, "İsrail'i değil, Hamas'ı eleştirmesi" yönünde tehdit ettiği ortaya çıkmıştı. Lotan'ın tehdit içeren sözlerine ait ses kaydının bir İsrail televizyonunda yayınlanmasının ardından Etiyopya Yahudilerine yönelik "ırkçı" uygulamalar yeniden gündeme gelmişti.

Emekli bir albay olan ve Netanyahu'nun "tutsaklarla ilgilenen temsilcisi" görevini yürüten Lotan, ses kaydının ortaya çıkmasının ardından Mengistu'nun ailesini arayarak özür dilemişti.

-Etiyopya Yahudileri-

İsrail'deki sayıları 135 bin civarında olduğu belirtilen Etiyopyalı Yahudiler, devletin kendilerine karşı uyguladığı ayrımcılık, ırkçılık ve yoksulluktan şikayetçi. Ülkede yaşayan Etiyopya Yahudilerinin yarıdan fazlasının yoksul olduğu ve ancak yarısının liseyi bitirdiği belirtiliyor. İsrail vatandaşı Etiyopya Yahudilerinin öfkesi geçen haftalarda sokağa taşmış, Tel Aviv ve Kudüs'te büyük çaplı protesto gösterileri düzenlenmişti.

İsrail vatandaşı olan Etiyopya asıllı Yahudilerin büyük çoğunluğu, 1984 ve 1994'teki Musa ve Süleyman adı verilen iki operasyonla ülkeye getirilmişti. Dan kabilesinin soyundan geldikleri söylenen Etiyopya asıllı Yahudiler, "Beta İsrail" (İsrail Evi ya da İsrail toplumu) ismiyle de biliniyor.

Haber Ara