Dolar

32,5881

Euro

34,8384

Altın

2.496,72

Bist

9.666,99

İsrail camiyi Müslümanlara kapatmak istiyor

İsrail, El-Halil'deki İbrahim Camisi'nin salı ve çarşamba günleri Müslümanlara kapatıp Yahudilere açmayı istiyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-28 16:56:31

İsrail camiyi Müslümanlara kapatmak istiyor

İsrail'in, Batı Şeria'nın El-Halil kentindeki İbrahim Camisi'ni, Yahudi bayramları nedeniyle 2 gün boyunca Müslümanlara kapatmayı planladığı bildirildi.

Filistin Vakıflar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail, İbrahim Camisi'ni salı ve çarşamba günleri Müslümanlara kapatıp tamamen Yahudilere açmayı planlıyor" ifadesine yer verilirken bu kararın Müslümanlara ve İslami mekanlara yapılmış apaçık bir saldırı niteliği taşıdığı kaydedildi.  

Açıklamada, İbrahim Camisi'nin "Yahudilere ait bir mekan haline getirilip Müslümanlara kapatılmasını" hedefleyen saldırı ve ihlallere son verilmesi için acilen harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.

El-Halil kentindeki İbrahim Camisi, Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'dan sonra dünyadaki en eski dördüncü cami olarak biliniyor. Tüm kısımları açıldığında camide yaklaşık 12 bin kişi namaz kılabiliyor. 

İbrahim Camisi, bin 500 İsrail askerinin korumasında yaklaşık 400 Yahudi yerleşimcinin yaşadığı El-Halil'deki Eski Şehir'de bulunuyor.

Yahudiler, 1994 yılına kadar belli saatlerde buradaki "Hazreti İbrahim'in kabrini" ziyaret  edebiliyordu.  Baruch Goldstien isimli aşırı sağcı Yahudinin 25 Şubat 1994'te cami cemaati üzerine ateş açarak 29 Filistinliyi öldürmesi ve 125'ini yaralamasının ardından İsrail yönetimi, güvenlik gerekçesiyle caminin yarısını Yahudiler için mabede dönüştürmüştü. 

Haber Ara