Dolar

32,5442

Euro

34,8567

Altın

2.430,53

Bist

9.645,02

İsrail, büyük şehirlerin etrafına 'Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi' kurdu

Önceki gün Gazze’den yanlışlıkla ateşlenen 2 roketin başkent Tel Aviv’e düşmesi üzerine İsrail, Tel Aviv, Kudüs ve Ber Şeva gibi büyük şehirlerin etrafına Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi kurma kararı aldı. İsrail Ordusu, başka bir füze saldırısını önlemek için hazır olduğunu duyurdu. Hamas ise, füzelerin yanlışlıkla ateşlendiğini savundu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-17 09:41:10

İsrail, büyük şehirlerin etrafına 'Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi' kurdu

 

İsrail, 9 Nisan'da yapılacak seçimlere hazırlanırken, bir yandan da Gazze'den düzenlenecek muhtemel füze saldırılarına karşı önlem almaya başladı. Önceki gün Gazze'den yanlışlıkla ateşlenen 2 roketin, Tel Aviv'e düşmesi üzerine İsrail, Tel Aviv, Kudüs ve Ber Şeva gibi büyük şehirlerin etrafına ‘Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi' kurma kararı aldı.
Hamas Hareket ise, İsrail'in başkenti Tel Aviv'i hedef alan iki roketin yanlışlıkla ateşlendiğini açıklamasına rağmen, ‘iyi niyetini' göstermek amacıyla Gazze'nin İsrail sınırında her cuma düzenlenen protesto gösterilerini önceki gün iptal etti.

İsrailli siyasi ve askeri yöneticiler durumu kabul etmediklerini belirterek, Tel Aviv, Kudüs ve Ber Şeva gibi büyük şehirlerin etrafına Demir Kubbe hava savunma sistemi kurma kararı aldı. İsrail Ordusu, başka bir füze saldırısını önlemek için hazır olduğunu duyurdu.

 

İSRAİL, HAMAS'A AİT 100 HEDEFİ VURDU

İsrail'in büyük şehirlerin etrafına hava savunma sistemi kurma kararı, Perşembe günü akşam saatlerinde Gazze Şeridi'nden ateşlenen İran yapımı iki ‘Fecr' roketinin Tel Aviv semalarında imha edilmesinin ardından geldi. İsrail ise cevap olarak Gazze'de Hamas'a ait 100'e yakın hedefi vurduğunu açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçakları ve helikopterlerinin Hamas'ın füze ve insansız hava aracı üretimi için kullandığı hedefleri vurduğu bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sırasında 4 Filistinli vatandaşın yaralandığını aktardı.

Filistinli kaynaklar, İsrail uçaklarının Gazze Şeridi'nde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ve İslami Cihad'a bağlı Kudüs Tugaylarına ait eğitim bölgesini hedef aldığını ve saldırı sonucu maddi hasar meydana geldiğini bildirdi.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, Hamas'ın Mısır ile ateşkes için görüşmeler yaptığı günde ateşlenen roketlerden sorumlu olduğu iddialarını reddetti. Gazze Şeridi'ndeki Filistin İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, olayın takip edildiği, ulusal uzlaşıya aykırı hareket edenlerle ilgili harekete geçileceği ifade edilmişti.

ABD'Lİ BAKAN POMPEO'DAN
İSRAİL'E DESTEK

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda Tel Aviv'i hedef alan roket saldırılarına tepki gösterdi.

Pompeo, yakın bir tarihte İsrail'i ziyaret edeceğini açıkladığı mesajında, “Bir kez daha İsrail vatandaşları, kukla oynatıcısı Tahran tarafından silahlandırılan ve finanse edilen teröristlerin saldırısına uğradı. Müttefikimizin yanındayız. İsrail'in kendi vatandaşlarını koruma hakkı vardır” ifadelerine yer verdi.

İSRAİL GÜVENLİK KONSEYİ
TOPLANTISINDA ANLAŞMAZLIK

Gazze'ye yönelik saldırı kararının, İsrail Başbakanı Netenyahu'nun başkanlığında ve üst düzey askeri yetkililerin katılımıyla düzenlenen toplantıda alındığı bildirildi. İsrailli kaynakların aktardığına göre, akşam saat 10'da başlayarak sabah 2'ye kadar süren uzun toplantıda roket saldırısına verilecek cevap hususunda anlaşmazlıkların yaşandığı belirtildi. Bir güvenlik kaynağı, toplantıda bir şaşkınlık havasının hakim olduğunu söyledi.

Kaynak, İsrail istihbarat yetkililerinin başlangıçta söz konusu saldırının, Gazze'de Hamas ve Mısır istihbaratı yetkilileri arasında görüşmelerin gerçekleştiği sırada düzenlendiğini düşündüğünü ve bunu mevcut uzlaşı çabalarını aksatma girişimi olarak gördüklerini ifade etti. Kaynak, İsrail istihbaratının ilk başta saldırının, Gazze içinde uzlaşıya karşı çevreler tarafından yapıldığını düşündüklerini ve bu bağlamda İran ile bağlantılı bir gücün olabileceği değerlendirmesinde bulunduklarını kaydetti.

Güvenlik kaynağının aktardığına göre, İsrail istihbarat yetkilileri saldırıyı, Hamas ve Tel Aviv'in uzlaşmaya yaklaşmasından rahatsız olan bir tarafın engelleme çabası olarak değerlendiriyor.

İRAN DESTEKLİ GRUPLARIN
ROLÜ DEĞERLENDİRİLİYOR

Kaynak, İsrail istihbarat yetkilileri arasında, roket saldırısından, İran ile yakın ilişkiler içerisinde olan İslami Cihad Hareketi'ni sorumlu tutanların yanı sıra Gazze içerisinde Hamas'ın politikalarına muhalif bir Şii örgüt tarafından da düzenlenmiş olabileceğini değerlendirenlerin olduğunu aktardı.

Hem İslami Cihad Hareketi hem Hamas yaptıkları açıklamayla iddiaları yalanlamıştı.

 

Haber Ara