Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

İsrail basını: Netanyahu erken seçimleri iptal ettirmeye çalıştı

İsrail basınında, Netanyahu'nun erken seçimleri, Gazze'ye olası bir operasyon sebebiyle erteleme girişiminde bulunduğu iddia edildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-16 16:50:09

İsrail basını: Netanyahu erken seçimleri iptal ettirmeye çalıştı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Haaretz'de politika muhabiri Chaim Levinson ve askeri uhabir/analist Amos Harel imzasıyla yayınlanan haberde İsrail'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat'ın Merkez Seçim Komitesi başkanı ile bir araya gelerek, Salı günü (17 Eylül) yapılacak erken seçimlerin askeri bir operasyon nedeniyle ertelenmesi ihtimaline karşı olduğunu belirtti.

Haaretz, Pazartesi günü (16 Eylül 2019) erken saatlerde, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun geçen haftanın son günlerinde büyük olasılıkla geniş kapsamlı etkilere yol açacak olağandışı bir askeri hareket planlarını iptal ettiğini bildirdi.

Geçtiğimiz hafta salı günü (10 Eylül) Benyamin Netanyahu seçim konuşması yaptığı sırada Gazze'den roketler atımış, Netanyahu korumaları tarafından kürsüden hızla insirilmiş, İsrail'de siren sesleri duyulmuştu. Ardından İsrail savaş uçakları 11 Eylül Çarşamba gününün ilk saatlerinde Gazze Şeridi'ne operasyon düzenlemişti.

Olayın ardından Netanyahu, acil danışma görevlileri için Tel Aviv'deki ordu merkezindeki üst düzey savunma görevlilerini topladı. İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, Shin Bet direktörü Nadav Argaman, Mossad şefi Yossi Cohen, Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat, Askeri İstihbarat Direktörü Tamir Hayman ve Netanyahu'nun askeri sekreteri Avi Blot toplantıya katıldı.

SEÇİM KOMİTESİ BAŞKANINI DA TOPLANTIYA DAVET ETTİLER

Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat, merkezi seçim komitesi başkanı Adalet Hanan Melcer'den güvenlik toplantısına gelmesini istedi.

Toplantıda, Ben-Shabbat İsrail'in seçimin iptal edilmesine sebep olacak geniş çaplı bir askeri operasyon başlatabileceğini söyledi ve Melcer'den bu olasılık için hazırlanması istendi.

İsrail yasalarına göre, Knesset'teki 80 üyenin çoğunluğu sağlamasıyla seçim ertelenebilir. Yom Kippur Savaşı (1973 Arap-İsrail Savaşı) sırasında böyle bir gecikme yaşanmıştı.

NETANYAHU BU HAMLEDEN VAZGEÇTİ

Haberde "Netanyahu sonunda geçen hafta sonuna doğru Gazze'ye missilleme planını iptal etti" denildi. İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit'in itirazı da karara gerekçe olarak gösterildi.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

88_17

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara