Dolar

32,5910

Euro

34,8753

Altın

2.492,69

Bist

9.695,42

İsrail basını Ebu'l Ata suikasti öncesinde 'vurulacaklar listesi' yayınlamış

İsrail'in İslami Cihad'ın önemli komutanlarından Beha Ebu'l Ata'yı suikast düzenleyerek öldürmesi öncesinde Jerusalem Post'un 'vurlacaklar listesi' yayınladığı, bu listede Ebu'l Ata'nın olduğu ortaya çıktı. Diğer isimlerse Hasan Nasrallah ve Kasım Süleymani.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-13 14:50:10

İsrail basını Ebu'l Ata suikasti öncesinde 'vurulacaklar listesi' yayınlamış

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

İsrail ordusu dün sabah (12 Kasım) İslami Cihad'ın önemli komutanlarından Beha Ebu'l Ata'yı Gazze Şeridi'nde hedef aldı. Burada bir eve düzenlenen saldırı sonunda Beha Ebu'l Ata'nın öldürüldüğü duyuruldu. Ordudan yapılan açıklamada, "İsrail Gizli Servisi Şin Bet ile ortaklaşa düzenlediğimiz saldırıda Gazze'de İslami Cihad'ın komutanı Beha Ebu'l Ata'yı hedef aldık" ifadesi kullanıldı.

1_227
Beha Ebu'l Ata

1_228
Ebu'l Ata'nın hedef alınan evi

İSRAİL GAZZE'Yİ BOMBALIYOR

İslami Cihad ve İsrail arasında tansiyon artarken İsrail'e roketler atıldı. Tel Aviv ise Gazze'yi bombalamaya başladı. Dünden (12 Kasım) bu yana (13 Kasım) Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 16 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. 

Untitled-2_43
İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler morgda

SUİKASTİ İSRAİL BASINI GEÇEN AY YAZMIŞ

Öte yandan Ebu'l Ata suikastinin İsrail Merkezli Jarusalem Post tarafından geçen ay yazıldığı ortaya çıktı. Gazete, 28 Ekim'de Anna Anronheim imzasıyla yayımladığı "İsrail'in potansiyel vuruş listesindeki adamlar kimler?" başlıklı analizinde İsrail'in hedef alacağı isimleri yazıyor. Gazetenin yer verdiği üç isimden biri ise İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri'nin önde gelen komutanlarından Beha Ebu'l Ata.

Ata, haberin yayınlanmasından iki hafta sonra hedef alınarak öldürüldü.

KASIM SÜLEYMANİ ve HASAN NASRALLAH DA LİSTEDE

Gazetenin listelediği diğer isimlerse İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlardan soumlu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Lübnan Hizbullahı Lideri Hasan Nasrallah.

Analizde her üç isimle ilgili de bilgiler veriliyor:

Listenin birinci numarasında yer alan Kasım Süleymani'nin "askeri bir dahi" olduğu ifade ediliyor. Yıllar boyunca nerelerde bulunduğu ve savaştığına ilişkin bilgiler verilirken, Süleymani'nin de "dokuz canlı bir kedi gibi" suikastlerden sağ olarak kurtulduğu aktarılıyor.

İkinci olarak yer verilen Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah için "en çok aranan ikinci isim" ifadesi kullanılırken, nerede doğduğu, örgüte nasıl katıldığı anlatılıyor. Hizbullah'ınsa "bir milis grubundan İsrail'e ağır bir şekilde zarar verebilecek bir orduya dönüştüğü" belirtiliyor.

Analizde üçüncü isim olarak yer alan Abu'l Ata için "Tahran'ın Gazze'deki esas adamı" ifadesi kullanılıyor. İslami Cihad ile ilgili verilen bilgilerde hareketin Sünni bir yapılanma olmasına rağmen Şam'daki bir isim aracılığıyla İran tarafından desteklendiği kaydediliyor. İslami Cihad "Hamas'tan sonra Gazze Şeridi'ndeki ikinci en büyük grup" olarak tanımlanırken üç ismin de İsrail kuvvetleri tarafından düzenlenen birçok suikastten kurtuldukları belirtildi.

Haber Ara