Dolar

32,5358

Euro

34,9272

Altın

2.439,83

Bist

9.716,77

'İsrail, Bahreyn'de 11 yıldır gizli bir büyükelçilik işletiyor'

İsrail medyasında çıkan haberlere göre, bir İsrail diplomatik temsilciliği, Bahreyn'de yatırımı teşvik etmek için ticari bir şirket kisvesi altında yaklaşık 11 yıldır faaliyet gösteriyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-22 16:01:49

'İsrail, Bahreyn'de 11 yıldır gizli bir büyükelçilik işletiyor'

Bir İsrail diplomatik temsilciliğinin, Bahreyn'de yatırımı teşvik etmek için ticari bir şirket kisvesi altında yaklaşık 11 yıldır faaliyet gösterdiği ortaya çıktı.

'Israel 24' internet sitesinin haberine göre, bu gizli diplomatik ilişkilerin detaylarının ve İsrail ile Bahreyn arasındaki perde arkasında gerçekleştirilen temasların açıklanması, iki ülke arasında geçen Eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri himayesinde imzalanan barış beyannamesi anlaşmasının ardından geldi.

İbranice ‘Walla' internet sitesi, Manama'da gizli bir İsrail temsilciliği açmak için temasların 2007 ve 2008 yıllarında, o zamanki İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Bahreynli mevkidaşı Ahmed bin Halife ile yaptığı gizli görüşmelerden sonra başladığını bildirdi.

Rapora göre, Doha'daki İsrail temsilciliği, Bahreynlilerin Manama'da bir İsrail temsilciliği açmaları için yeşil ışık yakmasına katkıda bulundu.

İbranice ‘Walla' web sitesi, Benjamin Netanyahu'nun 2009'da İsrail başbakanı görevini üstlenmesinden aylar sonra, Bahreyn kayıtlarında kayıtlı olan Uluslararası Kalkınma Merkezi şirketinin, Manama'daki İsrail temsilciliğini gizlemek için kullanılan Bahreyn'de ticari pazarlama ve yatırımları çekme alanında çalıştığını belirtti.

Bu şirket, 2013 yılında ismini güvenlik gerekçesiyle açıklanması yasak olan şimdiki ismiyle değiştirmiş olup, kendisini petrol ile ilgili olmayan alanlarda Bahreyn pazarına girmek isteyen Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki müşterilere hizmet sağlayıcısı olarak pazarlamaktadır.

Walla web sitesine göre; İsrail Dışişleri Bakanlığı için çalışan İsrailli diplomatlar, şirketin Manama'daki ofislerinde bulunuyor ve 10 yılı aşkın süredir iş adamı olarak faaliyet gösteriyorlar.

Rapor, Bahreynli yetkililerin küçük bir grubunun şirketin varlığından haberdar olduğunu doğrulayarak, Bahreyn merkez irtibat görevlilerinin Dışişleri Bakanı ve birkaç yakın danışmanı olduğuna işaret etti.

Geçen Pazartesi, İsrail Manama'da bir büyükelçilik açma talebinde bulundu. İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise, İsrail büyükelçiliğini kurmak için son on yılda mevcut olan altyapıyı kullanma niyetinde olduklarını söylediler. Bir İsrailli yetkili de, "Pratikte yapacağımız şey girişteki tabelayı değiştirmek" dedi.

Kaynak: İsrail 24

Haber Ara